„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (58)

2005-iųjų rugsėjo 23 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sugrąžinkime šeimai jos tikrąją vertę

Kardinolas Audrys Juozas BAČKIS,

Vilniaus arkivyskupas metropolitas

Krikščioniškos šeimos šventumo
šaltinis yra Pirmoji komunija
Gedimino JOKŪBAIČIO nuotrauka

Sveikinu visus, susirinkusius pas Dievo Motiną Mariją pasveikinti jos gimimo šventėje. Ypač noriu pasveikinti susirinkusias šeimas, nes šiandien jums skirta maldos ir palaiminimo diena. Gražu matyti šeimas su vaikučiais, kurie teikia vilties mūsų Tėvynės ir Bažnyčios ateičiai. Šiandien daug kalbama apie „šeimos Bažnyčią“, nes būtent šeimoje perduodamos pamatinės vertybės, įdiegiama meilė ir atsakomybė, be kurios jaunas žmogus niekada nebus laimingas.


JAV gyvybės gynėjų viltys dėl Aukščiausiojo Teismo atnaujinimo

Mindaugas BUIKA

Kandidatas į JAV Aukščiausiojo
Teismo pirmininko postą –
teisėjas Džonas Robertsas

Prezidentas Dž.Bušas atsižvelgė į Bažnyčios pastabas

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Džordžo Bušo numatyto kandidato į šalies Aukščiausiojo Teismo pirmininko postą – teisėjo Džono Robertso svarstymą Senate su ypatingu dėmesiu stebėjo Bažnyčia ir gyvybės gynėjai. Tikimasi, kad atnaujinta svarbiausia teisminė instancija, - Aukščiausiasis Teismas atlieka JAV ir Konstitucinio Teismo funkciją, - iš naujo peržiūrės 1973 metais priimtą sprendimą, kuriuo buvo legalizuotas abortas. Kaip pažymi Kunigų už gyvybę sąjūdžio vadovas kunigas Frenkas Peivonas, šalies Konstitucijoje niekur nėra užfiksuota „teisė į abortą“, tai yra į negimusio kūdikio žudymą, ir faktiškai ši „teisė“ buvo naujai išrasta.


Laukiame aktyvaus pritarimo

Algimantas LELEŠIUS

Mūsų tauta per pastaruosius 15 metų tarsi prarado savisaugos instinktą: ji yra išnykstanti, nes gimstamumas perpus mažesnis už mirtingumą. Net dramatiškais pokario metais to nebuvo, tai ir padėjo atlaikyti okupacijas ir deportacijas. Logiškai galvojant, pagerėjus gyvenimui, gimstamumas neturėtų mažėti. Deja, taip nėra. Įsigalėję vartotojų visuomenės instinktai, pinigų ir daiktų kultas, susiformavęs įsitikinimas, kad vaikai bus kliūtis lengvam, nerūpestingam gyvenimui, paveikė sąmonę labiau nei sunkios ir pavojingos gyvenimo sąlygos pokario metais ir vėliau sovietmečiu. 1993 metais pirmokų mokyklose turėjome per 60 tūkstančių, šiais mokslo metais – per 30 tūkstančių, t.y. kone dukart mažiau.


Meilė, kokia būna

Kęstutis STARINSKAS

Jonas Paulius II, kalbėdamas Jungtinių Amerikos Valstijų jaunimui, yra pasakęs: „Iš Romos vežu jums viltį ir meilę... Susidūrę su sunkiomis problemomis, daugelis slepiasi nuo atsakomybės, prisidengia egoizmu ir cinizmu, ieško užsimiršimo seksualiniuose malonumuose, narkotikuose... Nenuliūskite. Sekite Kristų – ir jūs, jau sukūrę šeimas, ir jūs, dar nevedę. Sekite Kristų, jauni ir seni...Gyvenk jo meilėje šiandien ir visados“.


Ar išliks lietuviai ir Lietuva?

Petras Plumpa

Lietuvių tauta turi įdomių ir vertingų nemedžiaginės kultūros vertybių, tokių, kaip pirmapradžiai bendruomeniniai santykiai, specifinė etninė pasaulėjauta, dvasinių vertybių suvokimas, kalba (su tarmėmis), dainos, muzika, švenčių papročiai ir t.t. Kartu su globalizacija atkliokianti pseudokultūrinė kolonizacija visa tai intensyviai tirpdo, o sunaikintą autentišką mūsų tautinę kultūrą vargu ar kada nors bus galima atgaivinti. Tai neįkainojamas praradimas, nes su kultūros žlugimu degraduoja ir žmonės kaip asmenybės. Būtent šis pastarasis masiškai besireiškiantis praradimas yra baisiausias, nes paskui jį eina pačios tautos išnykimas. Tokios degradacijos požymiai jau matomi ne tik miestuose, bet ir visuose Lietuvos kaimuose ir visose gyventojų amžiaus grupėse: praktiškai jie pasireiškia tradicinių žmogiškų santykių deformacija į kraštutinį hedonizmą. Tokioje plėšrūniškoje visų kovoje prieš visus nugalėtoju gali būti tik mirtis.


KRUVINOJI TRAGEDIJA TĘSIASI

1955-2005: 50 abortų metų - 25 milijonai nužudytų, niekada netapusių Lietuvos piliečiais, vaikų

1955 m. lapkričio 23 d. SSRS AT Prezidiumas priėmė nutarimą, kuriuo leidžiama nutraukti nėštumą pagal moters norą. Taip okupuotoje Lietuvoje oficialiai pradėta žudyti negimusius kūdikius. Abortais, spiralėmis, pradėtą vaiką naikinančiomis ar persileidimus sukeliančiomis priemonėmis buvo sunaikinta daugiau kaip 25 mln. vaikų.


Į pagalbą mokytojams

Didžiųjų miestų laikraščiai pranešė apie bakchanalinę mokslo metų pradžią. Mokinių girtavimo mastai pradeda stebinti net visko mačiusius policijos pareigūnus. Ką daryti? Negi sėdėsime sudėję rankas?

Pasinaudojant iš užsienio gauta garso ir vaizdo medžiaga, yra parengta labai efektyvi, nenuobodi paskaita mokiniams apie alkoholio, rūkymo, narkotikų, palaidumo pasekmes ir žalą. Paskaitoje rodomos skaidrės, todėl salė turi būti užtemdoma. Jei yra mikrofonas, paskaitą galima skaityti keliems šimtams mokinių.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija