„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (73)

2006-iųjų gruodžio 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Seksualinės laisvės vergai

Seksualinė revoliucija buvo protestas prieš suvaržymus lytinio gyvenimo srityje. Tačiau buvo pamirštas vienas svarbus dalykas – atsakomybė. Laisvė be atsakomybės – anarchija. Atsakingas žmogus yra laisvas žmogus, nes moka naudotis laisve. Žmogus be atsakomybės tampa laisvės vergu.

Ar tapo žmonės laimingesni po seksualinės revoliucijos? Ar netapo jie priklausomi nuo sekso? Ar susimąsto žmonės, kam buvo naudinga seksualinė revoliucija? Ogi kriminalinio pasaulio atstovams ir kontracepcijos platintojams ji buvo pelninga. Laimingesni žmonės netapo. Išplito venerinės ir atsirado tokių ligų, kurių prieš tai nebuvo, pavyzdžiui, AIDS. Atsirado naujų socialinių problemų. Tai pornografija, prostitucija, išprievartavimai, paauglių nėštumai, abortai ir kt. Net tokia baisi liga kaip AIDS ne visus žmones privertė susimąstyti. Užuot skatinus susilaikymą, gaminami vaistai, naujos apsisaugojimo priemones. Žmonės, kurdami apsisaugojimo priemones, gali apsisaugoti nuo daugelio ligų, nepageidaujamo nėštumo, tačiau nuo širdies skausmo sudužus iliuzijoms, sąžinės graužimo, nesaugumo jausmo tai neapsaugos. Neigiami patyrimai dėl per ankstyvų lytinių santykių turi didelės įtakos žmogaus asmenybei ir jo gyvenimui. Patys lytiniai santykiai nėra blogis. Problema ta, kad seksualiniame gyvenime reikia daugiau abipusės partnerių atsakomybės. Kelios palaimos minutės gali pakenkti visam gyvenimui.

Susilaikymas iki vedybų yra seniausia ir efektyviausia priemonė nuo nepageidaujamo nėštumo ir venerinių ligų. Tačiau žmonės šiuo metu taip sureikšmina seksualumą, kad neretai nenori girdėti apie susilaikymą. Lytinį gyvenimą gyvena vis daugiau paauglių. Tą skatina aplinka, filmai, žurnalai, bendraamžiai, internetas, kompanijos, gaminančios kontracepciją (joms terūpi tik kaip uždirbti). Kalbėdami apie kontracepciją vaikams ir paaugliams, mes tik dar labiau paskatiname juos turėti lytinius santykius, tarsi parodome, kad netikime, jog jie gali susilaikyti. Paaugliams svarbi kitų nuomonė, ypač suaugusiųjų. Kai brukama laisvo sekso etika, sunku susilaikyti, tačiau tik tvirti žmonės gali kurti geresnį pasaulį. Juk kokie mes esame, taip ir vaikus auklėjame. Vaikai, deja, blogus tėvų įpročius perima greičiau. Nesugebėdamas suvaldyti lytinio potraukio, žmogus gali tapti nuo jo priklausomas kaip nuo narkotikų. Seksas kaip vynas – kuo labiau subrandintas, tuo geresnis. Geras seksas turi būti tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku Tai – aukščiausias meilės taškas. Tai yra gražiausia, ką sutuoktiniai gali duoti vienas kitam. Seksas pratęsia giminę ir sujungia dviejų žmonių kūnus ir sielas.

Aurimas Urbanavičius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija