„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (79)

2007-iųjų birželio 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Kiekvieną dieną rinktis gyvenimą

Inesė RATNIKAITĖ

Giedodami jaunuoliai kartu
su Šiaulių vyskupu Eugenijumi
Bartuliu eina į Kryžių kalną

Į Šiaulių vyskupo Eugenijaus
Bartulio aukojimas šv. Mišias
už gyvybę susirinko
per 200 moksleivių iš įvairių
vyskupijos vietų

Šv. Jurgio parapijos klebonas
kun. Egidijus Venckus
ir poilsio metu bendravo
su žygio dalyviais
Danutės KRATUKIENĖS
nuotraukos

Mokinių piešti Kryžiaus kelio
stočių paveikslai stebino
gilumu ir simboliškumu

Kiekviena diena gali būti pripildyta gyvybės ar mirties, meilės ar neapykantos. „Padėjau prieš tave gyvenimą ir gerovę, mirtį ir pražūtį, palaiminimus ir prakeiksmus“, – rašoma Įstatymų knygoje ir raginama: „Rinkis gyvenimą, kad tu ir tavo palikuonys būtumėte gyvi“. Šia mintimi remiasi ir paskutinis balandžio sekmadienis. Pasaulinė gyvybės diena – laikas ne tik įvardyti pasaulyje išplitusią ir tebeplintančią mirties kultūrą, bet ir daug garsiau skelbti gyvybės grožį ir būtiną reikmę, nes visa, ką turime, kas esame, be gyvybės netenka jokios prasmės. Šiaulių vyskupijoje Pasaulinė gyvybės diena buvo švenčiama ilgiau nei savaitę. Visuomenės dėmesį bandyta patraukti įvairiais renginiais.

Konferencija „Meilė, sveikata, šeima“

Balandžio 25 dieną Šiaulių miesto savivaldybėje buvo surengta konferencija „Meilė, sveikata, šeima”. Ją organizavo Šiaulių miesto savivaldybės Bendruomenės sveikatos taryba, Pasaulio gydytojų „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacija, Šiaulių universiteto Visuomenės sveikatos mokslinis centras bei Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto Medicinos pagrindų katedra.

Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Jolanta Stirbienė, skaičiusi pranešimą „Šeima ir vaikų sveikata“, pristatė Šiaulių mieste vykdomas sveikatingumo programas. Didžiausias dėmesys, anot lektorės, skiriamas moksleivių sveikatos priežiūrai. Svarbiausi yra įvairūs prevenciniai sveikatingumo renginiai, nes sveikatos būklė nuo medikų priklauso tik 10 proc. J.Stirbienė džiaugėsi, kad Šiaulių apskrityje nebuvo uždaryti medicinos centrai mokyklose; organizuojamos įvairios akcijos, pavyzdžiui, Šiaulių miesto savivaldybės Narkotikų kontrolės komisijos inicijuotas pasiūlymas uždrausti prekybą alkoholiu rugsėjo 1-ąją, pelnęs nominaciją; renginiai, tokie kaip šventė „Aš – mažasis šiaulietis“, pripildžiusi Šiaulių miesto centrą vaikų vežimėliais, spalvingais balionais, vaikų krykštavimu ir suaugusiųjų šypsenomis bei rodoma didele meile savo mažiesiems.

Kunigo marijono Kęstučio Briliaus pranešime „Vyriškumo samprata šiandieninėje visuomenėje“ buvo akcentuojama vyro, kaip žmogaus, didvyrio, šventojo, pranašo, asmenybė. „Mums atsivėrusi vakarietiška kultūra atnešė ne sublimuotai išaukštintą, išgrynintą, per istorijos tarpus išplitusią krikščionišką, dvasinę, meninę kultūrą ir civilizaciją, tačiau atsivėrė prastąja puse, kažkokiu Afrikos, Azijos atgyvenusiu sinkretizmu“, – sakė kunigas. Anot prelegento, šiandien susiduriame su nepaprastai galingais procesais, kurie ištirpdo mūsų tautinę kultūrą ir formuoja ją veikiant įvairioms pakištinėms, bešaknėms kultūroms. Tad šių dienų būtinybė – išauginti žmonių, didvyrių, šventųjų kartą. Asmenybės ugdymui reikalinga tam tikra palanki terpė, todėl būtina puoselėti šeimą ir tautiškumą.

Apie kontraceptikų žalą jaunimui kalbėjo Kauno medicinos universiteto medicinos mokslų daktaras doc. Eimantas Švedas. Jo pranešimas „Kontracepcija ir jaunimo sveikata“ buvo paremtas faktais, statistiniais duomenimis, kalbančiais apie skaudžią tiesą, kurią įvairiais būdais bandoma nuslėpti nuo kontraceptikus vartojančių pacienčių. Juk specialiuose interneto puslapiuose, kuriuose paaugliams siūlomi kontraceptikai, nepaaiškinama, kad kontracepcija yra abortą sukelianti priemonė, pavojinga gyvybei. Taip pat nekalbama apie krūties vėžį, narkomaniją, stipriausias depresijos formas – reiškinius, būdingus moterims po nėštumo nutraukimo. Kontraceptikų sumažintas atsargumas gerokai padidina ir AIDS sergančiųjų skaičių. Išeitis yra – prelegentas priminė Santuokos sakramento svarbą bei natūralaus šeimos planavimo sutuoktiniams teikiamas galimybes tobulinti tarpusavio santykius.

Lietuvos muzikos akademijos profesorius, habil. dr., akad. Albertas Piličiauskas pranešimą „Prenatalinis meninis ugdymas“ parengė kartu su dukterimi doc. Lolita Navickiene. Tėvas ir duktė Vilniaus m. Naujininkų poliklinikoje 2003 metais įsteigė Mamos muzikos mokyklą. Joje vykdoma prenatalinio muzikinio ugdymo programa, kurioje dalyvauja nėščios moterys. Būsimos mamos turi kuo daugiau klausytis muzikos ir pačios groti, dainuoti, nes tai teigiamai veikia kūdikio vystymąsį bei jų pačių savijautą. Muzika ugdomų mažylių išsivystymas stebina net pediatrus: metų ir aštuonių mėnesių mažylio žodynas, imlumas informacijai – kaip pustrečių metų vaiko. Be visų kitų teigiamybių, svarbiausia, kad prenetalinis ugdymas, anot profesoriaus, padeda geriau suprasti nėštumo esmę ir prasmę.

Gydytojos Astos Damkuvienės pranešimas „Abortas – laisvė ar atsakomybė“ buvo skirtas vienai didžiausių šių dienų blogybių – abortui. Nors yra įvairių šio proceso pavadinimų, gydytoja teigė, jog abortas yra operacija, kuri nužudo žmogų ir sužaloja moterį. Nebūna atvejų, kad abortas būtų be komplikacijų. Daugiausia džiaugsmo abortų nedaranti ginekologė patiria tuomet, kai pavyksta moteris atkalbėti nuo jo. Smagu sutikti motinas, su džiaugsmu ir dėkingumu rodančias savo mažylį, kuris buvo išgelbėtas po gydytojos įtikinėjimų ir kai neskubėta daryti skubaus sprendimo.

Med. m. dr. doc. Danės Šlapkauskaitės pranešime „Niekas manęs nepažemins...“ buvo akcentuotas dvasinės jaunatvės grožis. Docentė pasakojo apie merginas, pasirinkusias mirtį, kad išsaugotų mergaitės garbę. Tai lietuvaitės Elena Spirgevičiūtė, Stasė Žukaitė, Danutė Burbaitė, italė Marija Goreti. Akcentuota, jog šios merginos buvo auklėtos krikščioniškose šeimose. Šeima yra ta vieta, kurioje auga asmenybės.

Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis kalbėjo apie meilę, tikrąją meilę, kurios šaltinis yra Kristus. „Laikas liautis dejuoti ir pradėti mylėti vienas kitą, kurti meilės bendruomenę“, – sakė ganytojas. Šiaulių ganytojas pristatė filmuotą medžiagą iš Vašingtone vykusios gyvybės dienos, kurioje pats dalyvavo. Vyskupas džiaugėsi, kad šis žygis už gyvybę suvienijo įvairių tikėjimų žmones, kad dalyvavusiam jaunimui, kurio buvo išties daug, taip pat rūpi ginti ir saugoti gyvybę.

Piligriminis žygis į Kryžių kalną

Balandžio 26 dieną piligrimai nešė kryžių už gyvybę į Kryžių kalną. Pasaulinės gyvybės dienos minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Džiugino, kad pilna Šiaulių Katedra prisirinko moksleivių iš įvairių miesto bei rajono mokyklų. Jiems ir buvo skirtas ganytojo pamokslas. Šv. Mišių metu giedojo „Sandoros“ pagrindinės mokyklos mokiniai.

Po pamaldų prasidėjusiame žygyje dalyvavo ir pradinukai, ir baigiamųjų klasių moksleiviai, jų mokytojai, taip pat ir vyresni žmonės. Iš viso kryžių už gyvybę nešė per du šimtus piligrimų, kurie Katedrą paliko kartu su Šiaulių ganytoju giedodami giesmes. Šiaulių Šv. Jurgio parapijos klebonas kun. Egidijus Venckus rūpinosi, kad kryžių bent po truputį galėtų panešti visi norintieji, vadovavo rožiniui. Mokiniai noriai įsitraukė į bendras maldas, sakomas atskirai už kiekvieną mokyklą, kurios auklėtiniai dalyvavo žygyje.

Kryžių kalne pastačius atsineštą kryžių už gyvybę, buvo einamas Kryžiaus kelias. Stočių apmąstymus skaitė Šiaulių vyskupijos Šeimos centro vadovė Edita Gulbinienė, giedojo „Sandoros“ katalikiškos mokyklos moksleiviai. Savo išraiška, gilumu ir simboliškumu stebino laikinai įrengtų Kryžiaus kelio stočių paveikslai. Juos piešė įvairių mokyklų, įvairaus amžiaus mokiniai.

Gyvybės diena – šventė visiems

Tuo metu, kai piligrimai dalyvavo žygyje bei ėjo Kryžiaus kelią, Šiaulių universitete buvo organizuojama akcija. Meninio ugdymo ir tikybos specialybės studentai, susibūrę į „Ad astra“ klubą, kvietė visus studentus ir dėstytojus savo pagarbą bei rūpestį gyvybe išreikšti žalia spalva, tai yra priderinti prie savo aprangos ką nors žalia. Patys studentai, apsirengę žaliai, dalijo skrajutes su Motinos Teresės žodžiais, raginančiais ginti gyvybę.

Balandžio 29-ąją, Pasaulinės gyvybės dieną, Šiaulių vyskupijos kurija bei Šiaulių vyskupijos Šeimos centras organizavo išvyką į Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos rengiamą šeimų šventę Vilniuje. Kartu su savo ganytoju, Šiaulių vyskupu, į sostinę vyko apie pusantro šimto žmonių iš visos Šiaulių vyskupijos. Dalyviai kartu meldėsi per šv. Mišias, prisidėjo prie šeimų eisenos, klausėsi koncerto.

Gegužės 3 dieną tradiciškai buvo apjuosti Šiaulių miesto gimdymo namai, kaip padėka gydytojams už tai, kad padėjo kūdikiams ateiti į šį pasaulį. Renginio organizatoriai – Šiaulių apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centras (direktorė Asta Damkuvienė). Smagu, kad renginyje dalyvavo vaikai, daugiausia pradinukai. Ligoninėje gulinčios mamytės išnešė parodyti savo kelių dienų kūdikius. Jie – mažiausieji – geriausias liudijimas, jog kiekvieną dieną bet kokioje situacijoje turime rinktis gyvybę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija