„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (76)

2007-iųjų kovo 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Tarnauti ligoniui – tarnauti kenčiančiam Jėzui

Inesė Ratnikaitė

„Mano kenčiantis Jėzau, kaip gera Tau tarnauti“, – sakė palaimintoji Motina Teresė. Kančios kryžius sunkus, jei jį tenka nešti vienam. Palaimintoji teigė, jog tarnauti kenčiančiam dėl ligos yra tas pats, kas tarnauti Kristui, todėl tai turi būti daroma su didele meile. Prasidėjusi Gavėnia dažnai siejama su kančios apmąstymo laiku. Šių apmąstymų tikslas – artėjimas Dievo link.

Apie ligos kančią susimąstyta jau kelios dienos prieš Gavėnios pradžią. Vasario 11 dieną buvo švenčiama Pasaulinė ligonių diena. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, aukojęs šv. Mišias, ne tik ragino pamąstyti apie kančią, ne tik drąsino padedančiuosius ligoniams, bet ir pats juos lankė. Vasario 12-ąją Šiaulių vyskupas E.Bartulis, Šiaulių vyskupijos kancleris Remigijus Čekavičius bei medicinos mokslų daktarė Danė Šlapkauskaitė, SJE, lankė miesto apskrities ligoninės ligonius. Šiam projektui talkino Šiaulių ligoninės medicinos direktorė Vaiva Makštutienė. Vyskupą bei kitus svečius pasitiko bei po ligoninę vedžiojo medicinos direktorės pavaduotoja slaugai Sigita Klimavičienė. Apie Šiaulių ganytojo vizitą buvo pranešta, jam ruošėsi ir ligoniai, ir personalas. Buvo aplankytos Chirurgijos skyriaus suaugusių ir vaikų reanimacijos palatos, Kardeologijos bei Bendrosios terapijos skyriai. Šis apsilankymas, anot dr. D.Šlapkauskaitės, sukūrė ypatingą nuotaiką. Mažasis pacientas iš Žagarės, gulintis Reanimacijos skyriuje, pasakojo, kad dažnai meldžiasi bažnyčioje ir vyskupą mato tikrai ne pirmą kartą. Ganytojas kiekvienoje palatoje dalijo paveiksliukus, laimino, linkėjo greičiau pasveikti. Ligoniai džiaugėsi, kad po tokio apsilankymo tikrai greičiau išvyks į namus.

„Žvelgdami į ligonius prisimename, kad ligoniai yra mūsų didieji pagalbininkai“, – sakė vyskupas vasario 11 dieną šv. Mišių metu. Kiekvienas kenčiantis, pasak ganytojo, gali savo kančią aukoti už nusidėjėlių atsivertimą, už mirusiuosius, už jaunimą, už šeimas. Taip prisidedama prie atperkamosios Kristaus kančios. Ganytojas ragino ligonius neapleisti maldos gyvenimo, o jų artimiesiems – pasirūpinti Ligonių patepimo sakramentu. Nelaukti paskutinio momento ir nebijoti kunigą pasikviesti dažniau, nes šio sakramento priėmimas dažnai padeda sergančiajam pasijausti geriau, pakilti iš ligos patalo. Nepagydoma liga sergantiems ligoniams malda padeda sustiprėti, pasiruošti susitikti su Viešpačiu. Kančios akivaizda skatina branginti Dievo dovanotą sveikatą, deja, rūkymas, išgėrimai, narkotikai plinta, ypač tarp jaunimo. „Labai skaudu žvelgti į jaunus žmones, kurie, atrodo, tarsi turi per daug sveikatos, bet gali ją pražudyti“, – sakė Šiaulių vyskupas. Ligonių diena – dar viena galimybė pažvelgti į sveikatą, kuria esame apdovanoti, bet lygiai taip pat ne menkesnį kančios turtą, kuris ypač vertinamas Išganytojo. „Jėzau, mano kenčiantis Dieve, leisk man šiandien ir kasdien matyti Tave ligoniuose, kad, rūpindamasi jais, galėčiau tarnauti Tau“, – šiais palaimintosios Motinos Teresės žodžiais Šiaulių ganytojas baigė pamokslą, skirtą Ligonių dienai.

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija