„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (77)

2007-iųjų balandžio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Stabdykime gėdingą tautos girdymo procesą

Lietuvos vaikų dienos centrų asociacijos kreipimasis į Lietuvos Respublikos prezidentą Valdą ADAMKŲ

Lietuvos Respublikos Prezidente, kreipiamės į Jus, į patį vaikų mylimiausią politiką ir patį didžiausią Lietuvos autoritetą bei atsakingiausią valstybės veikėją prašydami imtis neatidėliotinų priemonių stabdant gėdingą tautos girdymo procesą. Šiuo metu esančią situaciją neabejotinai galima vadinti kritine. Lietuva pagal suvartojamo gryno alkoholio kiekį, tenkantį vienam šalies gyventojui, pirmauja Europoje. Alkoholinių psichozių skaičius per pastaruosius 15 metų išaugo 10 kartų (nuo 9 atvejų 100 tūkst. gyventojų 1990 metais, iki 90 atvejų 100 tūkst. gyventojų 2005 metais). Statistikos departamento duomenimis, nuo 2000 iki 2005 metų mirčių dėl alkoholio vartojimo skaičius išaugo 40 procentų. Šalyje atlikti epidemiologiniai tyrimai parodė, kad per 10 metų girtaujančių (geriančių kas trečią dieną) 15-16 metų berniukų skaičius išaugo keturis kartus, o to paties amžiaus mergaičių – penkis kartus. Tie patys tyrimai patvirtino faktą, kad tik 2 proc. 15-16 metų vaikų nevartoja alkoholio. 2005 metais atliktas namų ūkio tyrimas parodė, kad pagrindiniai nepilnamečių mergaičių mėgstami gėrimai yra sidras ir alkoholiniai kokteiliai, o nepilnamečių berniukų – alus. Būtent šios prekės yra dažniausiai reklamuojamos.

Lietuvoje jau užfiksuoti vaikų alkoholinės psichozės atvejai, o alkoholinės komos per šventes medikams gabenami vaikai jau tapo įprastu reiškiniu.

Vaikų dienos centrus lanko ir psichologinę bei socialinę-edukacinę pagalbą gauna arti 9 tūkst. vaikų iš socialinės rizikos šeimų. Juose beveik pusė dirbančiųjų yra savanoriai – studentai, menininkai, pedagogai. Pagal savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnybų įskaitą socialinės rizikos šeimose auga apie 40 tūkst. vaikų. Dėl tėvų alkoholizmo vaikai tose šeimose auga stokodami gimdytojų dėmesio, dažnai patiria smurtą iš pačių jiems artimiausių žmonių arba dėl priežiūros stokos – ir nuo svetimų žmonių. Šie vaikai irgi vadinasi „rizikos vaikais“, nes, sergant alkoholizmu bent vienam iš tėvų, yra padidėjusi rizika ir vaikams susirgti šia liga. Neįgiję šeimoje atsparumo blogiui, jie lengvai pasiduoda pašalinių asmenų bei grupių įtaigoms, gali būti įtraukti į nusikaltimus arba patys tampa nusikaltimų aukomis. Susirūpinusi vaikų ir Lietuvos ateitimi visuomenės dalis reikalinga valstybinių institucijų ir visų sąmoningų bei autoritetingų politikų pagalbos siekiant visiškai uždrausti alkoholinių gėrimų reklamą, apriboti alkoholio pardavimo laiką ir vietas. Teigiama, kad iš alkoholio prekybos gaunamos pajamos yra labai svarbios valstybės biudžetui. Tačiau Vyriausybė niekada neskaičiavo, kokius nuostolius valstybė patiria dėl nesaikingo alkoholio vartojimo. Valstybėje, kurioje jau trūksta darbo jėgos, vis daugiau neblaivių žmonių žūsta darbo vietose, autoįvykiuose, kartu nusinešdami po keletą niekuo dėtų gyventojų gyvybių. Didžiąją daugumą buitinių nusikaltimų padaro alkoholio paveikti asmenys. Iš 5 tūkstančių pernai nusikalstamas veikas padariusių vaikų kas šeštas buvo neblaivus. Tokioje valstybėje gyventi darosi nebesaugu. Kad visuotinė alkoholizacija jau tampa grėsme žmogaus teisėms, patvirtino ir Seimo kontrolieriaus atliktas tyrimas.

Dėl alkoholį gaminančių įmonių abejotino pelno, kuriuo taip džiaugiasi Lietuvos Vyriausybė, tauta pasmerkiama išsigimimui ir dar didesniam darbingų žmonių skaičiaus sumažėjimui. Juk paprastai alkoholizmu sergančiųjų šeimų pragyvenimo šaltinis yra pašalpos, skirtos vaikams; deja, didesnioji jų dalis dažniausiai prageriama.

Apie situacijos rimtumą Vyriausybę jau ne kartą įspėjo Nacionalinė sveikatos taryba. Apie tai, kad valstybė nepadarė nieko, kad pagerintų padėtį, savo išvadose patvirtino ir Seimo kontrolierius. Į Vyriausybę ir Seimą, prašydami alkoholizacijai stabdyti skirti ypatingą dėmesį ir kontrolei naudoti tik veiksmingas ir mokslu pagrįstas priemones, ne kartą kreipėsi nevyriausybinės organizacijos ir akademinės bendruomenės atstovai. Tačiau šios pastabos ir prašymai atgarsio nesulaukė. Dar daugiau, šalies Premjeras pademonstravo savo nekompetenciją sprendžiant taip svarbų Lietuvai klausimą, teigdamas, kad alkoholio reklama neturi įtakos jo vartojimui. Ūkio ministerija, nuolat tardamasi su alkoholio gamintojais, nepaliaujamai kuria sąlygas alkoholio pramonei klestėti.

Tokia situacija sukuria aplinką, kurioje alkoholio nevartojantys žmonės laikomi nevisaverčiais, be alkoholio reklamos neįsivaizduojami iškiliausiems Lietuvos žmonėms pagerbti skirti renginiai, sporto varžybos, šventės ir kt. Užsienyje jau formuojasi įvaizdis, kad Lietuva yra pigi ir patogi šalis atvažiuoti lėbauti, nusigerti.

Todėl prašome Jūsų užimti aktyvią ir visuomenės, o ne alkoholio pramonės interesą ginančią poziciją. Lietuva nėra pirma šalis pasaulyje, išgyvenanti alkoholizacijos košmarą. Panašiose situacijose atsidūrusias šalis išgelbėjo griežtos priemonės: alkoholio reklamos draudimas, alkoholinių gėrimų kainų kėlimas, prieinamumo mažinimas, griežta kontrabandos ir nelegalios prekybos kontrolė. Lietuva nevykdo nė vienos iš šių priemonių, o Vyriausybė ir toliau teikia siūlymus Seimui dėl prekybos alkoholiniais gėrimais legalizavimo. Alkoholio pramonės aktyviai peršama nuomonė, kad reikia šviesti vaikus ir visuomenę, ugdyti kultūringą alkoholio vartojimą, sėkmingai rado užtarėjų Seime ir Vyriausybėje. Tuo tarpu moksliniai tyrimai rodo, kad švietimas nedaro įtakos alkoholio vartojimo mažėjimui, o valstybės biudžetui kainuotų labai daug. Be to, joks švietimas negalės atsverti alkoholio gamintojų pinigais vykdomos alkoholio vartojimą proteguojančios veiklos.

Manome, kad pagrįstai norime, jog mūsų vaikai augtų valstybėje, kurioje alkoholis būtų pateikiamas kaip potencialiai pavojingas sveikatai produktas ir jo gamyba bei reklama nebūtų be perstojo proteguojama aukščiausių valstybės pareigūnų. Manome, kad tik visiškas alkoholio reklamos ir rėmimo uždraudimas ateityje gali apsaugoti vaikus nuo žlugdančio alkoholio poveikio. Tikimės vaikus auginti šalyje, kurioje jie negalėtų įsigyti alkoholio bet kurioje parduotuvėje ir nerizikuotų žūti pakeliui į mokyklą po girto vairuotojo automobilio ratais.

Tikimės, kad mūsų, kaip valstybės piliečių, norai bus išgirsti, o ne ignoruojami kaip iki šiol. Tikimės, kad Jūs neliksite abejingi ir, turėdami galimybę vetuoti alkoholizaciją skatinančias įstatymų pataisas, sustabdysite nekontroliuojamą tautos girdymą.

Olga Kazlienė

Lietuvos vaikų dienos centrų

asociacijos pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija