„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (77)

2007-iųjų balandžio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Gerti ir rūkyti įprantama... dar įsčiose

Bent nėščios nerūkykime

Atrodo, šiandien, kuomet visose gyvenimo srityse žmogus gali remtis mokslininkų išvadomis bei patarimais, nereikėtų įrodinėti, jog besilaukianti kūdikio moteris turėtų užmiršti apie rūkalus ir alkoholį. Tačiau tiesa ta, kad dar daugelis būsimų motinų jokių patarimų nepaiso, neatsisako savo žalingų įpročių, neįsipareigoja motinystei. Labiausiai gąsdina tas faktas, kad tokių motinų ne mažėja, o daugėja, ir tą skaičių papildo vis jaunesnio amžiaus dailiosios lyties atstovės.

Perspėja etiketės

Australijos Naujojo Pietų Velso valstijoje ant butelių ir kitokių alkoholinių gėrimų pakuočių klijuojamos etiketės, perspėjančios apie šių produktų ypatingą žalą nėščioms moterims. Toks sprendimas buvo priimtas, kai medikai spaudoje paskelbė tyrimų duomenis apie naujagimius, paveldėjusius alkoholizmo ir rūkymo sindromus... dar motinos įsčiose.

Medikų pranešime nurodoma, jog nuo 2001 iki 2004 metų tokių naujagimių padaugėjo dvigubai!

„Nekenksmingumo“ normos neegzistuoja

Labiausiai gąsdina tai, kad mokslininkai teigia, jog čia neegzistuoja jokios „nekenksmingumo“ normos: kartais pakanka nėščiai moteriai išgerti vieną vienintelę taurę vyno, kad jos kūdikis visam gyvenimui būtų pasmerktas alkoholio priklausomybei!

Valstijos sveikatos apsaugos ministras Džonas Chatzistergosas, komentuodamas šią statistiką, sakė: „Medicinos praktikoje užfiksuota daug atvejų, kai tokių motinų vaikai paaugę papildo protiškai ir fiziškai atsilikusiųjų gretas: jie nesugeba tolygiai mokytis su normaliais vaikais, jiems trūksta ūgio, daug jų gimsta su įvairiais fiziniais defektais, ypač veido. Kartais motina teigia negirtuokliavusi. Gali būti, jog nuolat ir negirtuokliavo, tačiau atminty likęs tas „vienas vienintelis atvejis“, kai nėštumo metu pasivaišino alkoholiu galvodama, jog tai bręstančiam vaisiui neturės įtakos. Tai klaidingas įsitikinimas. Gimęs vaikas gali turėti ir žalingų polinkių, ir sveikatos problemų“.

Rengdami šį pranešimą, Australijos medikai rėmėsi tik aiškiausiai patvirtintais dėl šios priežasties kūdikių nukrypimų nuo normos pavyzdžiais.

Žodį tarė ir psichiatrai

Vos gimus kūdikiui, medikai paprastai gali nustatyti tik išviršinius defektus (beje, kai kurie iš jų irgi liudija apie būsimą psichikos nenormalumą (pavyzdžiui, daunų specifinė akių padėtis ir kt.). Kiti nenormalumai išryškėja vaikui augant. Čia savo nuomonę pareiškė ir Sidnėjaus universiteto mokslininkai – pediatrai bei psichiatrai. Jie tvirtina: nors kūdikiui gimus daugeliu atvejų negalima nustatyti būsimų psichikos nukrypimų nuo normos, tačiau pastarieji pradeda ryškėti gana anksti. Ir atsekti to priežastis dažnu atveju medikams nėra sunku. Faktai rodo, jog tie nukrypimai būdingi vaikams, dar motinos įsčiose paveldėjusiems alkoholizmo bei rūkymo sindromus.

Užrašai perspės ir rūkalius

Australijos medikų nuomone, analogiškus perspėjimus apie rūkalų poveikį būsimam kūdikiui stambiomis raidėmis reikėtų rašyti ir ant cigarečių pakuočių. Reikia skatinti moteris iš anksto mąstyti apie savo būsimų palikuonių sveikatą, kuriai didelės įtakos turi jų pačių gyvenimo būdas.

Daug rūkanti moteris gali būti tikra, jog ji garantuotai šį pomėgį perduos savo atžalai, nesvarbu, kad ir kokios lyties ji gimtų. Ir veltui vėliau ji pati, dėl to patyrusi sveikatos sutrikimų, visomis išgalėmis stengtųsi nuo to savo sūnų ar dukrą apsaugoti: motina pati tą polinkį „padovanojo“ jiems dar savo įsčiose!

Tai kruopščių tyrimų rezultatas

Prie tokių išvadų Australijos medikai priėjo po ilgų ir kruopščių tyrinėjimų, kuriuose dalyvavo trys tūkstančiai rūkančių bei alkoholį vartojančių moterų, puspenkto tūkstančio vaikų ir paauglių.

„Mes įsitikinome, jog du iš trijų rūkančių vaikų tą sindromą paveldėjo iš savo motinų dar būdami jų įsčiose. Tokie vaikai pradeda rūkyti (dažnai – slapta nuo tėvų ir pedagogų) labai anksti. Ir rūko jie ne dėl noro pritapti prie panašių, o todėl, kad tai jiems patinka, tiesiog traukia. Kūdikio polinkiai alkoholiui ar rūkalams motinos įsčiose „užprogramuojami“ jau pirmaisiais nėštumo mėnesiais, – tvirtina mokslininkas Abdula Al-Manunas, vienas eksperimento autorių. – Mes tikimės, jog gauti duomenys būsimoms motinoms bus svarbūs dėl vaiko ateities atsisakyti žalingų įpročių bent jau nėštumo laikotarpiu. Be to, reikėtų žinoti, kad rūkymo sindromą turintys vaikai, jau nekalbant apie jų imuninę sistemą, dažnai turi tukimo polinkį, skydliaukės problemų.

Parengė

Vetusta Prišmantienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija