„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (106)

2009 m. rugsėjo 25 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Dėl įstatymų, skirtų pagreitinti santuokų nutraukimą

Lietuvos Vyskupų Konferencijos pareiškimas

Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija inicijavo Lietuvos Respublikos civilinio kodekso straipsnių pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siekiama notarams pavesti tvirtinti šeimos santykių nutraukimą tam, kad sutrumpėtų santuokos nutraukimo procedūros įforminimas. Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijai, Vyriausybei ir Seimui išsiųsta Lietuvos Vyskupų Konferencijos nuomonė šiuo klausimu.


Rūpinimasis blaivybe yra rūpinimasis gyvybe

Mindaugas BUIKA

Perspėjantys sociologinių tyrimų duomenys

Visoje pokomunistinėje Rytų Europoje girtuoklystė, alkoholio vartojimas su skaudžiomis pasekmėmis visuomenės moralinei ir fizinei sveikatai yra opus pastarojo meto reiškinys. 2006 metais Europoje atliktų sociologinių tyrimų duomenimis, Lenkijoje vidutiniškai vienas suaugęs gyventojas (vyresnis nei 15 metų amžiaus) per metus suvartoja 11,68 litro gryno alkoholio. Šiuo atžvilgiu Lenkija užima 15-ą vietą Europos Sąjungoje (pirmoje vietoje yra kaimyninė Slovakija – 19,41 l, antroje vietoje – Lietuva 17,22 l). Toje pat palyginamoje statistikoje nurodoma, kad Lenkija dėl alkoholio vartojimo mirčių (ligos, nelaimės) skaičiumi – 100 tūkstančių šalies gyventojų vidutiniškai tenka 160 tokių aukų – Europos Sąjungoje užima 13-ą vietą. (Pirmoje, bet toli gražu ne pačioje garbingiausioje vietoje šiuo atžvilgiu yra Estija: 100 tūkstančių vietos gyventojų vidutiniškai tenka 388 su alkoholio vartojimu susiję mirtys. Antrą „prizinę“ vietą Europos Sąjungoje ir vėl užima Lietuva: 100 tūkstančių gyventojų tenka 362 mirtys).


Iš persisotinimo laisve

Algimantas Zolubas

Dešimtmečius kentusi sovietinę vergiją visuomenė iškart netapo pilietine – didžioji jos dalis iki šiol pasiliko „liaudimi“, kuriai tautiškumas, valstybingumas, pareiga, atsakomybė, dora tebėra sunkiai suvokiamos abstrakcijos. Į tikrųjų vertybių lauką ji dar negrįžta. Tik atgauta laisvė be kliūčių iškart pateko į apyvartą, tačiau apvilkta demokratijos rūbu ji netapo išsvajotu laisvės angelu, o virto patvorių kekše. Tokį virsmą lėmė nesuvoktos ir neišugdytos minėtos vertybės, liberalizmo įsigalėjimas. Kankinta, žudyta, buldozerinio ateizmo ir marksistinės ideologijos „šviesoje“ prievartauta lietuvių tauta patyrė neišmatuojamus nuostolius, didelė jos dalis prarado ne tik tautinę savimonę, bet ir sveiką nuovoką, atsižadėjo krikščioniškojo tikėjimo, blaškosi po įvairias sektas, atstovais į valdžias renka vakarykščius prievartautojus. Valstybėje tebetvyro raudonas rūkas, o gudrūs ir klastingi mokslinčiai, filosofai, politiniai verteivos ir net kitataučiai siūlosi į vedlius ir iš to rūko taiko vesti į naujas sutemas.


Abortus remiantys politikai gali sulaukti ekskomunikos

Lenkijos vyskupai politikams katalikams primena, jog už paramą abortams galima susilaukti ekskomunikos.

Neseniai išleistame Lenkijos vyskupų dokumente „Tarnauti tiesai apie šeimą ir santuoką“ dar kartą pabrėžiama „sveikų šeimų“ svarba ir dar kartą pasisakoma už „šeimos politiką“.

Dokumente išsakomas tiesmukas ir labai aiškus perspėjamas katalikų tikėjimą išpažįstantiems politikams: jei šie viešajame gyvenime pažeis pamatines moralines gyvybės bei šeimos vertybes, jie rizikuoja būti atskirti nuo Katalikų Bažnyčios.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija