„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (101)

2009 m. balandžio 24 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Belgijos vyriausybės išpuolis prieš Šventąjį Tėvą

Mindaugas BUIKA

Romos katalikų universitetuose
studijuojantys afrikiečiai
protestuoja prieš žiniasklaidos
išpuolius, nukreiptus
prieš popiežių Benediktą XVI

Aiški bauginimo intencija

Kaip tik taip galima būtų įvardyti beprecedentinį diplomatinį demaršą, kurį, vykdydamas savo vyriausybės nurodymus, atliko Belgijos ambasadorius prie Šventojo Sosto. Balandžio 17 dienos pareiškime Vatikano Valstybės sekretoriatas pranešė, kad ambasadorius Frankas de Koninkas, susitikęs su Šventojo Sosto santykių su valstybėmis sekretoriumi arkivyskupu Dominiku Mamberčiu, jį informavo apie Belgijos parlamento (Atstovų rūmų) priimtą rezoliuciją, kritikuojančią popiežių Benediktą XVI. Balandžio pradžioje priimtoje rezoliucijoje (jai pritarė ir Belgijos premjeras Hermanas van Rompug) parlamentarai įpareigojo šalies vyriausybę pasmerkti neva „nepriimtinas“ Popiežiaus pastabas dėl kovos su AIDS būdų, išsakytas kelionės po Afriką metu. (Tada atsakydamas į žurnalisto klausimą Benediktas XVI teigė, kad AIDS problema negali būti išspręsta tik prezervatyvų dalijimu ir kad tokie sprendimai ją tik apsunkina. Šios tradicinės Bažnyčios nuostatos priminimas, kuriai pritaria ir daugelis medicinos ekspertų, sukėlė piktavališką kai kurių valstybių funkcionierių ir sekuliaristinės žiniasklaidos  nepasitenkinimą.)

Balandžio 17 dienos komunikate Vatikano valstybės sekretoriatas išreiškė apgailestavimą dėl Belgijos parlamento įžūlumo, kuris „nusprendė, jog yra tinkama kritikuoti Šventąjį Tėvą remiantis viena iš konteksto išimta jo interviu ištrauka, kurią panaudojo kai kurios grupės aiškiai siekdamos įbauginti“. Tuo bandoma atgrasyti didžiulį autoritetą turintį Popiežių kalbėti aktualiomis moralės temomis ir kartu skelbti Bažnyčios mokymą. (Tokie veiksmai tik patvirtina dažnėjančius vertinimus dėl naujosios „sekuliarizmo diktatūros“ arba „liberalizmo tironijos“, kada Bažnyčios moralinių nuostatų viešą raišką stengiamasi suvaržyti netgi aukščiausiu Romos vyskupo lygmeniu.)

Auklėjimo ir slaugos reikšmė

Vatikano valstybės sekretoriato pareiškime nurodoma, kad  kovo 17 dienos pokalbyje su žurnalistais Šventasis Tėvas pabrėžė Bažnyčios pozicijos kovoje su AIDS tikrąjį efektyvumą ir realumą. Jis sakė, kad sprendimas dėl tos epidemijos, kuri ypač plinta Juodajame kontinente, likvidavimo turi būti sutelktas į dvi plotmes. Pirmiausia pabrėžiamas seksualumo žmogiškasis dėmuo, skatinant skaistumą, susilaikymą nuo lytinių santykių iki santuokos, taip pat santuokinę ištikimybę.

Kita kryptis, apie kurią kalbėjo popiežius Benediktas XVI, tai „tikra draugystė ir pasirengimas padėti tiems asmenims, kurie kenčia“. Gerai žinoma, jog Katalikų Bažnyčia visame pasaulyje išlaiko apie trečdalį AIDS ligonių slaugos įstaigų, o Afrikoje daugiau kaip pusę. Neseniai susitikęs su Popiežiškosios medicinos sielovados tarybos nariais Šventasis Tėvas ypač pabrėžė neatidėliotiną reikalą rūpintis mažaisiais AIDS pacientais, o kovo mėnesį katalikiška humanitarinė organizacija „Caritas Internationalis“ paskelbė atitinkamą pasaulinę akciją.

Teisumo mokslinis paliudijimas

Taigi, Bažnyčia veikia abiem – švietimo ir medicininės paramos – kryptimis. „Be moralinio ir auklėjamojo aspekto, kovos su AIDS nebus galima laimėti“, – teigiama Vatikano valstybės sekretoriato pareiškime. Jame pastebima, jog kai kuriose Europos šalyse sekuliaristinė žiniasklaida pradėjo išskirtinę (ir, matyt, gerai apmokamą) kampaniją dėl „profilaktikos reikšmės“, tai yra prezervatyvų naudojimo. Žmonės, ypač patys afrikiečiai, vis geriau supranta Šventojo Tėvo moralinių paskatų AIDS prevencijai svarbą. Tokia nuomonė, kaip rodo daugelio ekspertų bei Pasaulinės sveikatos apsaugos organizacijos vertinimai, stiprėja ir tarptautinėje mokslo bendruomenėje.

Pastaruoju metu dažnai minimas prestižinio Harvardo (JAV) universiteto AIDS prevencijos projektų vadovas dr. Edvardas Grinas, kuris kovo 25 dieną duotame interviu patvirtino, jog „Popiežius iš tikrųjų yra teisus“. Tose Afrikos šalyse, kur prevencija rėmėsi tik prezervatyvų platinimu, AIDS infekcijų tik padaugėjo. Tuo tarpu auklėjimo programose perėjus prie susivaldymo ir santuokinės ištikimybės skatinimo gauti aiškūs infekcijų mažėjimo duomenys. Todėl Vatikano valstybės sekretoriato pareiškime cituojama visiškai suprantama Afrikos vyskupų padėka Šventajam Tėvui, kad jis „jautriai, tačiau su aiškia įžvalga visiems priminė Bažnyčios mokymą apie kenčiančių nuo AIDS sielovadinę globą“.

Belgijos katalikų vyskupai pareiškė nepritariantys šalies parlamento priimtos rezoliucijos „turiniui“, kuriame kritikuojamas popiežiaus  Benedikto XVI mokymas. Belgų katalikų hierarchai nurodo į būdingą ideologinį falsifikavimą, kai frazė paimama iš bendro konteksto ir ja piktavališkai  manipuliuojama. Betgi Šventasis Tėvas aiškiai pasakė, kad be atsakingo auklėjimo AIDS prevencijos priemonės nebus sėkmingos. „Mūsų šaliai ir Afrikai reikia ramiai apmąstyti būdus, kurie turi būti praktikuojami AIDS pandemijos sustabdymui“, – pažymi Belgijos vyskupai.

Solidarumo akcija

Žinoma katalikų žiniasklauidos agentūra Kath. net (Austrija) ir gyvybės gynimo organizacija Human Life International (JAV) – HLI Europa (Lenkija) internetu jau surinko dešimtis tūkstančių parašų, remiančių popiežiaus Benedikto XVI mokymą. Adresu www.yes– for– benedict.eu yra pateiktas ir lietuviškas pareiškimo tekstas.

Solidarumo deklaracija su Šventuoju Tėvu

Mes, žemiau pasirašę, deklaruojame visišką solidarumą su Šventuoju Tėvu popiežiumi Benediktu XVI ir jo mokymu. Mes griežtai prieštaraujame prieš Šventojo Tėvo neatsakingą puolimą, susijusį su jo piligrimyste, masinėse informacijos priemonėse. Jo pasakyti tiesos žodžiai tapo pretekstu sugriauti Katalikų Bažnyčios, ypač enciklikos „Humanae Vitae“, mokymą. Mes norime išreikšti savo didžiulę padėką Šventajam Tėvui už jo bekompromisį tiesos, kurios šiandienos pasauliui ypač stinga, skelbimą.

Kviečiame patvirtinti savo solidarumą su Šventuoju Tėvu (www.yes– for– benedict.eu), kuris pranašiškai ir drąsiai skelbia Jėzaus Kristaus evangeliją, nebodamas jokių, netgi – kas ypač gėdinga – sekuliaristinių vyriausybių išpuolių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija