„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (95)

2008 m. spalio 17 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Eismo traumos – jau epidemija

Medikai teigia, kad eismo traumos yra visuomenės sveikatos epidemija, kuri kainuoja valstybėms milijonus. Mirtys keliuose sudaro apie 23 proc. visų mirčių nuo traumų.  Kiekvienais metais Europos keliuose žūsta 127 tūkstančiai žmonių ir apie 2,4 milijonai žmonių patiria sužalojimus. Lietuva su Latvija jau daug metų pirmauja pagal eismo traumų skaičių tarp Europos Sąjungos šalių.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vedėjas doc. dr. Artūras Razbadauskas sako, kad  žūstančiųjų kelyje skaičius didėja dėl alkoholio. Manoma, jog daugiau nei pusė visų eismo įvykių yra susiję su alkoholio vartojimu. Skaičiai priverčia sunerimti – vien JAV dėl alkoholio keliuose per metus žūva daugiau nei milijonas žmonių. Lietuvos statistika taip pat bauginanti. Remiantis praėjusių metų statistika, dėl neblaivių vairuotojų kaltės 2007 metais  įvyko daugiau nei 800 eismo įvykių (neblaivūs vairuotojai padarė 28 įvykiais daugiau nei 2006 metais). Šiuose įvykiuose žuvo 69 žmonės (dviem daugiau nei 2006 metais), 1 211 buvo sužeista (40 daugiau nei 2006 metais).

„Reikia pripažinti, jog Lietuvoje kova su alkoholiu primena kovą su vėjo malūnais. Alkoholio prekybos ir vartojimo kontrolė, įstatymai, reglamentuojantys vairavimą pavartojus alkoholio bei šių įstatymų laikymosi kontrolės sugriežtinimas galėtų labiau padėti išvengti eismo įvykių ir eismo traumų. Pavyzdžiui, Skandinavijoje uždrausta vairuoti bent kiek išgėrus. Tai davė apčiuopiamų rezultatų – mirčių keliuose sumažėjo kelis kartus“, – apie galimybę dar labiau riboti alkoholio prekybą pasakojo A. Razbadauskas.

Dėl neblaivių vairuotojų kaltės eismo įvykiuose labai dažnai žūsta ir kartu keliaujantys vaikai.  Mokslininkų teigimu, eismo įvykiuose apie 65 proc. vaikų iki keturiolikos metų žūsta, o apie 40 proc. sužalojami, kai juos veža alkoholio vartojęs vairuotojas.

Vaikai yra priskirti vienai pažeidžiamiausių visuomenės grupių, kurių sveikatai ir saugai turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys. Lietuvoje, lyginant su kitomis Europos ir pasaulio šalimis, traumas patiria bei nuo jų miršta žymiai daugiau vaikų. Mūsų šalyje traumų ir nelaimingų atsitikimų rodikliai tebėra labai aukšti, palyginus su išsivysčiusiomis šalimis.

„Statistika byloja, jog pagal amžiaus grupes pažeidžiamiausi eismo dalyviai yra vaikai ir pagyvenę žmonės. Per 30 proc. eismo įvykių metu žuvusiųjų ir sužeistųjų pasaulyje sudaro vaikai ir jaunimas iki 25 metų amžiaus. Mirties priežasčių struktūroje pasaulyje eismo traumos užima pirmą vietą 15-19 metų, antrą vietą 10-14 ir 20-24 metų jaunų žmonių grupėse. Tai tolygu epidemijai“ , – apgailestavo gydytojas A. Razbadauskas.

Mokslininkų atliktais apskaičiavimais nustatyta, kad lyginant su asmeniu, važiuojančiu lengvuoju automobiliu, motociklininkai 20 kartų daugiau rizikuoja žūti su kiekvienu nuvažiuotu kilometru, pėstieji – devynis kartus, o dviratininkai – aštuonis kartus. Tuo tarpu asmuo, keliaujantis automobilio viduje, dešimt kartų daugiau rizikuoja žūti negu autobuso keleivis ir 90 kartų daugiau negu važiuojantis traukiniu.

VRA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija