„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (81)

2007-iųjų rugpjūčio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Mums rašo

Alkoholizmas ir karas keliuose

Paskutinės šių dienų aktualijos, tokios kaip karas keliuose, verčia suklusti mus visus. Vis didėjantis aukų ir žmonių, nukentėjusių nuo girtų vairuotojų, skaičius verčia ieškoti įvairių išeičių net ir Seimo, Vyriausybės narius bei Prezidentą. Bet ar apriboję alkoholio pardavimą būsime pajėgūs kovoti su šia XXI amžiaus rykšte? Ką daryti, kad išvengtume tragiškų autoavarijų, nelaimingų atsitikimų darbe, kad taip nepilnėtų vaikų globos namai ir įkalinimo įstaigos?

Manau, kad viskas prasideda nuo šeimos, nuo požiūrio į alkoholį. Verta susimąstyti apie tai vien dėl tos priežasties, kad alkoholis yra stipresnis net už motinos meilę! Mes visi nuo seno žinome, kad visame pasaulyje nieko nėra stipresnio už motinos meilę savo vaikui. Juk motina, jei jos vaikui gresia pavojus, net savo gyvybės nepagailės, kad tik jį išgelbėtų. Bet prieš alkoholį ir motiniška meilė nublanksta. Tai liudija nuolat pilnėjantys kūdikių ir vaikų namai, per televizijos žinias parodomi palikti ar sužaloti vaikai. O kiek dar žmonių žūsta įvykus avarijoms keliuose ar nelaimingiems atsitikimams darbe, ir dažniausiai šių nelaimių kaltininkai būna apsvaigę nuo alkoholio. Kad ateityje išvengtume tokių nelaimių, reikalingi ne tik draudimai ir apribojimai, „nuleisti“ iš viršaus, bet ir patys turime daugiau žinoti apie alkoholio daromą žalą ne tik mūsų organizmui, bet ir visai visuomenei.

Tad pradėkime gyventi blaiviai. Ir pradėkime nuo savęs, nuo savo vaikų ir vaikaičių. Nebūkime abejingi, kai matome geriantį jaunimą, juk Bažnyčia vyskupo Motiejaus Valančiaus pavyzdžiu mus jau seniai ragina grįžti į blaivų gyvenimą. Mokslo vyrai yra kuo aiškiausiai įrodę, kad girtavimas kenkia žmogaus kūnui. Alkoholis nuodija ir alina organizmą, ardo nervų sistemą, žaloja širdį ir kitus gyvybiškai svarbius organus, mažina organizmo atsparumą ligoms. Girtavimas yra tolygus lėtai savižudybei. Dabar per masines informavimo priemones dažniausiai yra akcentuojamas tik alkoholio stimuliuojantis poveikis: gerėja nuotaika, žmonės darosi šnekesni, žvalesni, bet nepamirškime ir to, kokią žalą jis atneša.

Alkoholikai ar svaigalų mėgėjai neatsiranda iš niekur ir gali būti taip, kad pirmąją taurelę jiems įpylė jų artimiausi žmonės, tai yra tėvai. Anglijoje jau prieš kelis dešimtmečius buvo atlikti tyrimai tarp moksleivių ir paaiškėjo, kad iš tų jaunuolių, kurių tėvai smerkia girtavimą ir kurių draugai negeria, alkoholį vartoja tik 12 proc. Tai labai mažas skaičius ir puikus įrodymas, kaip aplinka veikia vaiką. Paskutinių tyrimų, atliktų Lietuvoje, duomenimis, beveik pusė (43,3 proc.) moksleivių per pastaruosius 12 mėnesių buvo išgėrę tiek alkoholio, kad negalėjo pastovėti ant kojų. Deja, kasmet mokinių, nesaikingai vartojančių alkoholio, vis daugėja. Tą turbūt visi pastebime ir miesto šventėse, ir kitų renginių, švenčių metu.

Tad būkime aktyvesni, jei norime gyventi saugioje ir blaivioje Lietuvoje. Nepalikime šios problemos spręsti vien tik vyriausybinėms ar nevyriausybinėms organizacijoms. Mes, kaip visuomenė, turime turėti tvirtą nuomonę šiuo klausimu, jei norime būti ramūs dėl savęs ir ateities kartų.

Žyginta AITLIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija