„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (110)

2010 m. sausio 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Tarėsi Vilniaus blaivininkai

Dr. Aldona Kačerauskienė

Iš kairės: buvęs BS Vilniaus skyriaus
valdybos pirmininkas Lionginas Semėnas,
BS Centro ir Vilniaus skyriaus valdybos
narys Vytautas Uogelė, Vilniaus skyriaus
valdybos pirmininkas Jonas Šaulys
bei Vilniaus skyriaus valdybos narys
Alfredas Čiučiurka
Jolitos MALINAUSKAITĖS nuotraukos

Blaivystės sąjūdžio Vilniaus
skyriaus narių susirinkime

Baigiantis seniesiems metams daugelis organizacijų susumuoja darbo rezultatus, aptaria būsimus darbus. Gruodžio 27 dieną įvyko ir Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio (BS) Vilniaus skyriaus narių visuotinis ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas. Renginys buvo atviras visuomenei – jame dalyvauti kvietė prieš gerą savaitę mieste iškabinėti skelbimai. Ir visgi  nustebome išvydę žmonių pilnutėlę salę, kurią už savo asmenines lėšas buvo išnuomojęs Lietuvos Respublikos Seimo narys Kazimieras Uoka.

Susirinkimas buvo pradėtas organizacijos dvasinio įkvėpėjo, blaivystės veterano kun. Algimanto Keinos invokacija, paskui sugiedotas Tautos himnas, pasimelsta už per veiklos ataskaitinį laikotarpį mirusius blaivininkus.

Po to trumpas veiklos ataskaitas perskaitė BS Vilniaus skyriaus valdybos pirmininkai Lionginas Semėnas ir Juozas Šaulys. L. Semėnas nebaigė savo kadencijos – pablogėjus sveikatai nusprendė pareigas perduoti J. Šauliui. Pastarasis pirmininkas ataskaitoje pabrėžė, kad buvo suorganizuota apie 10 piketų prie Seimo, Vyriausybės rūmų dėl alkoholio reklamos. Lankomasi ir Vilniaus mokyklose, platinamas laikraštėlis „Valančiukų aidas“, vidurinių mokyklų vadovai raginami sudaryti sąlygas steigti valančiukų būrelius. Tačiau sunku rasti mokytojų, sutinkančių būti valančiukų vadovais.

Po ataskaitų į diskusijas galėjo įsijungti visi, kas norėjo. Žmonės dalijosi asmenine patirtimi. Kun. A. Keina siūlė surinkti statistinę medžiagą apie nelaimes, kurios įvyko dėl girtavimo. Plinta ligos, skiriasi šeimos, nyksta tautos genofondas… Tokia statistika turėtų paveikti Seimą ir Vyriausybę, kad būtų kuriami girtavimą tramdantys įstatymai. Kunigas dalijosi asmenine patirtimi: „Parapijiečiams leidau pasirinkti, kaip jie norėtų laidoti savo artimuosius – su kunigu ar su alkoholiu. Iš pradžių žmonės manęs nesuprato, bijojosi apkalbų, bet paskui laidotuvių gedulingi pietūs praeidavo be degtinės. Niekada neturėtume pamiršti vyskupo Motiejaus Valančiaus, kuris kovai su girtavimu pats nurodė kryptį, pats buvo veiklos priekyje, veikė per kunigus. Gaila, bet dabar kunigų susirinkimuose apie blaivybę niekas nebekalba“.

Vytautas Uogelė priminė bažnyčiose po pamaldų vykusius blaivininkų renginius, organizuotus Vytauto Slėnio ir kitų aktyvistų Švč. Jėzaus Širdies (Gerosios Vilties g.), Palaimintojo Jurgio Matulaičio (Viršuliškėse), Šv. Juozapo (Pilaitėje) ir Šv. Onos bažnyčiose. Žmonės su dėmesiu klausydavosi to, ką jiems pasakojo Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio aktyvistai. Jolitos Malinauskaitės dėka 2008 metų rudenį buvo surengtas puikus blaivystės renginys jaunimui Vilniaus mokytojų namų kiemelyje.

Susirinkime buvo išreikštas didelis susirūpinimas, kad Vyriausybė ketina naikinti Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą prie Vyriausybės ir jos funkcijas išskaidyti atskiroms žinyboms.

Vilniaus Verkių specialiosios mokyklos pedagogė, valančiukų vadovė Regina Šiaučiulienė paragino aktyviau  steigti valančiukų kuopeles mokyklose. Tam  reikalinga parama valančiukų vadovams.                       

Petras Labanauskas, folkloro ansamblio „Giedra“ įkūrėjas ir buvęs vadovas, papasakojo, kad visos ansambliečių šventės praeina be alkoholio. Iš pradžių ne visiems tai buvo priimtina, o dabar kitokių švenčių niekas nebeįsivaizduoja.

Susirinkimas išrinko naują valdybą, kurios didžiausioji dalis – jauni žmonės, taip pat revizijos komisiją.

Po rimtosios renginio dalies  pridera ir pasilinksminti, tuo labiau kad renginys buvo suruoštas tarp šv. Kalėdų ir Naujųjų metų. Koncertavo Blaivystės sąjūdžio folkloro ansamblis „Giedra“ (vadovė Milda Andriulienė), šoko Maišiagalos ir Ukmergės mokiniai (vadovė Danutė Lukšienė), programą atliko Ukmergės bočių ansamblis „Sedula“, ukmergiškė poetė Zuzana Stunžienė paskaitė savo kūrybos eilėraščių. Po koncerto neskubėta namo – buvo ir pasišokta, pasilinksminta, maloniai pabendrauta.  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija