„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (49)

2004-iųjų gruodžio 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Patyrusios vargo turi kur prisiglausti

Bronius VERTELKA

Vilniaus arkivyskupijos
„Caritas“ Motinos
ir vaiko globos namų
direktorė Gintarė Tučkuvienė

Sostinės senamiestyje, šimtmečius išstovėjusiame name, veikia Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Motinos ir vaiko globos namai. Vienu metu čia gali įsikurti iki 15 mamų su savo kūdikiais. Pernai pagalbos globos namuose ieškojo 1064 moterys. Praėjusiais metais ramią užuovėją juose rado 115 motinų ir jų mažylių.

Švarų patalą gaus bet kuri

Šių globos namų adresą žino sostinės policijos komisariatai, savivaldybės Globos ir rūpybos skyrius, seniūnijos. Vilnius šiuo metu - ypatingos traukos centras. Ne viena moteris čia atvažiuoja manydama, kad sostinėje nesunkiai įsidarbins, tuo pačiu galės išspręsti ir kitas savo problemas. Bet ne visoms tai pavyksta. Neturint nuolatinio darbo, iš po kojų ima slysti žemė. Tada joms nusibosta be tikslo bastytis gatvėmis, nakvoti geležinkelio stotyje ar daugiabučių namų laiptinėse. Ypač tokiu metu, kai po širdimi pradeda krutėti nauja gyvybė.


Jungtinių Tautų Organizacijos
išpuoliai prieš gyvybę

Mindaugas BUIKA

Maltos universiteto absolventai.
Maltoje, kurios 96 proc.
gyventojų yra katalikai,
abortas yra visiškai uždraustas
EPA-ELTA nuotraukos

Griežtas Maltos vyskupų ir vyriausybės atkirtis

Jungtinių Tautų Organizacijos struktūros, veikiamos „planuotos tėvystės“, feministinių ir panašių grupių, manipuliuojančių reprodukcinės sveikatos ir reprodukcinių teisių sampratomis, daro spaudimą toms nedaugeliui dar likusių šalių, kurios iki šiol draudžia abortus, kad jos pakeistų įstatymus ir legalizuotų negimusios gyvybės naikinimą. Štai gruodžio pradžioje JT Ekonominių, socialinių ir kultūrinių teisių komitetas rekomendavo Maltai peržiūrėti savo įstatymus ir leisti daryti abortus kaip „terapinę procedūrą“, tačiau sutiko griežtą tiek Bažnyčios, tiek ir vyriausybės atkirtį.


Narkotikai – grėsmė mokykloms

Elvyra ŽEIŽIENĖ

Atsivėrus vartams į pasaulį, Lietuva susiduria su vis naujais iššūkiais savo jaunajai kartai. Kartu su žodžio laisve, demokratija, laisvąja rinka mūsų šalyje vis labiau plinta Vakarų pasaulyje žmonijos rykšte vadinamos narkomanijos, priklausomybių psichotropinėms medžiagoms, azartiniams lošimams problemos. Mokyklinio amžiaus savižudžių, narkotikus bei svaigalus vartojančiųjų, valkataujančiųjų ir smurtą patiriančiųjų skaičius mūsų krašte - vienas didžiausių Europoje.


Ukraina – demografinės krizės gniaužtuose

Ukrainoje gimstamumas
labai sumažėjęs

Susipažįstant su Ukrainos pastarojo dešimtmečio įvairiais statistiniais duomenimis, labiausiai sukrečiantį įspūdį palieka skaičiai, rodantys šalies išgyvenamą demografinę krizę. Jeigu 1993 metais Ukraina turėjo 52,2 mln. gyventojų, tai dabar jų liko 47,4 milijono. Taigi per pastarąjį dešimtmetį valstybė prarado beveik penkis milijonus žmonių (!) – pagal absoliučius skaičius to dar nėra buvę Europos istorijoje taikos laikotarpiu, kai neįvyko didesnio pilietinio sukrėtimo.


Vaikų skaičius Lietuvoje kasmet
mažėja 26 tūkstančiais

Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Šių metų pradžioje vaikai Lietuvoje sudarė 22,5 proc. visų šalies gyventojų. Statistikos departamento duomenimis, tuo metu Lietuvoje gyveno 775,2 tūkst. vaikų, o per pastaruosius ketverius metus jų skaičius mažėjo vidutiniškai po 26 tūkst. kasmet.

Pernai šalyje gimė 30,6 tūkst. vaikų, arba 3,48 proc. daugiau negu 2002 metais, o tūkstančiui gyventojų teko 8,9 gimusiojo. Savo ruožtu vidutinis vaikų, kuriuos moteris pagimdo per visą savo gyvenimą, skaičius sumažėjo beveik dešimtadaliu (9,36 proc.) - nuo 1,39 iki 1,26 vaiko.


Europa sensta

Petras KATINAS

Didelės grupės pensininkų turistų vasarą užplūsta gražiausių Europos ir pasaulio miestų gatves. Aišku, švedų, vokiečių, prancūzų pagyvenę žmonės, netgi seneliai gali leisti sau tokią prabangą. Skirtingai nuo mūsų „socialiai orientuotos“ Vyriausybės globojamų pensininkų, kurie net neišgali nusipirkti autobuso ar traukinio bilieto aplankyti savo giminių ar artimųjų kapų, esančių tik už keliasdešimties kilometrų.


Ar kursime ateitį ant tvirtų dvasios pamatų?

Popiežiaus Jono Pauliaus apaštališkojo paraginimo „Ecclesia in Europa“ studijos paskatino mane reaguoti į tai, kas dedasi, šiuo laišku. Priežastimi tapo interneto svetainėje „Delfi“ perskaityta informacija „Rekviem policijos pastangomis pažaboti prostituciją“ ir joje rašoma, kad jau vasarį, priėmus Administracinių teisių pažeidimo kodeksą, Lietuvoje gali būti įteisinta prostitucija.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija