„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (79)

2007-iųjų birželio 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Insultas: atsiminkite viso labo tik tris žingsnius...

Informacija, kuri galės kai kuriems žmonėms išgelbėti gyvybę

 

Kaip nustatyti

Gamtoje poilsio metu viena mergina suklupo ir parpuolė. Ji visus įtikinėjo, kad jai viskas gerai (draugai norėjo iškviesti greitąją pagalbą), kad ji paprasčiausiai užkliuvo už akmens, nes dar nepriprato prie savo naujos avalynės. Draugai jai padėjo atsikelti ir davė naują lėkštutę su vaišėmis. Merė toliau džiaugėsi poilsiu, nors buvo šiek tiek susijaudinusi. Vėliau paskambino Merės vyras ir visiems pranešė, kad jo žmoną paguldė į ligoninę. 18 valandą Merė mirė. Pasirodo, pikniko metu ją ištiko insultas. Jeigu jos draugai būtų žinoję, kaip nustatyti insulto požymius, galbūt Merė šiandien būtų buvusi su mumis. Gal ir dar kažkas nebūtų miręs. Bet jie jaučiasi bejėgiai ir neturi vilties ką nors pakeisti.

Gydytojas neuropatologas po to pareiškė, kad jeigu jis būtų galėjęs atvykti pas nukentėjusiąją per tris valandas, jis būtų visiškai pašalinęs insulto pasekmes... Visiškai. Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog bėda ta, kad niekas negalėjo atpažinti insulto, nustatyti teisingos diagnozės ir po to per tris valandas nugabenti nukentėjusiosios į medicinos įstaigą, kur jai būtų suteikę pagalbą. Įvykio liudytojų jėgomis tai buvo sunkiai įvykdoma.

Atpažinkime

Pasistenkite atsiminti tris pagrindinius žingsnius atpažįstant insulto simptomus, vadinamuosius NKP.

Kartais yra sunku iš karto atpažinti insulto simptomus. Deja, nežinojimas gali baigtis tragedija. Nukentėjusiajam dėl insulto gali būti rimtai pažeista smegenų veikla, jeigu šalia esantys žmonės laiku nenustatys insulto požymių. Šiandien, kaip tvirtina gydytojai, bet kuris įvykio liudininkas gali atpažinti insulto požymius, užduodamas nukentėjusiajam tris paprastus klausimus:

N – Paprašykite nukentėjusįjį nusišypsoti.

K – Paprašykite kalbėti. Paprašykite rišliai pasakyti paprastą sakinį, pavyzdžiui: lauke šviečia saulė.

P – Paprašykite jį pakelti abi rankas.

Dėmesio! Greta paminėtųjų yra dar vienas insulto atpažinimo požymis: paprašykite nukentėjusįjį iškišti liežuvį. Ir jeigu liežuvis yra kreivas arba neteisingos formos ir krenta į vieną ar į kitą pusę, tai yra taip pat insulto požymis. Jeigu jūs pastebėjote, kad nukentėjusysis negali atlikti kurių nors iš minėtų užduočių, nedelsdami kvieskite greitąją pagalbą ir atvykusiems medikams nupasakokite pastebėtus simptomus.

Kardiologai tvirtina, kad kiekvienas, kuris šią informaciją išplatins dešimčiai žmonių, gali būti tikras, kad mažų mažiausiai vieną gyvybę bus išgelbėjęs.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija