„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (80)

2007-iųjų liepos 13 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Gerumo paukštės paliesti

Gintarė MARTINAITIENĖ

Arturo Raukčio simbolinė
kantrybės taurė atiteko
naumiestietei Birutei Jablonskienei

Globėjai Irmai Merčaitienei
globotinė Ieva dėkojo
už suteiktus namus ir šilumą

Vilmai Bastienei (antra
iš dešinės) atiteko verslininko
Raimundo Basčio (dešinėje)
apdovanojimas „Už galimybę sugrįžti“

Rima Rauktienė simbolinį
rankšluostį įteikė Globėjų
klubo vadovei Odetai
Bastienei (kairėje)

Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga į Šakius jau šeštąjį kartą atskrido „Gerumo paukštė“. Tai gražus, tradicinis renginys, skirtas ne tik tėvų paliktiems vaikams, bet ir globėjams, savo širdyse suradusiems meilės svetimo skausmui. Renginio metu globėjams įteiktos septynios nominacijos, o virpančiu balsu vaikų ištarti padėkos žodžiai už suteiktus namus ne vienam suspaudė širdį.

Šventės metu netrūko ne tik graudinančių ir susimąstyti verčiančių akimirkų, bet ir džiugių sveikinimų. Rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė džiaugėsi, kad šventėje kasmet dalyvauja vis daugiau žmonių, o prieglobstį šeimose randa vis daugiau vaikų. Šiuo metu savivaldybėje yra daugiau kaip100 šeimų, kuriose auga 164 biologinių tėvų atstumti mažieji rajono gyventojai.

Pirmieji „Už meilę begalinę“ pagerbti Kęstutis ir Danutė Daniliauskai, nuo septynerių mėnesių auginantys globotinę Sandrutę. Globėjai tiki, kad Sandra užaugs doru ir sąžiningu žmogumi, o jų teikiamos meilės užteks sušildyti jos jautrią širdelę.

„Už supratimą“ rengėjai padėkojo Aldonai Račinauskienei – jos globotinė Loringa visuomet svajojo turėti savo namus, tačiau teko ilgai laukti, kol šis noras išsipildė. Sunkios gyvenimo sąlygos Loringos charakterį nusagstė dygliukais, tad daugeliui globėjų ji buvo nepatraukli. Su Aldona mergaitė buvo pažįstama seniai, o nuo 2002-ųjų jos gyvena kartu. Mama stengiasi suprasti globotinę, o Loringa stengiasi būti gera ir paklusni. Viena kita pasirūpindamos, jos kartu keliauja gyvenimo keliu.

Padėką „Už suteiktus namus ir gimtinę“ gavo Augenija Rėčkuvienė. Prieš dešimt metų Lietuvoje pradėjo gyventi iš Kaliningrado vaikų globos namų atsikėlę Aleksejus, Marija ir Svetlana. Mirė jų mama, o po kiek laiko likimo smūgių neatlaikė tėvas. Nuo to laiko Lietuva jiems tapo gimtine, o Rėčkų sodyba – gimtaisiais namais. Vaikai jaučiasi laimingi ir mylimi. Jie dėkingi, kad Augenija neliko abejinga jų likimui.

„Už drąsų poelgį“ apdovanota Irmos ir Vito Merčaičių šeima, auginanti tris vaikus: Ievą, Rimvydą ir Tomą. Dar vienas jų brolis Vytenis prieglobstį rado krikštatėvių namuose. Merčaičiams nebuvo lengva, nes aplankyti savo vaikus, nors ir neblaivūs, dažnai atvykdavo tikrieji tėvai. Tačiau globėjai nepasidavė ir savo meile apglėbė globotinius. Vyriausioji dukra Ieva globėjai dėkojo už suteiktus namus ir šilumą. „Nuo rudens kaip ta sparnuotoji paukštė paliksiu namus, bet ačiū jums už viską“, – neslėpdama jaudulio kalbėjo būsima politologijos mokslų studentė.

Vytenis negirdėjo kraupių tėvų žodžių, kad yra nereikalingas, tačiau, lyg nujausdamas, vieną vasarą atvyko pas senelius į Kudirkos Naumiestį, kur tebegyvena iki šiol. „Už atsakomybę“ pagerbti Birutė ir Gintaras Jablonskiai, suteikę berniukui namus. Moterį sveikinęs Šakių rajono teismo pirmininkas Arturas Rauktys linkėjo kuo didesnės stiprybės ir sėkmės. Jis pripažino, kad nors teisme dirba 14 metų, tačiau nesusitaiko su sunkia našta, kai reikia nulemti vaikų likimą.

„Už pasiryžimą“ apdovanoti Stasė ir Algis Pėžai. Užauginę ir į gyvenimą išleidę savo vaikus, juodu nusprendė, kad meile gali pasidalyti ir su svetimais. Globos namuose sutiko keturis vienos šeimos vaikus, tačiau namo išsivežė tik dvi mergaites. Vėliau supratę, kad padarė klaidą, globoti ėmėsi ir broliukus. Pradžia buvo sunki, nes viską reikėjo pradėti nuo pradžių. Tačiau meilė vaikams nugalėjo gyvenimo sunkumus. Nuo to laiko Ignacijus, Vytautas, Liusija ir Jadvyga globėjus laiko tikraisiais savo tėvais.

„Ar tikrai būsi mano mama?“ – nuolat globėjos klausdavo Mindaugas. Ramutės ir Žygimanto Matusevičių šeimoje kartu su sesutėmis Nida ir Emilija jis rado ne tik tėvus, bet ir dvasinę ramybę. Ilgai valdiškuose namuose gyvenę vaikai negalėjo patikėti, kad pagaliau turi ir tėtį, ir mamą. O pradžia buvo taip pat nelengva: vaikai mokėsi ne tik kalbėti, bet ir iš naujo pažinti daiktus, naudotis jais.

Padėka „Už galimybę sugrįžti“ pagerbta Vilma Bastienė. Dabar jos globotiniai jau užaugę. Vitalijus mokosi ir gyvena Kaune, Marija pati augina mažą dukrytę, o namuose dar likusi Ingrida. Tačiau sunku pamiršti skaudžias akimirkas: dvi paras šuns būdoje praleidę vaikai prieglobstį rado tik Basčių šeimoje. Tuomet vaikai stebėjosi, kad namuose galima valgyti, o dabar jaučiasi be galo dėkingi už suteiktus namus ir meilę. Šventės metu su ašaromis akyse Vitalijus dėkojo globėjai, žodžiais pravirkdė ne tik Vilmą, bet ir salėje susirinkusius žiūrovus.

Mero padėjėja Rima Rauktienė, sveikinusi susirinkusiuosius, džiaugėsi, kad likimo nuskriausti vaikai „Gerumo paukštę“ jaučia kiekvieną dieną. Jos simbolinės dovanos atiteko renginio organizatoriams B.Valaitienei ir Globėjų klubo pirmininkei Odetai Bastienei. Mero Juozo Bertašiaus padėkos raštai įteikti kiekvienam nominacijos laimėtojui, o šventėje dalyvavęs Lietuvos ministro pirmininko patarėjas Mindaugas Bastys globėjus ir svečius apdovanojo ne tik gėlėmis, bet ir saldainiais. Susirinkusiuosius linksmino mažieji „Viva“ šokėjai, o dainas dovanojo grupės „Šmiki šmaki“ dainininkai.

Šakiai

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija