„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (77)

2007-iųjų balandžio 20 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Indijos vyriausybė pradėjo kampaniją prieš abortus

Indijos centrinė vyriausybė pradėjo įgyvendinti programą prieš moteriškos lyties vaisių abortus. Taigi vyriausybė skatina motinas gimdyti mergaites ir jas atiduoti valstybės globon. Indijos Katalikų Bažnyčia, kuri nuolatos kovoja prieš abortą ir bet kokią seksualinę diskriminaciją bei pabrėžia kiekvienos žmogiškos gyvybės nepamatuojamą vertę, labai palankiai sutiko minėtą iniciatyvą.

Indijos vyriausybės programoje yra numatyta, kad jei motinos nuspręstų atiduoti pagimdytas mergaites valstybės globon, bet kuriuo momentu galės pakeisti nuomonę ir susigrąžinti vaiką. Tokiu būdu valdžia bando spręsti labai rimtą problemą, tai yra sumažinti kritiškai didelį skirtumą tarp vyrų ir moterų skaičiaus Indijoje.

Jungtinių Tautų Vaikų fondo (Unicef) duomenimis, Indijoje kiekvieną dieną gimsta 71 tūkstantis vaikų, iš kurių tik 31 tūkstantis yra mergaitės. Taigi tūkstančiui berniukų tenka 882 mergaitės. Tuo tarpu pasaulyje vidutiniškai tūkstančiui berniukų tenka 954 mergaitės. Kad Indijoje būtų sumažintas šis skirtumas, kiekvieną dieną čia turėtų gimti bent 38 tūkstančiai mergaičių.

„Nežudykite savo vaikų, nes esame kritiškoje situacijoje. Nesvarbu, jei padaugės paliktų vaikų, svarbu išvengti vaikžudysčių, – indų šeimas ragino Renuka Chowdhury, Indijos Moterų ir vaikų vystymosi ministrė.

Viena iš pagrindinių didelio skirtumo tarp gimstančių berniukų ir mergaičių skaičiaus priežasčių yra kultūrinė. Negimusių mergaičių žudymas Indijoje yra labai paplitęs. Šioje šalyje pagal vyraujančius papročius vyrai užima dominuojančią padėtį. Egzistuoja taip pat ir ekonominės priežastys – ištekančios merginos turi turėti kraitį. Negimusių mergaičių žudymas labiausiai yra paplitęs šalies šiaurėje. 

Indijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Osvaldas Gracias teigiamai vertina vyriausybės pastangas apsaugoti mergaites, nes Indijos visuomenėje dar egzistuoja stipri seksualinė diskriminacija. Arkivyskupas interviu katalikiškai naujienų agentūrai „Asianews“ teigė, kad katalikiški vaikų namai ir prieglaudos yra atviri visiems vaikams, kuriems čia rodoma meilė ir teikiama priežiūra. Arkiv. O.Gracias taip pat priminė, kad Bažnyčia tiek vyrų, tiek moterų gyvybę nuo pat prasidėjimo iki natūralios pabaigos laiko šventa, todėl katalikai, dirbantys medicinos struktūrose, duoda kitiems etikos ir moralės pamokas.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija