„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (62)

2006-iųjų sausio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Veikia narkomanų reabilitacijos centras

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Socialinių programų koordinatorė
Svetlana Zaivej džiaugiasi,
kad jaunimas padarė
daug gražių floristikos darbų

Narkotikų vartojimas – mūsų dabarties problema. Statistikos duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra keturi tūkstančiai narkomanų. Daugiau nei 15 proc. 14-16 metų paauglių yra pabandę narkotikų. Pagrindinis narkotikų vartotojas yra Lietuvos jaunimas – 18-24 metų vaikinai ir merginos. Didmiesčiuose per metus užregistruojama per tūkstantis nepilnamečių narkomanų, kurių jauniausiam – trylika metų. Manoma, jog didelė dauguma jaunų žmonių nesikreipia į specialistus. „Dirbdami Vilniuje, „Vaikų dienos centre“, pajutome šią problemą. Turėdami nemažą darbo patirtį su probleminių šeimų vaikais, nusprendėme įkurti stacionarios pagalbos centrą nepilnamečiams“, – sako Vaikų ir jaunimo socialinės reabilitacijos ir integracijos centro VšĮ „Apsisprendimas“ direktorius Dalius Ruika.

Įsikūrė Lėno kaime

Direktorius pasakojo, jog Ukmergės rajone, Lėno kaime, Vaikų ir jaunimo socialinės reabilitacijos ir integracijos centras pradėjo veikti rugsėjo 12 dieną. Tai pirmoji tokio pobūdžio jaunimo reabilitacija Lietuvoje. Jaukiame name įkurdinti penki septyniolikmečiai, kurie gydėsi Vilniaus priklausomybės ligų centre. Anot šio centro direktoriaus, naudotis jų teikiamomis paslaugomis pareiškė norą Jonavos, Mažeikių, Klaipėdos gyventojai, turintys priklausomybę psichotropiniams preparatams. Ukmergės psichikos sveikatos centro vaikų ir paauglių psichiatras narkologas Juozas Pukas pabrėžė, jog šio socialinės reabilitacijos ir integracijos centro įkūrimas – sveikintinas dalykas. Pasak J.Puko, Ukmergės rajone užregistruota per 30 narkomanų, tačiau, neoficialiais duomenimis, jų yra žymiai daugiau. „Džiugu, kad galėsime ten patalpinti ir mūsų ligonius. Direktorius tam neprieštarauja“, – sakė psichiatras narkologas J.Pukas.

Sudėtingas narkomanų gyvenimas

Pasak medikų, narkomanų gyvenimą galima lyginti su lėtine savižudybe. Vartojant narkotikus smarkiai pakinta socialiniai ryšiai: santykiai su žmonėmis gali pasidaryti labai įtempti, ypač su namiškiais, draugais, gali kilti dažni konfliktai su tėvais. Be to, narkotikų vartojimas sietinas su nusikalstamumu.Narkotikai yra nelegalus ir nepigus „malonumas“, skatinantis nusikalstamą veiklą. Jaunimas, įpratęs prie didelių narkotikų dozių, gali paleisti vėjais visus pinigus, kad tik pasotintų įprotį. Vartojant narkotikus pašlyja ir sveikata. „Į mūsų centrą patenka jaunimas, praėjęs trijų savaičių detoksikacinius kursus. Tik praėję pirmąjį organizmo išvalymo etapą, čia gali tęsti reabilitaciją“, – sako Vaikų ir jaunimo socialinės reabilitacijos ir integracijos centro socialinių programų koordinatorė Svetlana Zaivej.

Reabilitacija trunka metus

Direktorius D.Ruika teigia, jog specialistai su nepilnamečiais dirba pagal 53 savaičių programą. „Su jaunimu dirbsime visus metus pagal griežtą dienotvarkę, griežtas taisykles, sveikos gyvensenos principais. Labai svarbu, kad jie patys norėtų save imti į rankas. Du nepilnamečiai už taisyklių pažeidimą jau pašalinti iš mūsų Centro“, – sakė direktorius. Visa diena nuo 7 val. ryto iki 11 val. vakaro suplanuota minučių tikslumu. Šio darbo esmė – socialinių įgūdžių ir vertybių ugdymas. Čia septyniolikmečiai sportuoja, tvarko patalpas, keturis kartus per dieną valgo, rašo savo sveikimo dienoraštį. Juos individualiai moko Ukmergės rajono Taujėnų vidurinės mokyklos pedagogai. Specialistai teikia konsultacijas, vyksta psichoterapiniai užsiėmimai. Jaunimas turi galimybę vakare pažiūrėti per televiziją rodomų žinių. Centre draudžiama rūkyti, naudotis mobiliaisiais telefonais, išeiti iš jiems skirtos teritorijos.

Taikoma penkių pakopų reabilitacinė programa

Vaikų ir jaunimo socialinės reabilitacijos ir integracijos centre vykdoma penkių pakopų programa. Pirmoji – adaptacinė, prisitaikymo pakopa – trunka vieną mėnesį. Motyvacijos stiprinimo ir prosocialių vertybių ugdymo pakopoms skiriama po keturis mėnesius. Savanoriškumui ir asistavimui ugdyti – trys mėnesiai. Paskutinioji pakopa – integracijos į visuomenę ir savarankiškumo ugdymas – vyksta vieną mėnesį. Kiekvienam vaikui yra sudaroma individuali sveikimo programa. Socialinių programų koordinatorė S.Zaivej džiaugiasi, jog merginos noriai mokosi mezgimo, drabužių modeliavimo, dizaino, floristikos pradmenų. Vaikinai įsirengė puikią salę sportui, stalo teniso kambarėlį. Jie noriai tvarko aplinką. Savaitgalį jaunimui ypač patinka bendros išvykos. Jau buvo suorganizuotos ekskursijos į Panevėžį, Ukmergę, Kauną. Palaikomi geranoriški santykiai su Panevėžio, Ukmergės švietimo skyrių darbuotojais.

Dirbama su šeima

Šis centras pajėgus priimti penkiolika jaunų žmonių. Šiuolaikiškai įrengtame name yra dviviečiai, triviečiai ir šešiaviečiai kambariai. Daug dirbama su nepilnamečių šeimų nariais.“Narkomanija – šeimos liga, todėl dirbant su vaikais svarbu dirbti ir su šeima. Tai kompleksiškas darbas. Tėvai, gyvenantys Vilniuje, ateina į „Dienos centrą“. Ten organizuojami užsiėmimai, konsultacijos. Jie privalo žinoti, kaip elgtis su vaiku. Tėvams ribojamas kontaktas su vaikais pirmoje ir antroje gydymo pakopoje“, – sakė S.Zaivej. Anot pedagogės, tėvai turi iš naujo mokytis bendrauti su savo vaiku. Reabilitacijos ir integracijos centras bendradarbiauja su Vilniaus pedagoginio universiteto Socialinės komunikacijos institutu. Čia darbo praktiką atliks socialiniai pedagogai.

Ukmergės rajono taryba „nepalaimino“ darbo

Ukmergės rajono taryba pavasarį svarstė projektą, kuriame buvo siekiama įkurti Lėno kaime Vaikų ir jaunimo integracijos centrą. Šį projektą pateikė Vilniuje registruota viešoji įstaiga „Apsisprendimas“. Įstaigos atstovai tikino, jog Lėno kaimą pasirinko todėl, kad čia atsirado tinkamos patalpos. Nors ir negavo Ukmergės rajono tarybos ir kaimo bendruomenės pritarimo, Centras rugsėjo mėnesį pradėjo savo veiklą. „Vieno Ukmergės tarybos nario nuomonė buvo tokia, kad miestiečiai mums suveža visas šiukšles į kaimą. Mes, žinoma, pasijutome nemaloniai, nes vaikai yra palyginami su šiukšlėmis. Kitas reikalavimas – gauti iš bendruomenės gyventojų raštišką pritarimą. Jei tarybos nariai nepritarė, tai ir žmonės išsigando atsakomybės. Tarybos nariai pasakė, kad mes pradėtume savo veiklą. Ir jei bendruomenė pamatys, kad ši veikla jiems nekelia pavojaus, pritars“, – sakė Socialinių programų koordinatorė S.Zaivej. Pasak darbuotojų, vietiniai žmonės kol kas jokių priekaištų nepareiškė, nes jaunimą visą parą prižiūri darbuotojai.

Lėnas, Ukmergės rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija