„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (95)

2008 m. spalio 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Žlugdomos šeimynos

Kaip praneša Tėvynės sąjungos frakcijos Seime spaudos tarnyba, Seime vyko Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnės Irenos Degutienės ir frakcijos nario Edmundo Pupinio spaudos konferencija „Šeimynų idėjos žlugdymas Lietuvoje“. Spaudos konferencijoje dalyvavo Anykščių rajono meras Sigitas Obelevičius bei šeimyninių vaikų globos namų (šeimynų) steigėjai iš Utenos, Panevėžio rajonų, Palangos.

Seimo nariai I. Degutienė ir E. Pupinis piktinosi, kad Socialinių reikalų ir darbo ministerija, vadovaujama socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės, žlugdo šeimynas Lietuvoje. Dešimt metų nebuvo siūloma bent kiek padidinti globojamų vaikų pašalpas, o vaikų išlaikymas valstybinėse vaikų globos institucijose padvigubėjo ir vieno vaiko išlaikymui skiriama 2400 litų.

„Valstybė gali kaitalioti finansų ar kitokią politiką, bet tik ne socialinę. Po Nepriklausomybės paskelbimo, kai valstybė kreipėsi į Lietuvos žmones prašydama bei skatindama kurti šeimynas, atsiliepė žmonės, mylintys vaikus. Tie žmonės įsipareigojo moraliai. Ir aš buvau viena iš tų, kurie skatino kurtis šeimynas. Tuomet buvau net kritikuojama dėl 500 litų sumos, skiriamos vienam globojamam vaikui. Šiandien tai suma, iš kurios neįmanoma pragyventi. Šiandien toms šeimynoms reikia realios pagalbos. Todėl mes kartu su savo partijos kolega, Seimo nariu Edmundu Pupiniu padarysime viską, kiek leis mūsų jėgos, kad situacija pasikeistų į gerąją pusę“, – spaudos konferencijoje kalbėjo I. Degutienė.

Seimo narys E. Pupinis taip pat stebėjosi, kodėl norima susidoroti su šeimynomis: „Kas daro įtaką ministerijai ir ilgalaikei socialinių reikalų ir darbo ministrei, kad būtų žlugdomos šeimynos, kurios pastaruoju metu išgyvena ypač sunkų laikotarpį ir yra ties žlugimo riba? Ar tai ne ministrės Blinkevičiūtės ambicija sužlugdyti pasaulyje pripažintą, bet ne jos vadovavimo metu pasirinktą vaikų globos formą? O gal tai kažkieno noras iš paskutiniųjų išlaikyti valdiškus globos ,,fabrikus“ vien todėl, kad išsaugotų sau ir savo draugams darbo vietas, ne visada pakankamai kontroliuojamas lėšas ir įtaką valdant etatus ir finansus?”

Seimo nariai kvietė atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, įvertinti šeimynose sukauptą patirtį ir ją paskleisti visuomenėje. „Juk turime nuostabių šeimynų, kurių globotiniai baigia aukštąsias mokyklas, įgyja profesijas ir kuria pilnavertes šeimas, nes iš savo globėjų yra gavę ne tik fizinį išlaikymą ir išsilavinimą, bet ir meilę, ne suvaidintą, o tikrą gyvenimo šeimoje patirtį. Todėl neatidėliodami privalome sudaryti kuo palankiausias sąlygas pasitvirtinusiai vaikų globos šeimynose formai ir skubiai padidinti vaiko globos pašalpą bent iki 50 proc. tos sumos, kuri išleidžiama vieno vaiko išlaikymui valstybinėje įstaigoje”,- sakė I. Degutienė.

Šeimynų nariai jau kreipėsi į socialdemokratą, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininką A. Sysą, į Socialinių reikalų ir darbo ministeriją, tačiau nebuvo išgirsti.

Dabar vienam šeimynoje globojamam vaikui valstybė skiria 520 litų, kas yra vidutiniškai 17 litų per dieną vienam vaikui. To sunkiai beužtenka net maistui.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija