„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (75)

2007-iųjų vasario 9 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

ALKOHOLIO GNIAUŽTUOSE

Ar žinote, kas yra geriausia Lietuvoje? Nepagalvoję iš karto į tokį klausimą tikriausiai neatsakytume. Per Lietuvos televiziją rodoma reklama akimirksniu papildo mūsų žinių bagažą, nes ji žino, kad alus yra tai, ką mes turime geriausia. Laikraščiai, žurnalai ir televizija taip pat mirga alkoholio reklama. Atrodo, kad daugiau nieko net ir nereikia reklamuoti.

Jeigu parduotuvėje prie kasos pakelsite akis į lentyną, pamatysite daugybę cigarečių, kad tik nepamirštume jų įsigyti. Alkoholiu prekiaujama kiekvienoje parduotuvėje, net degalinėse, o prekybos laikas neribojamas. Kai kur net ištisą parą. Statistikos duomenimis, kiekvienas Lietuvos gyventojas išgeria net po 18 litrų absoliutaus alkoholio ir pralenkia visas Europos šalis. Alkoholis apnuodija mūsų gyvenimą, ne viena šeima prarado artimus žmones, daugėja silpnapročių vaikų, nes jie buvo pradėti girtų ir jau gimė patyrę alkoholio klastą.

Kasmet Lietuvos keliuose žūsta nuo 700 iki 1000 žmonių, kurių mirčių priežastis daugiausia būna alkoholis. Besaikis jo vartojimas Lietuvą pavertė savižudžių tauta. Skyrybos, nepilnos šeimos, girtų motinų pražudyti vaikai jau nieko nestebina.

Apsinuodijimas alkoholiu labai dažnas reiškinys ne tik tarp suaugusių, bet ir tarp moksleivių. Kokias vertybes pasirenka jaunimas, kas tampa kelrodžiu jų gyvenime? Alkoholis sužlugdė ne vieno jauno žmogaus ir šeimos gyvenimą, atėmė gyvybę. Mūsų gražiąsias šventes užtemdo girti žmonės, neretai besaikės girtuoklystės baigiasi muštynėmis ir net gyvybės praradimu.

Lietuva – katalikiškas kraštas. Nejaugi mes pamiršome dešimt Dievo įsakymų, kurie mus išgelbėtų nuo moralinio ir fizinio sunykimo?

Nacionalinė sveikatos taryba paskelbė stulbinančius duomenis, kad sergamumas onkologinėmis ligomis Lietuvoje nuo 1990-ųjų iki 2005 metų padidėjo beveik 78,7 proc., o mirtingumas nuo šių ligų išaugo 31,9 proc. Gyventojų mirties priežasčių struktūroje vėžiui tenka antroji vieta. Liūdniausia tai, kad daugelio onkologinių ligų galėtume išvengti sumažinę alkoholio ir tabako vartojimą.

Daugelis Lietuvos gyventojų nesaugo ir nesirūpina savo sveikata, o įvairiais kenksmingais veiksniais ją alina, prisišaukdami ankstyvą mirtį.

Krikščionys demokratai pasisako už blaivią ir sveiką Lietuvą, už dorovingas ir darnias šeimas. Nei valstybinio lygio, nei vietos politikai neturi politinės valios riboti alkoholio ir tabako kontrolę, prioritetą teikiant visuomenės sveikatos interesams. Raginame politikus riboti alkoholio pardavimą švenčių dienomis. Greitai prasidės Gavėnia – šv. Velykų laukimo laikas. Kviečiame visus šį laikotarpį apmąstyti savo poelgius ir pasirinkti tinkamą gyvenimo kelią, kad sutiktume Kristaus Prisikėlimo šventę blaivūs, tyra sąžine ir šviesiomis mintimis.

Ona Šulcienė,
Lietuvos krikščionių demokratų
Kėdainių skyriaus pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija