„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (80)

2007-iųjų liepos 13 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Mokytojai, kovokime už blaivumą

Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdis, Vilniaus savivaldybės Švietimo ir kultūros departamentas, Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius Vilniuje surengė konferenciją-seminarą „Kilk ir kelk“. Jame dalyvavo žymūs mokslo, Bažnyčios atstovai, Blaivystės sąjūdžio, kitų visuomeninių organizacijų aktyvistai, pedagogai, mokinių tėvai.

Konferencija atkreipė dėmesį į šiandieninį Lietuvos moralinį nuosmukį, pilietinio aktyvumo, kilnesnės dorinių vertybių saviraiškos nebuvimą, tendenciją priklausyti nuo vis labiau plintančio alkoholio, tabako ir kitų dar baisesnių narkotikų. Tiek savo aplinkoje dažnai patiriame, tiek iš žiniasklaidos mus kiekvieną dieną pasiekia žinios apie girtų vairuotojų sukeltas autoavarijas, gaisrus, smurtą prieš vaikus, net jų arba tėvų žudymus, savižudybes, aplinkos niokojimą.

Todėl kviečiame mielus mokytojus pačius labiau stengtis atsisakyti biurokratinio popierizmo, dabar slegiančio juos. Pedagogams būtina sudaryti sąlygas ugdyti jauną žmogų ne tik per pamokas, bet ir nepamokinėje veikloje – įvairiuose būreliuose, visuomeninėse organizacijose (valančiukų, skautų, ateitininkų, maironiečių ir kt.). Stiprinkime patriotinį, tautinį moksleivių auklėjimą, ugdykime nedviprasmišką, nuoširdžią meilę Dievui ir tėvynei. Tik principingai laikydamiesi blaivumo, kelsime mokytojo autoritetą. Mūsų mokyklos pagaliau turi tapti sveiko gyvenimo būdo, doros ir kultūros šventovėmis.

Sutikime vyskupo M.Valančiaus blaivystės judėjimo 150 metų jubiliejų, sukaksiantį 2008 metais, pasiryžę nevergauti rūkalams, svaigalams ir kitiems kvaišalams. Sąmoningesnėmis, kilnesnėmis intencijomis ir veikla prisidėkime prie dorinės, kultūrinės krizės įveikimo kiekvieno mūsų ir visos tautos gyvenime. Mes pritariame Blaivystės sąjūdžio pastangoms, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė specialiu potvarkiu priimtų sprendimą, kuriuo mokytojams būtų nuolat prie atlyginimo mokami priedai už vadovavimą moksleivių savanoriškų organizacijų būreliams, puoselėjantiems dorinį, patriotinį auklėjimą, rūkymo, svaiginimosi ir kvaišinimosi prevenciją.

Kiekvienas prisiimkime atsakomybę už šiandieninį moralinį nuosmukį. Būkime gyvais žmoniškumo pavyzdžiais savo paties moralinio nusiteikimo dorinių vertybių atžvilgiu ir konkrečiais darbais Lietuvos, Europos ir viso pasaulio jaunuomenei.

Kilkime patys ir kelkime kitus!

Jonas KVEDERAITIS,

Irena ŽVINKLEVIČIENĖ,
konferencijos-seminaro pirmininkai

Vytautas UOGELĖ,
sekretorius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija