„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (111)

2010 m. vasario 19 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Prigimtinis įstatymas – žmogaus orumo pagrindas

Vasario 13 dieną Šventasis Tėvas audiencijoje priėmė Popiežiškosios gyvybės akademijos narius, šiomis dienomis susirinkusius į metinį plenarinį posėdį. Jiems sakytoje kalboje Popiežius pirmiausia priminė, koks yra šios Akademijos tikslas, dėl ko popiežius Jonas Paulius II ją prieš 16 metų įkūrė. „Akademija, – sakė Benediktas XVI, – yra pašaukta nagrinėtis bioetikos ir prigimtinio moralinio įstatymo santykius, kurių vis didesnį aktualumą išryškina dabartinis mokslo plėtros kontekstas“.


Benedikto XVI pastabos Popiežiškajai šeimos tarybai

Mindaugas BUIKA

Rengimas santuokai – svarbus pastoracijos uždavinys

Popiežius Benediktas XVI susitikęs su šeimų sielovadą koordinuojančios Vatikano institucijos nariais palietė svarbius pasirengimo santuokai ir rūpinimosi vaikais klausimus. Dievo tarno Jono Pauliaus II dekretu „Familia a Deo Instituta“ 1981 metais įkurta Popiežiškoji šeimos taryba, kuri užsiima šeimos teologijos, dvasingumo ir teisių reikalais, vasario 8 dieną rinkosi į metinę plenarinę asamblėją.  Pradėdamas jos posėdžius Šventasis Tėvas priminė šios dikasterijos rengiamus Pasaulio šeimų susitikimus, kurių šeštasis 2009 metais įvyko Mechike. 2012-aisiais susitikimas planuojamas priimti Milano arkivyskupijoje.


Donorystė – dovanotas gyvenimas

Gintarė Martinaitien

Kun. Andrius Vaitkūnas sako,
kad donorystė – vienas
gražiausių dalykų, ką galima
padaryti dėl kito žmogaus
Autorės nuotraukos

Neseniai Šakiuose, Rotušės salėje, vyko nemažo susirinkusiųjų dėmesio sulaukusi paskaita „Organų donorystė – dovanotas gyvenimas“. Šakių rajono žmonių su negalia sąjungos renginys buvo ne tik informatyvus, bet ir naudingas – renginio pabaigoje pasirašyta net 12 donoro kortelių. Asociacijos „Donorystė“ prezidento Armino Bartkaičio pasiklausyti sugužėjo beveik pilnutėlė salė –  įvairių institucijų atstovai, Šakių vikaras kun. Andrius Vaitkūnas, grupė „Varpo“ vidurinės mokyklos moksleivių.


Negimusių vaikų istorijos

(„Pasaka“ ne mažiesiems)

Valdemaras PETROKA

Prologas

Atostogavau kaime. Dieną buvau prisirinkęs daug grybų ir dabar valau. Į duris kažkas pasibeldė. Atidaręs pamačiau du lyg kažkur matytus vyrus. Iš karto gavau smūgį į galvą ir tada viskas išnyko...

Rimtutės istorija

Aš nežinojau kur esu, bet man buvo gera ir šilta, buvau soti. Visą laiką į mane tekėjo kažkas šilta ir skanu. Tačiau aš jutau, kad manęs nenori, todėl bijojau, kad išnyks mano mažas kūnelis, dar neturintis kojyčių, rankučių, galvutės ir liksiu tokia kaip dabar. Tačiau šiuo metu man buvo šilta, gera ir sotu. Aš supratau, kad esu mamos viduje. Jutau, kad kartais ji būna pikta, nes aš ją erzinu, bet negalėjau jai paaiškinti, kad taip nebus visą laiką. Negalėjau perduoti, kad būsiu gera, švelni jai, kad būsiu padėjėja ir atrama, kai gimsiu ir užaugsiu. Jau pradėjau justi, kuriose mano būsimo kūnelio vietose bus galvutė, rankutės ir kojytės. Kūnelis jau nebuvo apvalus kaip kamuoliukas. Netikėtai kartą pajutau, kaip prie mano kūnelio priartėjo nežinomas daiktas. Jis suėmė kūnelį ir ištraukė jį iš mamos. Aš išlindau iš kūnelio ir apsidairiau. Mama gulėjo ant stalo. Pamačiau savo kūnelį, mažytį gumuliuką, kurį kažkokia moteris išmetė į kibirą. Supratau, kad niekada į jį negrįšiu. Apžiūrėjau mamą. Jos veidas buvo pabalęs, ji sunkiai alsavo, bet nebuvo nusiminusi, veikiau jautė palengvėjimą. Po to ji nulipo nuo stalo ir išėjo.


„Raudonųjų vakarėlių“ galas

Aurelijus Veryga,

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas

Pagaliau Europa nuo kalbų apie generinę tabako gaminių pakuotę perėjo prie konkrečių veiksmų, siekdama, kad anksčiau ar vėliau toks tabako gaminių reglamentavimas atsirastų Europos bendrijos teisės aktuose. Generinė pakuotė (Lietuvoje vadinama tiesiog baltu pakeliu) yra priemonė, kuri eliminuotų bet kokį tabako pramonės marketingą naudojant tabako pakuotę.


Paminėjo ligonių dieną

Santariškių ligoninėje

Vasario 10 dieną minint Pasaulinę ligonių dieną kardinolas Audrys Juozas Bačkis lankėsi Vilniaus universitetinėje Santariškių ligoninėje. Kardinolas drauge su kunigais aukojo šv. Mišias, kuriose dalyvavo ligoniai ir juos gydantis bei slaugantis personalas, giedojo Vilniaus Arkikatedros jaunimo choras. Homilijos metu kardinolas sakė, kad liga keičia žmogaus gyvenimo santykį su savimi pačiu, su artimaisiais ir su Dievu.  Ligos akivaizdoje žmogus priverstas palikti skubėjimą, rūpesčius, darbus, planus ir amžinybės šviesoje pažvelgti į save ir artimuosius, o svarbiausia – atsigręžti į Dievą, kurio akivaizdoje žmogaus gyvenimas įgauna dieviškosios vilties perspektyvą.


ES neteikia prioritetų šeimai

Šeimos politikos institutas siūlo skatinti Europos demografinį atsinaujinimą, nes vidutinis Europos gyventojų amžius siekia 40,3 metų. Šiuo metu Europoje 65 metų sulaukusių žmonių gyvena daugiau nei keturiolikmečių. Tai ypač būdinga Italijai ir Vokietijai, kur vidutinis gyventojų amžius – 42,5 metai, t. y. 1 iš 5 gyventojų yra sulaukę 65 metų. Jauniausia šalis ES – Airija. Airių vidutinis amžius – 35,1 metai. Lietuvių vidutinis amžius siekia 39 metus. Šiuo metu ES šalyse gyvena apie 500 mln. gyventojų, iš jų 29 mln. – imigrantai. Pasak tyrėjų, imigracija labai prisideda prie gimstamumo didėjimo Europoje: 8 iš 10 kūdikių gimsta imigrantų šeimose. Pavyzdžiui, Italijoje imigrantų gimstamumas 9 kartus didesnis nei pačių italų. Tik Prancūzijoje, Olandijoje, Suomijoje ir Slovakijoje vidaus gimstamumas didesnis nei imigrantų.


Su Aukščiausiojo pagalba grįžę į blaivybę   

Bronius VERTELKA

Panevėžyje veikia penkios Anoniminių alkoholikų (AA) grupės. Viena jų, pasivadinusi  „Ramybe“, rugsėjo 19-ąją minėjo savo veiklos 10-metį. Renginio vedėjui supažindinus su AA istorija, buvo išklausyti grįžusių į blaivybę, bet save ir toliau vadinančių alkoholikais pasisakymai.

Vitalijus nuo mažens matė geriantį  tėvą. Kai šis grįždavo su buteliu kišenėje, likusius lašelius  išgerdavo sūnus. Šeimoje motina buvo beteisė. Vitalijaus vaikystė bėgo Pasvalio rajone, kur netrūko alaus. Šis gėrimas paaugliui atrodė skanus. Alkoholis jį vis labiau gramzdino – už kelias vagystes Vitalijų įrašė į Vaikų kambario įskaitą.


Alkoholis ardo paauglių smegenis

Austėja Jonaitytė

Mokslininkai seniai įrodė, kad tie, kurie geria alų, vyną ar degtinę, kitą dieną šlapinasi savo smegenimis. Žmogus, vartodamas alkoholį, praranda daug smegenų ląstelių. Tos ląstelės po audringos nakties (nebūtinai) pradeda irti. Tam, kad smegenys nebūtų apnuodytos, organizmas smegenims siunčia daug vandens. Vanduo išplauna smegenų ląsteles ir... kartu su šlapimu pasišalina! Nesinori net pagalvoti, kiek smegenų netenka jauni žmonės vartodami alkoholį...

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija