„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (90)

2008-iųjų gegužės 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežius remia gyvybės gynėjų veiklą

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
skatina politines ir socialines
iniciatyvas, padedančias
moterims ir šeimoms
kurti palankias sąlygas priimti
kiekvieną pradėtą gyvybę

Aborto legalizavimas šeimos problemų neišsprendė

Dabar, kai Lietuvoje rengiamas įstatymas, kuriuo siekiama apriboti negimusių kūdikių naikinimą, svarbu žinoti, kad popiežius Benediktas XVI visokeriopai remia šias gyvybės gynimo pastangas, nurodydamas aborto įteisinimo pragaištingumą. Apie tai Šventasis Tėvas kalbėjo gegužės 12 dieną Vatikane, audiencijoje priėmęs beveik tūkstantį Italijos judėjimo „Už gyvybę“ narių. Susitikimas buvo skirtas liūdnai sukakčiai paminėti: prieš 30 metų Italijoje buvo legalizuotas abortas.

Popiežius pasakė italų gyvybės gynėjams, jog remia jų ketinimus „giliai apsvarstyti, kokias žmogiškas ir socialines pasekmes per šį laikotarpį atnešė aborto legalizavimo įstatymas pilietinei ir krikščioniškai bendruomenei“. Italijoje abortas buvo legalizuotas šalį valdant krikščionių demokratų vyriausybei po 1978 metais surengto referendumo. Bažnyčia atkakliai stengėsi sulaikyti šį procesą, tačiau referendumo rezultatai atspindėjo nepalankią jai situaciją.


Į kovą su prekyba žmonėmis jungsis ir Lietuvos vienuolijos

Gegužės 9 dieną Kaune, Palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio bažnyčioje, vyko „Lietuvos Caritas“ projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“ vadovės Kristinos Mišinienės ir vienuolijų atstovių susitikimas. Tai buvo jau antrasis bandymas kovoje su prostitucija ir prekyba žmonėmis įtraukti ir vienuolijas.

Susitikimo metu projekto vadovė Kristina Mišinienė vienuolijų atstovėms pristatė septynerius metus veikiantį projektą ir pabrėžė, jog prekybos žmonėmis suintensyvėjimas yra viena aktualiausių ne tik socialinių ar ekonominių, bet ir politinių problemų.


Gyvybės apsauga prenatalinėje fazėje: Lenkijos patirtis

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Nesibaigia diskusijos dėl Seime įregistruoto Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projekto. Projektui jau pritarė Seimo Žmogaus teisių komitetas, vis daugiau parlamentarų įsitikina, kad žmogus prasideda nuo pradėjimo momento, gaunama daug laiškų, pritariančių įstatymo projektui. Tačiau nenusileidžia kita pusė, kuri agresyviai teigia: „Įstatymu versti moteriai gimdyti – tai žmogaus teisių pažeidimas.“


Demoniška abortų kilmė

Kun. Robertas Gedvydas Skrinskas

„Tauta, žudanti savo vaikus,
yra tauta be ateities.“
Popiežius Jonas Paulius II

Pradėtas svarstyti Lietuvos Respublikos gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektas suskirstė žmones į tris grupes: vieni už, kiti prieš, o didžiausia grupė – abejingieji. Pastariesiems tinka pasakymas, kad karščiausios pragaro vietos yra rezervuotos tiems, kurie moralinės krizės akivaizdoje nieko nedaro.

Iš tiesų tai yra vertybinė, dvasinė dvikova. Ta kova vyksta tarp Dievo šalininkų (Gyvybės Kultūra) ir šėtono sąjungininkų (Mirties Kultūra). Nėra žmogaus, kuris nebūtų girdėjęs apie Dievo įsakymus. O jei toks ir atsirastų, kiekvieno žmogaus prigimtyje yra įrašytas tas pats įsakymas: „NEŽUDYK!“ Visi, nenorintys šio įsakymo laikytis, seka Liuciferio keliu ir kelia maištą prieš Dievo nustatytą moralinę tvarką.


Būkime atviri meilei ir gyvybei

Šeima yra visuomenės pagrindas, čia mokomasi mylėti ir atleisti, čia palankiausia vieta sutikti naują gyvybę.

Balandžio pradžioje minėdami pasaulinę Gyvybės dieną, kreipėme žvilgsnį į šeimą. Per ją mes skelbiame pasauliui gyvybės tiesą, kuri gali būti išreikšta žodžiais: šeima yra gyvybės lopšys.


Apginkime negimusius mūsų vaikus!

Aušra ARMINAITĖ

Vos užsimezgęs žmogus jau yra žmogiška būtybė – tai mokslo įrodytas faktas, bet ne tikėjimo tiesa. Nėra tokių aplinkybių, dėl kurių žmogaus vertė galėtų sumažėti, kad jį būtų galima sunaikinti. Žmogui iš prigimties duota galimybė suprasti, pripažinti kiekvieno žmogaus vertę ir teisę gyventi nuo jo pradžios iki natūralios mirties. Negimusių kūdikių žudymas yra didelis nusikaltimas. Ginti silpnuosius, negalinčius apsiginti yra mūsų pirmutinė pareiga.


Dešimtys tūkstančių piliečių parašų – už aiškią šeimos sampratą

Mėnraštis šeimai „Artuma“ šių metų vasarį pasiūlė savo skaitytojams akciją „Mes už aiškų šeimos supratimą, mes už Lietuvą, kurios ateitis – šeima“. Jos metu žmonės buvo kviečiami asmeniškais parašais išreikšti savo poziciją ir pritarti tokiam šeimos supratimui, kuris atsispindi Valstybinės šeimos politikos koncepcijos projekto principiniuose teiginiuose apie šeimą:

„Šeima yra vyro ir moters santuokos pagrindu sukurta, artimais giminystės ryšiais susijusi asmenų bendruomenė, valstybės laikoma subjektu. <...> Šeima – esminis visuomenės gėris, kylantis iš žmogaus prigimties ir grindžiamas savanorišku vyro ir moters santuokiniu pasižadėjimu skirti savo gyvenimą šeiminiams santykiams kurti, užtikrinantis šeimos narių – vyro ir moters, vaikų bei visų kartų gerovę ir sveikos visuomenės raidą, tautos bei valstybės gyvybingumą ir kūrybingumą.“

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija