„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (71)

2006-iųjų spalio 13 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Tarptautinės amnestijos“ išsigimimo pavojus

Mindaugas BUIKA

Aborto palaikymas kompromituoja

Žinomai žmogaus teisių gynimo organizacijai „Tarptautinė amnestija“ („Amnesty International“), svarstant galimybę pradėti kovą prieš negimusių kūdikių teisę gyventi per vadinamosios „teisės į abortą“ palaikymą, Bažnyčios vadovai perspėjo dėl tokio išsigimimo pasekmių. „Aš labai vertinu „Tarptautinę amnestiją“, tačiau taip darydama ji nukerta savo abi rankas, – sakė neseniai duotame interviu žinių agentūrai „Reuters“ Vatikano kardinolas Renatas Martinas, kuris vadovauja Popiežiškajai teisingumo ir taikos tarybai. – Tikiuosi, kad ji šito nedarys, antraip labai nuvertintų ir pažemintų savo, kaip žmogaus teisių gynėjo, autoritetą“. Kardinolas pastebėjo, kad, siūlydama įtraukti abortą į „žmogaus teisių“ sąrašą, „Tarptautinė amnestija“ negalės teigti, jog gina visus, be išimties, nes, darant abortą, yra nužudomas motinos įsčiose pradėtas kūdikis.


Šiandienos iššūkiai šeimai

Spalio 6 dieną Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakultete, vyko Santuokos ir šeimos studijų centro (SŠSC) surengta respublikinė mokslinė konferencija „Šiandienos iššūkiai santuokai ir šeimai: problemos ir perspektyvos“. Konferenciją pradėjęs SŠSC direktorius kun. prof. dr. Andrius Narbekovas padėkojo didžiojoje auloje susirinkusiems daugiau kaip dviem šimtams jos dalyvių – aukštųjų mokyklų mokslo darbuotojams, dvasininkams, šeimos institucijų bendradarbiams, tikybos bei etikos mokytojams, studentams ir visiems, kuriems rūpi šeimos situacija dabarties visuomenėje.


Blaivi gyvensena – tai laimė, meilė, dora

Vilniuje, prie Seimo rūmų, įvyko mitingas, skirtas vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivystės sąjūdžio 25 metų sukakčiai paminėti. Jame buvo plačiai kalbama apie girtavimo žalą mūsų visuomenei, ypač jaunimui. Įvyko moksleivių organizacijų sąskrydis „Skleiskis blaivumu, jaunoji Lietuva“. Mitingo dalyviai priėmė kreipimąsi į prezidentą Valdą Adamkų, Seimo pirmininką Viktorą Muntianą, ministrą pirmininką Gediminą Kirkilą.


Jie regės pasaulį

Dr. Gražina KAČERAUSKIENĖ

Mindaugas Dvylaitis laimėjo
pirmąją vietą reginčiųjų akordeonistų
konkurse Italijoje (muzikos mokytoja
Violeta Gadliauskienė)

Koncertas prie marių

Rugpjūčio 25 dieną Nidos prieplaukos aikštėje vyko koncertas-paramos akcija „Noriu matyti pasaulį“. Ją inicijavo Lietuvos aklųjų choras „Vilnius“. Akcijos metu telefoniniais skambučiais visoje Lietuvoje buvo renkamos lėšos aklųjų ir silpnaregių mokykloms specialiajai kompiuterinei technikai įsigyti. Paramos koncertą transliavo Lietuvos televizija. Jame dalyvavo Lietuvos kamerinis orkestras, choras „Vilnius“, Klaipėdos universiteto džiazo ansamblis, „Bobų vasaros“ grupė, operos ir estrados dainininkai Irena Milkevičiūtė, Eduardas Kaniava, Vladas Bagdonas, Algirdas Janutas, Gintarė Skėrytė, Janina Miščiukaitė, Deividas Norvilas (Deivis). Koncertą nuotaikingai vedė Edita Mildažytė. Sveikinimo žodį tarė Neringos vicemeras Algimantas Vyšniauskas. Akciją parėmė AB „Vakarų skirstomieji tinklai“, Lietuvos radijas ir televizija, Neringos miesto savivaldybė. Jų šūkis – „Kad gyventi būtų šviesiau“.


Rūpinkimės vaikų saugumu

Jaunųjų konservatorių lyga (JKL), atsižvelgdama į pastarųjų dienų įvykius Kauno mieste ir Lietuvoje bei matydami neatsakingą suaugusiųjų elgesį ne tik keliuose, bet ir šeimose, dėl ko nukenčia ar net miršta mažamečiai vaikai, susirūpinusi plintančiu aplaidžiu elgesiu su vaikais ir pasireiškiančiu visuomenės abejingumu asocialiose šeimose bei globos įstaigose augantiems vaikams, pritardama Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijoje išdėstytoms nuostatoms, kad ,,valstybės dalyvės užtikrina didžiausią galimybę vaikui gyventi ir sveikai vystytis“ bei, ,,siekdamos apginti vaiką nuo įvairiausio pobūdžio fizinio ar psichologinio smurto, įžeidimų ar piktnaudžiavimo, priežiūros nebuvimo ar nerūpestingo elgesio, grubaus elgesio ar išnaudojimo, įskaitant seksualinį piktnaudžiavimą, kuriuos jis gali patirti iš tėvų, teisėtų globėjų ar kurio nors kito jį globojančio asmens, imasi visų reikiamų teisinių, administracinių, socialinių ir švietimo priemonių“, remdamasi Lietuvos statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2005 metų duomenimis, kad per metus Lietuvoje mirė ar žuvo 375 vaikai iki 14 metų iš jų 29,8 proc. dėl išorinių priežasčių, kilusių dėl per mažo mažamečių saugumo ar priežiūros, ragina visus Kauno miesto ir Lietuvos gyventojus nepamiršti atsakomybės už mažuosius mūsų valstybės piliečius, o šeimas – rūpestingiau prižiūrėti mažamečius vaikus.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija