„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (53)

2005-iųjų balandžio 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Amerikietė numarinta badu, nes turėjo sunkią negalią T.Šiavo tragiškos žūties pamokos

Mindaugas BUIKA

Komos ištikta Teri Šiavo
buvo numarinta, atsisakius
ją vėl prijungti prie
maitinimo vamzdelio

Moraliai neleistinas eutanazijos atvejis

Žmogaus gyvybės gynėjai, Bažnyčios atstovai Jungtinėse Valstijose ir Vatikane skaudžiai sutiko teismo sprendimą nutraukti dirbtinį maitinimą beveik 15 metų dėl smegenų pažeidimo komos būklėje buvusiai 41 metų moteriai iš Floridos valstijos, taip pasmerkiant ją žiauriai bado mirčiai. Išbuvusi beveik dvi savaites be maisto ir vandens, kol jos tėvai kovojo teismuose dėl dukters gyvybės, Teri Šiavo mirė kovo 31 dieną, palikusi daugelį neatsakytų moralės, bioetikos ir teisės klausimų gerokai susiskaldžiusiai, o neretai ir dorovėje pasimetusiai šių dienų visuomenei.


Eutanazijos šalininkais tampama dėl sveikatos sistemos spragų

Kun. dr. Andrius Narbekovas

Kančiose paliktų mirti ligonių patirtys, Lietuvos atsilikimas paliatyvios medicinos srityje ir į ekonominę naudą orientuota sveikatos apsaugos sistema - palanki terpė rastis eutanazijos šalininkams. Taip teigė kunigas, bioetikos daktaras Andrius Narbekovas. Pasak jo, šiuo metu Europos Tarybos komitetuose svarstoma rezoliucija, kuria siekiama į žmogaus teises įtraukti teisę ligos atveju pačiam nuspręsti, ar nutraukti savo gyvybę.


Narkotikų žalos mažinimo
programos yra žalingos

Kovo 23 dieną vyko Teisės ir teisėtvarkos komiteto narių Vilijos Aleknaitės-Abramikienės ir Vidmanto Žiemelio spaudos konferencija „Ar viskas priimtina 2005-2012 metų Europos Sąjungos kovos su narkotikais strategijoje?“ Pateikiame straipsnį, parengtą pagal spaudos konferencijos medžiagą.

 

Metadonas – ne vaistas, o nuodas

Vilija Aleknaitė Abramikienė

Vilija Aleknaitė Abramikienė

Du Seimo komitetai – Teisės ir teisėtvarkos bei Europos reikalų – svarstė svarbų dokumentą „Europos Sąjungos kovos su narkotikais strategija 2005-2012 m.“, kurį lydi „Veiksmų planas 2005-2008 m“. Lietuva turi pateikti siūlymus šiems dokumentams. Abiem komitetams kai kurių valstybės pareigūnų pozicija dėl šių dokumentų sukėlė abejonių, todėl svarstyme padaryta pertrauka, norint gauti papildomos informacijos. Šiandien savo nuomonę turi pateikti Seimo Narkomanijos prevencijos komisija.


Feminisčių manymu, moterų teisės prasideda nuo teisės sunaikinti savo negimusį kūdikį

Ginekologė Esmeralda
Kuliešytė susirūpinusi,
kad Lietuvoje neregistravo
abortą sukeliančio vaisto

Žmogaus lytinės ir reprodukcinės sveikatos požiūriu Lietuvos visuomenė ir politikai vis dar gyvena neišprusimo, dogmatiškų draudimų atmosferoje ir vengia spręsti esmines moters gyvenimo problemas. Taip konferencijoje „Ar Lietuvos moterys turi teisę į savo kūną“ teigė Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė. „Moteris, o ne vyras patiria psichologinį stresą, kai Bažnyčia paverčia moterį antimokslinių teorijų auka, neigia tarptautinę mokslinę praktiką, o sveikatos apsaugos įstaigose atsisakoma laiku suteikti lytinės ar reprodukcinės sveikatos paslaugas“, - pabrėžė politikė, kuri būdingu sovietinio ateizmo ideologų stiliumi Bažnyčios mokymą prilygino „antimokslinei teorijai“.


Dėl cheminio aborto reklamos

Moterų konservatorių bendruomenės pareiškimas

Kovo 23 dieną Seimo rūmuose Seimo narės Aušrinės Marijos Pavilionienės spaudos konferencijoje vėl nuskambėjo neteisėta Lietuvoje neregistruoto preparato, sukeliančio abortą, reklama, pažeidžianti Lietuvos Respublikos farmacinės veiklos įstatymo 17 straipsnį, kuriuo nurodoma, kad Lietuvos Respublikoje gali būti reklamuojami tik į valstybinį registrą įrašyti vaistai. Taip pat nusižengta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymui Nr. 298 „Dėl vaistų reklamos taisyklių patvirtinimo“. Analogiška cheminio aborto reklama, pasinaudojant Lietuvos Respublikos Seimo rūmais, jau yra neigiamai įvertinta Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadoje Nr.101-I-16 (2003 05 12). Išvadoje rekomenduojama Seimo nariams ateityje susilaikyti nuo konferencijų ir kitų renginių organizavimo, kurių metu gali būti pažeidžiamos teisės norminių aktų nuostatos. Tokio renginio organizavimas sudaro prielaidas daryti politinį spaudimą valstybės institucijoms, kurios yra atsisakiusios įregistruoti cheminį abortą sukeliančius preparatus.


Gydytojai katalikai
apie iššūkius medicinoje

Prof. dr. Leonas Laimutis Mačiūnas,

Lietuvių katalikų mokslo akademijos
Medicinos skyriaus pirmininkas,
Pasaulinės gydytojų katalikų federacijos
Europos asociacijos valdybos narys

Bratislavoje, Slovakijos sostinėje, įvyko Tarptautinės gydytojų katalikų federacijos Europos asociacijų (FEAMC) 10-asis kongresas „Iššūkiai medicinoje ir Europos sveikatos apsaugoje“. Jame dalyvavo apie 350 žmonių iš 20 Europos šalių.

Prieš prasidedant kongresui, universiteto Teologijos fakulteto auditorijoje įvyko Europos asociacijų valdybos posėdis, kuriam vadovavo FEAMC prezidentas prof. J.Marekas (Čekija). Posėdyje dalyvavo Šventojo Sosto atstovas – Vatikano popiežiškosios sveikatos apsaugos pastoracinės tarybos prezidentas kardinolas Lozanas Baraganas, kuris pasveikino valdybos narius ir priminė, kad svarbu neužmiršti krikščioniškųjų Europos šaknų sprendžiant kongrese keliamus klausimus ir problemas. Prof. J.Marekas kalbėjo apie eutanaziją ir pabrėžė FEAMC priešinimąsi šio klausimo svarstymui Europos Sąjungoje ir norui legalizuoti eutanaziją Europos Sąjungos valstybėse. Šio klausimo svarstymas buvo atidėtas.


Saudo Arabijoje atskirtos Siamo
dvynukės lenkaitės grįžo į gimtinę

Buvęs Lenkijos prezidentas
Lechas Valensa (antras iš kairės)
Saudo Arabijos ligoninėje aplankė
chirurgą Abdulą al Rabiją (dešinėje),
kuris vadovavo chirurgų brigadai,
sėkmingai atskyrusiai lenkų
dvynes Dariją ir Olgą. Kairėje
stovi mergaičių mama
Vieslava Dabrovski
EPA-ELTA nuotrauka

Siamo dvynukės Olga ir Darija iš Lenkijos praėjus pustrečio mėnesio po jų atskyrimo operacijos iš Saudo Arabijos grįžo į gimtinę. Apie tai sužinota Saudo Arabijos sostinėje Rijade, kur 17 mėnesių mergytėms sausio pradžioje buvo atlikta 18 valandų trukusi operacija. Olga ir Darija buvo suaugusios apatinėmis pilvo dalimis. Mergaitės po poros mėnesių kartu su savo motina grįžo į Lenkiją. Mergaičių gydymo išlaidas - 1,5 milijono dolerių - padengė Saudo Arabijos kronprincas Abdula bin Abdelazizas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija