„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (73)

2006-iųjų gruodžio 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Paminėta Negimusio kūdikio diena

Lapkričio 23 dieną įvairiose Lietuvos vietose paminėta Negimusio kūdikio diena. 1955 m. lapkričio 23-iąją įteisinus abortus Lietuva neteko kelių šimtų tūkstančių gyvybių.

Kauno arkivyskupijos Šeimos centras jau lapkričio mėnesio pradžioje išplatino maldos intencijas ir pakvietė įsitraukti į maldos akciją: visą mėnesį kartu kalbėti rožinį ir dalyvauti bendruomeninėje maldoje per šv. Mišias. Taip pat pasiūlė bažnyčiose parengti maldos vietą, kurioje tikintieji galėtų uždegti žvakutę už negimusius vaikelius ir paaukoti stokojančioms parapijos šeimoms. Buvo platinami Šeimos centro parengti lankstinukai „Kai skausmas nepraeina“ , „Gyvybės kelias“.

Lapkritį arkivyskupijos Šeimos centro iniciatyva vyko pasirengimo Negimusio kūdikio dienai skirti renginiai. Lapkričio 6 dieną „Marijos radijas“ transliavo laidą apie pagalbą ir viltį žmonėms, išgyvenusiems kūdikio netektį.

Lapkričio 15 dieną Kauno arkivyskupijos Šeimos centras surengė paskaitą jaunimui apie pasirengimą tėvystei ir motinystei. Šeimos centro programų koordinatorė Ona Darbutaitė tą vakarą susirinkusius jaunimo grupių parapijose narius, studentus, kunigų seminarijos auklėtinius paragino rengtis Negimusio kūdikio dienos paminėjimui. Pasak jos, šios dienos minėjimas – tai proga išsakyti skausmą tų, iš kurių buvo atimta galimybė išvysti pasaulį. Prisimindami abortų aukas, galime melstis už juos tapdami dvasiniais tėvais ar motinomis, taip pat pasvarstyti, kaip savo aplinkoje labiau skleisti gyvybės kultūrą ir padėti abejojantiems ar įvykusio blogio jau sužeistiems žmonėms.

Pasidaliję į grupes jaunuoliai svarstė motyvus, dėl kurių pasirenkamas negimusio kūdikio žudymas. Jie išskyrė ne tik socialines priežastis, žinių stoką, apsigimimų baimę, bet ypač pabrėžė šiuolaikinių žmonių pomėgį gyventi nevaržomai, egoistiškai rūpinantis tik savimi, karjera, materialine gerove. Kartu su diskusijoms vadovavusia O. Darbutaite, jaunimas aptarė gyvybės išsaugojimo svarbą ir būtinybę sąmoningai rengtis tėvystei ar motinystei. Buvo aptarta šiuolaikinių masinės informacijos priemonių brukamų vaizdinių, kūno kulto, smurto įtaka žmogaus sąmonei. Savo kaip vyro ar moters tapatybės, prigimties ir žmogaus paskirties žemėje supratimas padėtų sėkmingiau rengtis šeimos gyvenimui, vėliau tinkamai atlikti tėvų ar motinų vaidmenį, prisidėtų prie to, kad visoje visuomenėje būtų labiau gerbiamas žmogaus asmens orumas, ginama jo teisė į gyvenimą.

Lapkričio 16 dieną šio centro koordinatorė Aušra Bačėnienė skaitė paskaitą tėvams apie netekties skausmą ir būdus, kaip jį įveikti ar padėti kitiems, patiriantiems sielvartą dėl įvairiausių žmogiškų praradimų.

Lapkričio 23 dieną už negimusius kūdikius ir jų netektį išgyvenančius tėvus Kaune, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje, vyko Atgailos ir Sutaikinimo pamaldos. Jos prasidėjo Švč. Sakramento adoracija tyloje. Pamaldų pradžioje joms vadovavęs šios bažnyčios rektorius kun. Kęstutis Rugevičius kvietė visus vienytis maldoje, kuri „apimtų žmones, netekusius kūdikio, neišgyvenusius vaikelius ir fizinio bei dvasinio išgydymo reikalingas šeimas“. Susirinkusieji buvo paraginti atsiliepti į Evangelijos kvietimą ir daryti pozityvius savo gyvenimo žingsnius į susitaikymą pasitikint Viešpaties, kuris nenori mirties, gailestingumu. „Žmogaus gyvenimo kelias iš motinos įsčių yra nukreiptas į Dievą,“ – sakė kun. K. Rugevičius, atkreipdamas dėmesį, jog žmogaus bandymai jį pakoreguoti atneša skausmą ir kančią. Jis paragino prašyti Viešpaties atleidimo, atiduodi Jam – per Dievo Motinos rankas – savo kančią, prašyti savo negimusio kūdikio atleidimo, atleisti sau ir tiems, kurie paskatino ar suteikė progą žengti neteisingą žingsnį. Kun. K. Rugevičius paragino susitaikyti su Dievu popiežiaus Jono Pauliaus II žodžiais: „Galbūt žaizda jūsų širdyje dar nėra užgijusi. (...) Bet nenustokite drąsos ir nepraraskite vilties“.

Per šv. Mišias savo homilijoje kun. K. Rugevičius kvietė mąstyti, kaip kiekvienam prisidėti skleidžiant gyvybės kultūrą, kaip žengti „į karo lauką nešant taiką“. „Mūsų meilė, malda, pagalba turi apimti tuos, kurie svyruoja, nepažįsta tiesos, ir parodyti jiems gailestingąją Dievo meilę,“ – sakė bažnyčios rektorius. Liudijant tikėjimą savo aplinkoje, gerais darbais, pavyzdžiu ir malda galima padėti sunkumus patiriančioms šeimoms, melstis už kūdikius – negimusius arba patiriančius grėsmę savo gyvybei.

Sutaikinimo ir Atgailos pamaldas iš Vytauto Didžiojo bažnyčios transliavo „Marijos radijas“, kvietęs tikinčiuosius lapkričio mėnesį kasdien, 14 val., minėtomis intencijomis kartu kalbėti rožinį, transliuojamą šio radijo.

Lapkričio 23-ioji – Negimusio kūdikio diena maldomis paminėta ir Domeikavos Lietuvos Kankinių bažnyčioje. Šv. Mišias už gyvybę čia aukojo Kauno II dekanato kunigai. Vadovavo dekanas, Raudondvario klebonas kun. Augustinas Paulauskas. Pamokslą pasakęs Rumšiškių klebonas kun. Virginijus Birjotas kalbėjo, jog šiandien, kai vis dažniau vartojami gyvenimo ir mirties kultūros terminai, „krikščionis privalo aiškiai suvokti savo atsakomybę už gėrį pasaulyje. Ištiesinti savo sielos klystkelius, išmokti atvirai, pasitikint Dievu, žvelgti į pasaulį, džiaugsmingai pasitikti kiekvieną į pasaulį ateinančią gyvybę, nelikti abejingu išnaudojamiems ir skriaudžiamiems, visomis jėgomis stengtis įdiegti jaunajai kartai kilnius moralinius principus – tai kelias, kuriuo eidami, liksime ištikimi gyvybės dovanai, kurią Dievas duoda pasauliui“.

Per šv. Mišias giedojo Domeikavos ,,Versmės“ choras. Po šv. Mišių 51 kartą skambėjo varpas prisimenant abortų legalizavimo metus. Tada kunigai su tikinčiaisiais sukalbėjo rožinį. Po pamaldų buvo nunešta žvakutė prie paminklo abortų aukoms.

Vakaro šv. Mišiose ši diena paminėta ir kitose arkivyskupijos parapijose.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija