„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (112)

2010 m. kovo 19 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

(NE)priklausomybė nuo prostitucijos

Socialinė pedagogė Edita Vosylienė
teigė, kad itin lengva apgauti
vaikų globos namuose augančius vaikus

Vasario 22 dieną Marijampolės apskrities švietimo centre vyko „Lietuvos Caritas“ organizuotas seminaras „Prekyba žmonėmis – priežastys, pasekmės ir pagalbos būdai“. Vaikų globos namų darbuotojams bei studentams skirtame seminare buvo nagrinėjami teisiniai prostitucijos bei prekybos žmonėmis klausimai, apibūdinamas psichologinis aukos ir sutenerio portretas. Seminaro pranešėjai kalbėjo apie teikiamą dvasinę ir socialinę pagalbą nukentėjusioms moterims bei merginoms visoje Lietuvoje.


Ragina nukentėjusiųjų šeimas kreiptis į teisingumo institucijas

Kunigų lytinių nusikaltimų bylas tiriančio Tikėjimo mokymo kongregacijos pareigūno interviu

Italijos katalikų dienraštis „L‘Avvenire“ paskelbė interviu su monsinjoru Čarlzu Skikluna (Charles Scicluna), einančiu teisingumo gynėjo pareigas Tikėjimo mokymo kongregacijoje. Šiuo atveju kalbama apie Kongregacijos vykdomą bažnytinio tribunolo vaidmenį kanoninėse bylose, keliamose dėl vadinamųjų „delicta graviora“ – tai yra sunkiausių nusikaltimų bažnytinės teisės sferoje. Kaip nustatyta 2001 metais paskelbtame motu proprio „Sacramentorum sanctitatis tutela“ (Sakramentų šventumo apsauga), pastariesiems priskiriami nusikaltimai prieš Eucharistijos sakramentą, prieš Susitaikinimo sakramento šventumą ir kunigų lytiniai santykiai su nepilnamečiais. Minėtasis dokumentas nustatė, jog šių bylų sprendimas priklauso Tikėjimo mokymo kongregacijai.


Bandymas nutildyti gyvybę ginančią Lenkijos katalikų spaudą

Mindaugas BUIKA

Prieštaringi teismų sprendimai

Griežtų bažnytinių vertinimų susilaukė Lenkijos apygardos Apeliacinio teismo sprendimas palaikyti ankstesnį Katovicų teismo verdiktą populiariam katalikų laikraščiui „Gosc Niedzielny“, kuris turi atsiprašyti ir išmokėti kompensaciją už neva įžeidimą moters, siekusios pasidaryti abortą. Apie šį precedentą jau žinoma visoje šalyje, kadangi vieniša motina Alicja Tysiac dėl „neteisingo gimdymo“ 2007 metais yra laimėjusi bylą prieš Lenkijos vyriausybę Europos žmogaus teisių teisme. Pagal 1993 metais Lenkijoje priimtą įstatymą motinai, laukiančiai kūdikio, jį žudyti (atlikti abortą) leidžiama tik išimtiniais išprievartavimo, rimto  vaisiaus pažeidimo ar didelės grėsmės pačios motinos sveikatai atvejais. Jau du vaikus auginusiai A. Tysiac buvo įtarta, kad trečiasis gimdymas gali turėti neigiamų pasekmių jos regėjimui. Tačiau gydytojai pripažino, jog tai nėra pakankamai rimta priežastis negimusio kūdikio nužudymui ir moteriai nebuvo leista daryti aborto. Po gimdymo A. Tysiac šalies vyriausybę padavė į sekuliaristinėmis nuostatomis gerai žinomą Europos žmogaus teisių teismą (pakanka prisiminti šio teismo verdiktą, reikalaujantį iš Italijos mokyklų pašalinti kryžius), kuris pripažino, kad moteris buvo teisi, ir pareikalavo, kad Lenkijos vyriausybė išmokėtų jai 25 tūkstančių eurų kompensaciją ir teismo išlaidas (iš viso 39 tūkst. eurų).


Glaukoma – paveldima akių liga

Gydytoja-oftalmologė
doc. Ingrida Janulevičienė

Kovo 12 dieną minėjome Pasaulinę glaukomos dieną. Jūsų dėmesiui – Lietuvos glaukomos draugijos prezidentės, KMU Akių ligų klinikos gydytojos-oftalmologės ir KMU Akių ligų poliklinikos administratorės doc. Ingridos Janulevičienės interviu apie tai, ką daryti, kad susirgęs šia liga žmogus galėtų išsaugoti regėjimą.


Dėl gėjų eitynių

Mes, grupė druskininkiečių, gyvenančių pagal krikščioniškos moralės principus, kreipiamės į geros valios žmones. Šių metų gegužę, kai Lietuvoje švęsime Dievo Motinos Švč. Mergelės Marijos garbinimo mėnesį, į mūsų sostinę iš įvairių pasaulio šalių rinksis gėjai bei lesbietės ir organizuos masines eitynes Vilniaus gatvėmis? Tačiau ar mes, laisvos, daug vargo bei kančių patyrusios Tėvynės piliečiai, galime abejingai tylėti ir leisti, kad seksualinių mažumų atstovai viešai demonstruotų savo netradicinę orientaciją? Mes, druskininkiečiai, visa tai suvokiame kaip dvasinį bei moralinį mūsų vaikų ir anūkų žalojimą bei genocidą, pasityčiojimą iš mūsų dorų piliečių! Šios savitai nelaimingos grupės žmonių mes nesmerkiame, bet jokiu būdu nenorime leisti, kad jie atvirai skatintų jaunimą palaidumui bei ištvirkavimui! Tegu sau jie iškylauja ir pramogauja ten, kur tai yra toleruojama.


Žlugo bandymai įtraukti Šventąjį Tėvą į piktnaudžiavimo klausimus

Pastarosiomis dienomis keliose Vokietijos ir kitų šalių žiniasklaidos priemonėse stengtasi susieti seksualiniu nepilnamečių išnaudojimu nusikaltusio kunigo bylą su Benedikto XVI vardu, grįžtant į tuos laikus, kai popiežius vadovavo Miuncheno arkivyskupijai.

Vokietijos dienraštis „Süddeutsche Zeitung“ rašė apie kunigą „H“, kuris 1980 metais buvo atkeltas į Miuncheno arkivyskupiją, kuriai nuo 1977 metų iki 1981 metų lapkričio vadovavo arkivyskupas kardinolas Ratcingeris, kol popiežiaus Jono Pauliaus II nebuvo paskirtas Tikėjimo mokymo kongregacijos prefektu. Vatikane kardinolas Ratcingeris pradėjo dirbti nuo 1982 metų vasario.


Lopšinė  negimusiam

Vetusta  Prišmantienė

Prisimenu, laukdamasi kūdikio labiausiai mėgau ramybės valandas. Norėdavau pasilikti viena ir visą dėmesį skirti tik jam: jausti kiekvieną jo judesį, kalbėtis su juo, jį liesti ir.. jam dainuoti. Ypač dažnai jam dainuodavau vaikystėje iš mamos girdėtą lopšinę. Po kurio laiko pajutau, kad mano kūdikis tą lopšinę girdi... Vos pradėjus tą melodiją niūnuoti, nurimdavo jo judesiai, tarytum mažylis jos klausydavosi.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija