„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (52)

2005-iųjų kovo 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Šeima išgyvena pokyčius

Birutė NENĖNIENĖ

Darbo metu grupelėse
gimė naujų idėjų

Gerokai iš anksto prieš įvykstant Lietuvos šeimų centrų metinei konferencijai, kurią vasario paskutinį savaitgalį organizavo Lietuvos šeimos centras kartu su Vilniaus arkivyskupijos Šeimos centru, šeimos centrų savanoriai bei šio darbo pagalbininkai kartu su šeimų nariais buvo kviečiami užsiregistruoti ir pasidaryti sau savaigalio šventę sostinėje. Konferencijos tema „Šeima XXI amžiuje. Iššūkiai ir tendencijos“ ir paskelbta darbotvarkė bei lektoriai žadėjo įdomų renginį.


Nukryžiuotoji, arba Kiek gali žmogus

Eglė PEREDNYTĖ

Angelė Rudžianskaitė

Ji tave pasitinka šypsena. Atidarai duris ir išvysti akis. Geras geras. Laukiančias tavęs. Tarsi motinos, kuri visada laukia savo vaikų. Angelė Rudžianskaitė. Angelytė. „Žmonės pirmiausia pastebi vežimėlį, o ne švytinčias mano akis...“ Ne visiems duota išvysti esmę – širdį žmogaus, kuri myli ir dalija save kitiems. Taip, taip! Ji tarnauja kitiems, atiduodama visą save. Ji gyvena visavertį gyvenimą – labiau visavertį negu daugelis sveikųjų. „Kas yra sveikas? – dažnai klausiu savęs, išėjusi iš Angelės namų. – Ji ar tie, kurie turi nesuluošintą kūną?“ Jos širdis – atvira. Ji labiau nei bet kas kitas moka mylėti. Ar ne tai ir yra svarbiausia? Ji jaučia tave ir užjaučia dėl tavo problemų, kurios tampa mažytės mažytės, kai palygini jas su jos gyvenimo problemomis. „Viena draugė paprašė parašyti, kaip aš gyvenu. Aš jai parašiau keturiasdešimt laiškų apie vieną savo dieną. Gaila, kad nepasidariau tų laiškų kopijų – dabar jau neturėčiau jėgų jų parašyti. Kovoju už kiekvieną savo dieną. Man tai didelis uždavinys. Pirmiausia reikia sugebėti priversti savo kūną judėti, tiesiog jį prikelti. Susitvarkyti save, sutvarkyti savo namus. Kažko nepadarai, ir jau skauda, kažko nepamankštini, ir jau nebegali nieko daryti. Yra geležinė programa, kurią kasdien vykdau“. Tegaliu tik pridurti, kad tai reikia pamatyti – kaip ji kovoja už savo gyvenimą. Tada išdulka visos depresijos ir beprasmybės…


Popiežius gyvenimo kokybę sieja su asmens orumu ir gyvybės šventumu

Mindaugas BUIKA

Plataus dėmesio susilaukusioje Popiežiškosios gyvybės akademijos šiemetėje plenarinėje sesijoje, vykusioje vasario 21-23 dienomis, buvo aptarta populiari ir kartu prieštaringa „Gyvenimo kokybės ir sveikatingumo etikos“ tema. 1995 metais popiežiaus Jono Pauliaus II enciklikos „Evangelium vitae“ mokymo požiūriu šį klausimą savo pranešimuose svarstė Bažnyčios hierarchai kartu su medicinos ir bioetikos ekspertais.


Sveikatos politikų noras pagerinti žmonių giminę primena nacius

Šiemet iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų profilaktinėms programoms skirta dvigubai daugiau pinigų - aštuoni milijonai litų, todėl finansavimo sulauks prostatos, krūties vėžio ir vaisiaus genetinio apsigimimo ankstyvos diagnostikos programos.


Dėl TV 3 rengiamo realybės šou

Neseniai TV3 paskelbė asmenų, norinčių dalyvauti šios televizijos organizuojamame realybės šou „Apsikeiskime žmonomis“, atranką. Atrankos anketoje, paskelbtoje šių metų vasario 26 dienos dienraščio „Lietuvos rytas“ priede „TV antena“, klausiama – „ar jūsų šeima priims iššūkį?“ Skaitant toliau aiškėja, kad iššūkis – tai galimybė trumpam pasijusti šou žvaigždėmis: TV3 siūlo apsikeisti partneriais ir padaryti linksmą dešimties dienų pramogą sau ir visai Lietuvai.


Moralei nebėra vietos?

Norėčiau pareikšti savo nuomonę dėl Europos Sąjungos dotacijų Lietuvos gėjams ir kitų panašių dalykų. Gėjų atstovai bando aiškinti apglumusiai visuomenei, neva tie pinigai bus skirti pratinti mūsų visuomenę prie tų gėjų įvairaus viešo reiškimosi ir panašių dalykų. Taigi mes ir dabar gana dažnai per televizorius matome, kaip gėjai plačiai reiškiasi Vakaruose. Ko verti vien jų masiniai (tarptautiniai) paradai, kurie yra stebėtino užmojo, pasižymi nepadorumu, juose vežiojami didžiuliai vyriškų lytinių organų muliažai ir panašūs sekso simboliai, demonstruojamos seksualinės orgijos ir visokie išsidirbinėjimai. Ar gali padorus, nepraradęs elementarios moralės žmogus žavėtis tokiais dalykais? Liūdna, kad Vakarų moralės samprata taip žemai nusmuko, dar liūdniau, kad tokią vakarietišką laisvės sampratą, kur viskas leidžiama, kur tos laisvės apraiškos dažnai virsta amoralumo propagavimu, norima įdiegti ir Lietuvoje.


Armėnijoje įsigalios rūkymą ribojantis įstatymas

Armėnijoje įsigaliojo įstatymas „Dėl tabako gaminių realizavimo, vartojimo ir naudojimo ribojimo“. Pagal šį įstatymą Armėnijoje draudžiama pardavinėti tabako gaminius nepilnamečiams, taip pat realizuoti ir vartoti tabako produkciją visose sveikatos apsaugos, kultūros, sporto įstaigose, mokyklose, kitose visuomeninėse patalpose ir transporte. Rūkyti restoranuose ir kavinėse leidžiama tik tam specialiai skirtose salėse.


ES pradėjo 72 mln. eurų vertės kovos su rūkymu kampaniją

Europos tabako augintojams skiriantis milijardines subsidijas Briuselis pradėjo 72 mln. eurų vertės visą Europą apimsiančią kovos su rūkymu kampaniją.

Antra didžiausia tokio pobūdžio ES kampanija pagrindinį dėmesį skirs jauniems žmonės, nes, naujausiais duomenimis, rūkyti pradėjusių asmenų amžiaus vidurkis Europoje pastaruoju metu nukrito iki 13 metų, sakė Sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Markosas Kiprianu.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija