„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (75)

2007-iųjų vasario 9 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Pasaulinė ligonių diena

Prof. habil. med. dr. Leonas Laimutis MAČIŪNAS,

Lietuvių katalikų mokslo akademijos
Medicinos skyriaus pirmininkas,
Pasaulinės gydytojų katalikų federacijos
Europos asociacijų valdybos narys

Kaip ir kiekvienais metais, šiemet popiežius Benediktas XVI paskelbė laišką 15-ųjų Pasaulinės ligonių dienos metinių proga. 2007 m. vasario 11 d., kada Bažnyčia mini Lurdo Švč. Mergelės Marijos liturginę šventę, pagrindinis Pasaulinės ligonių dienos minėjimas bus surengtas Seule, Korėjoje. Čia vyks susirinkimai, konferencijos, pastoracinės sueigos ir liturginės šventės su Korėjos Bažnyčios hierarchais, sveikatos apsaugos bei slaugos personalu, ligoniais ir jų šeimomis. Šiais metais Pasaulinė ligonių diena skiriama tam, kad atkreiptume dėmesį į nepagydomus ligonius. Tokių ligonių galima sutikti kiekviename žemyne, dažniausiai ten, kur vyrauja skurdas bei vargas, kur stokojama lėšų ne tik tinkamai sveikatos apsaugai, bet ir socialiniams reikalams, ten, kur patys žmonės nesirūpina savo sveikata. Tokiems ligoniams reikia ne tik nuolatinės gydytojų priežiūros, bet ir slaugos, dvasinės paramos. Šventasis Tėvas laiške nurodo, kad šios dienos proga jis norėtų dvasiškai vienytis su ligoniais ir dalyvauti krikščioniškų bendrijų sueigose, jų metu kylančiose diskusijose, nori moraliai remti tokius ligonius ir stiprinti jų dvasią, atkreipti dėmesį į priežastis, kurios dažniausiai ir sukelia nepagydomas ligas. Suprantama, ši diena bus pažymima visame pasaulyje. Lietuvoje ji irgi bus minima.

Kiekvienas suvokiame, kad mūsų gyvybė priklauso nuo daugelio veiksnių, kurie greičiau ar vėliau veda į mirtį. Todėl kiekvienas mūsų turime tai įsisąmoninti ir, tinkamai pasiruošę, priimti šį gyvenimo iššūkį. Mintis apie mirtį negąsdina sąmoningo krikščionio, jis su ja ramiai susigyvena. Tai galima pagrįsti daugeliu pavyzdžių, žinomų iš krikščionybės persekiojimo metų Romoje ar socializmo ir komunizmo statybos metų Sovietų Sąjungoje ir pan. Privalome suprasti ir tai, kad, nors medicinos mokslas yra toli pažengęs, ne kiekvieną ligą įmanoma išgydyti. Didelį vaidmenį siekiant išvengti nepagydomų ligų vaidina atitinkama socialinė politika, kai sudaromos normalios higienos sąlygos, veikia tinkamos sveikatos apsaugos organizacijos, o svarbiausia – visuomenė suvokia, kad reikia išsiugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius. Kiekvieno mūsų sveikata yra glaudžiai susijusi su prasidėjimu, tai yra ji priklauso nuo apvaisinimo momento ir augimo motinos įsčiose sąlygų, nuo tėvų genetinio kodo, nuo motinos dvasinės ir fizinės būklės nėštumo metu. Paveldėti, o vėliau, susiklosčius tam tikroms sąlygoms, dėl to greičiau prasidedantys susirgimai gali sąlygoti ir nepagydomų ligų atsiradimą. Jas gali sukelti ir netinkamas gyvenimo režimas, priklausantis nuo paties asmens. Apie visa tai mažai kalbama Sveikatos apsaugos ministerijos programose, Vyriausybėje (tai yra jos priimamuose įstatymuose ar potvarkiuose), žiniasklaidoje, ypač radijo ar televizijos laidose. Nepagydomos ligos – tai dažniausiai širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo sistemų funkcijų nepakankamumas, piktybiniai augliai, kai kurių traumų pasekmės ir daug kitų ligų.

Jau nuo mokyklos suolo kiekvienam mokiniui turėtų būti išaiškinama, kad sveika gyvensena yra pagrindinis sveikatos šaltinis, kurio jokios kitos priemonės negali pakeisti. Labai svarbu ugdyti sampratą apie žalingų įpročių kenksmingą poveikį žmogaus sveikatai. Todėl Vyriausybės, sveikatos apsaugos darbuotojų ir medikų uždavinys – ne tik stengtis, kad būtų gydomos ligos, bet ir rūpintis profilaktika propaguojant prevencines priemones – tiek fizines, tiek ir moralines bei dvasines.

Pradėkime nuo paprasčiausio žalingo įpročio – rūkymo. Žinoma, kad kiekvienais metais Lietuvoje dėl rūkymo sukeltų ligų miršta apie 7000 žmonių. Jau mokykloje daugelis vaikų, sekdami vyresniųjų pavyzdžiu, išmoksta rūkyti. Ir kaip netrauksi dūmo, jei rūko tėvai, mokytojai, valdžios vyrai, kurie su pavydėtinu atkaklumu demonstruoja šį savo peiktiną įprotį netgi televizijoje. Nors per daugelį metų šis žalingas įprotis sukelia daug sunkių ligų, kurios galiausiai tampa nepagydomos, bet šis pavojus neįvertinamas, todėl pastaruoju metu stebime įnirtingą rūkančiųjų kovą su apribojimais rūkyti viešose vietose. Jie ne tik patys žudo save, bet verčia žudytis ir nerūkančius, nes šie priversti kvėpuoti prirūkytu oru.

Kitas žalingas veiksnys – tai alkoholis. 2005 metais Lietuvoje vienam gyventojui teko 10,7 l absoliutaus alkoholio (šis skaičius kasmet didėja: 2000 metais jis siekė 9,9 l). Alkoholis ne tik naikina asmens intelektą, skurdina jo kišenę, bet ir jį nužmogina, girti žmonės sukelia daug nelaimių, smurtauja, dėl ko patenka į kalėjimą, dėl girtuokliavimo išyra šeimos, taip pat susergama įvairiomis ligomis, dažnai – nepagydomomis. 2005 metais nuo ligų, kurias sukėlė išgertas alkoholis, mirė 1242 žmonės, neblaivūs asmenys padarė 5600 nusikaltimų, 1139 eismo įvykių (juose žuvo 117, sužaloti 1583 asmenys); 2005 metų pradžioje buvo 16,4 tūkst. socialinės rizikos šeimų (iš jų 63 proc. dėl girtavimo) su 36,5 tūkst. vaikų; dėl alkoholinės psichozės gydėsi 3070, o dėl lėtinio alkoholizmo – 68 753 asmenys.

Nors žalingas alkoholio poveikis visuomenės gyvenimui aiškiai matomas pateiktuose skaičiuose, tačiau Vyriausybė nekreipia į tai dėmesio ir neketina imtis veiksmingų priemonių kovai su šia blogybe: alkoholis pardavinėjamas net degalinėse, nemažinamas jo parduotuvių skaičius, jis gausiai reklamuojamas ir t. t. Žmonės yra pasmerkti pražūčiai: dalis jų mirs dėl nepagydomų ligų.

Panaši padėtis ir dėl vis labiau plintančios narkomanijos. 2005 metų pabaigoje nuo priklausomybės narkotikams gydėsi 5370 asmenų. Kasmet nuo narkotikų miršta 30-40 žmonių. Be to, dauguma narkomanų padaro sunkių nusikaltimų, net žaloja ar žudo žmones. Narkomanijai gydyti vis dar peršama nepateisinusi lūkesčių „žalos mažinimo politika“ (švirkštų ir metadono dalijimas), kurios užsienyje jau atsisakyta.

Statistikos departamentas pateikia duomenų, kad 2005 metais tūkstančiui gyventojų teko 12,8 mirusiojo. Tai didžiausias mirtingumo rodiklis nuo 1950-ųjų ir jis didesnis nei Europos Sąjungoje (9,9). 2005 metais daugiausia mirties atvejų (85,6 proc.) buvo dėl kraujotakos sistemos ligų, piktybinių auglių ir išorinių veiksnių (nelaimingų atsitikimų, apsinuodijimų, traumų), kuriuos dažniausiai lemia alkoholio ar narkotikų vartojimas. Nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau kaip pusė (23,8 tūkst., arba 54,5 proc.) visų mirusiųjų, ir šis skaičius vis didėja. Nuo piktybinių navikų mirė 8048 (18,4 proc.) žmonių (padidėjo 6,8 proc.). Vyrai dažniausiai mirė nuo kvėpavimo takų, prostatos ir skrandžio, o moterys – nuo krūties, gimdos ar kiaušidžių, odos ir storosios žarnos piktybinių navikų. Dėl išorinių priežasčių mirė 5,5 tūkst. (12,7 proc.) žmonių: 1319 nusižudė, 314 nužudyti, 885 žuvo transporto įvykių metu, 506 mirė iš aukštai nukritę, 454 – apsinuodiję alkoholiu, 390 paskendo, 376 sušalo. Vyrų mirtingumas dėl išorinių priežasčių buvo keturis kartus didesnis negu moterų ir 55,7 proc. jų buvo 25-54 metų amžiaus. Reikia nepamiršti ir lytiniu keliu užkrečiamos mirtinos ligos: ŽIV nešiotojais buvo 1200 asmenų, AIDS sirgo 123, iš jų mirė 46.

Suprantama, nepagydomų ligonių gydymas yra sudėtingas, nes jų išgydyti neįmanoma, o ligoniui tai suvokti yra sunku. Artimieji ir pats ligonis dažnai imasi bet kokio gydymo, tikėdamiesi pasiekti norimą rezultatą – pasveikti. Čia ir ekstrasensai, burtininkai, užkalbėtojai su savo patarimais, žolių antpilais, įvairiais gėrimais ir kitomis priemonėmis teikia savo „pagalbą“. Neretai ligonis jau pavėluotai suvokia, kad nesilaikė sveikos gyvensenos reikalavimų, Dešimties Dievo įsakymų, nevengė Bažnyčios skelbiamų didžiųjų nuodėmių, todėl pats yra kaltas dėl savo likimo. Dažniausiai nepagydomos ligos, kurios priartina mirtį, yra sukeltos rūkymo, alkoholizmo, narkomanijos, jos atsirado, nes žmogus nesilaikė moralės principų, elgėsi amoraliai. Žmogus, laiku supratęs, kad daugelio ligų galima išvengti nealinant organizmo, susidarys sąlygas tinkamai pailsėti, racionaliai naudos jėgas, vengs žalingų įpročių.

Ligonis, sirgdamas nepagydoma mirtina liga, susiduria su problemomis: pirma – slaugos ir globos, nes nežino, kas jį prižiūrės; antra – kančios (fizinės ir dvasinės) – kas ją mažins; trečia – filosofine: kas jo laukia po mirties (ypač sunku atsakyti į šį klausimą ateistui)?

Popiežius Benediktas XVI savo laiške padrąsina visus tuos, kurie „kasdieniu darbu laiduoja, kad nepagydomi ir mirtini ligoniai bei jų šeimos susilauktų tinkamos ir meilės kupinos priežiūros. Bažnyčia, sekdama gerojo samariečio pavyzdžiu, visada rodė ypatingą dėmesį ligotiesiems. Per savo narius bei institucijas ji ir toliau palaiko kenčiančiuosius bei mirštančiuosius, stengdamasi šiais reikšmingais žmogiškosios egzistencijos momentais išlaikyti jų orumą. Daugybė tokių asmenų – sveikatos apsaugos ir pastoracijos darbuotojų, savanorių – ir institucijų visame pasaulyje nenuilstamai tarnauja ligoniams slaugos ligoninėse bei paliatyviosios slaugos struktūrose, gyvenamųjų namų kvartaluose ir parapijose.“ Todėl suprantama, kad, atsižvelgiant į visa tai, turėtų būti skatinama politika, laiduojanti sąlygas, kuriomis ligonis galėtų oriai pakelti nepagydomą mirtiną ligą. Tai įgyvendinti galima steigiant daugiau paliatyviosios slaugos centrų, kuriuose dirbtų šiam darbui atsidavę žmonės. Padėti žmogui numirti – vadinasi, padėti jam intensyviai išgyventi mirtį kaip paskutinę gyvenimo patirtį. Kai įmanoma ir kai mirtinas ligonis pageidauja, privalu sudaryti jam galimybę užbaigti savo gyvenimą šeimoje, pasirūpinant atitinkama sanitarine priežiūra.

Aptardami kančios problemą, kurią sukelia mirtina liga, vėl atsigręžkime į Šventojo Tėvo laišką. Jame sakoma: „Akinu jus įsimąstyti į nukryžiuoto Kristaus kančias ir, vienijantis su Juo, gręžtis į Tėvą, visiškai pasitikint, kad visa gyvybė, ir konkrečiai jūsų gyvybė, yra Jo rankose. Patikėkite, jūsų kančios, vienijamos su Kristaus kančiomis, bus vaisingos Bažnyčios ir pasaulio poreikių atžvilgiu. Meldžiu Viešpatį sustiprinti jūsų tikėjimą šia meile, ypač užklupus išbandymams, kuriuos išgyvenate. Viliuosi, kad jūs, kad ir kur būtumėte, visada surasite dvasinio padrąsinimo bei dvasinės stiprybės, reikalingų jūsų tikėjimui maitinti bei jus prie gyvybės Tėvo priartinti. Per savo kunigus bei pastoracijos darbuotojus Bažnyčia trokšta jums pagelbėti ir būti šalia jūsų, padėdama jūsų vargo valandą, ir taip Kristaus meilės kupiną gailestingumą darydama juntamą kenčiantiesiems“. Suprantama, bet kokia dvasinė parama kenčiančiajam yra labai svarbi suvokiant, kad fizinę kančią galima sumažinti ar panaikinti ir vaistais.

Sveikatos apsaugos darbuotojų chartijoje nurodoma, kad „prieš mirties paslaptį žmogus yra bejėgis; sukrėstos jo žmogiškosios aksiomos. Ir būtent tokio sukrėtimo akivaizdoje krikščionio tikėjimas tampa jam dvasinės pusiausvyros ir ramybės šaltiniu. Tai, kas, atrodė, neturi reikšmės, įgauna prasmę ir vertę“. Netikintysis mirties akivaizdoje, suvokdamas savo bejėgiškumą ir ieškodamas dvasinės atramos, neretai keičia savo pasaulėžiūrą ir atsigręžia į Dievą, kuris Jam suteikia amžino gyvenimo viltį. Šią lemtingą jo gyvenimo valandą ypatingą vaidmenį vaidina sveikatos apsaugos darbuotojų teikiamas Kristaus tikėjimo ir vilties liudijimas. Šitaip vyksta aukščiausio lygio mirties humanizavimas. Tai reiškia daugiau negu palengvinti kentėjimą. Tai reiškia palengvinti nuėjimą pas Dievą. Taigi teisė gyventi mirtinam ligoniui – tai teisė mirti išlaikant krikščionišką ir žmogišką orumą. Tai nereiškia teisės nusižudyti ar būti nužudomam – taikyti eutanaziją, kurioje slypi ne tik piktnaudžiavimo pavojus, bet ir žmogiško orumo praradimas.

Minėdami Pasaulinę ligonių dieną, visi prisijungsime prie Šventojo Tėvo maldos prašydami Viešpaties palaimos ir globos sergantiesiems nepagydomomis mirtinomis ligomis jų fizinėje bei dvasinėje kančioje, melsdami dvasinės stiprybės jų šeimos nariams ir artimiesiems, linkėdami pasiryžimo ir ištvermės visiems sveikatos apsaugos darbuotojams, prižiūrintiems, gydantiems ir slaugantiems šiuos ligonius. Pamąstykime: ar mes laikomės sveikos gyvensenos principų, ar neiname keliu, vedančiu į nepagydomą mirtiną ligą?

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija