„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (113)

2010 m. balandžio 30 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Prieš prekybą žmonėmis lietuviai kovos kartu su prancūzais

Kristina Mišinienė

Prancūzijos judėjimo prieš prekybą
žmonėmis asociacijos narys Eric
Pancelet (dešinėje) su „Lietuvos
Caritas“ projekto „Pagalba
prostitucijos ir prekybos
moterimis aukoms“ darbuotojomis

„Lietuvos Caritas“ projekte „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“ neseniai lankėsi Prancūzijos judėjimo prieš prekybą žmonėmis asociacijos („Le Mouvement du Nid“) narys Eric Pancelet. Susitikimo metu buvo aptarti abiejų organizacijų veiklos principai ir bendradarbiavimo galimybės.

Prostitucija ir prekyba žmonėmis – tas pats

Prancūzijoje veikiančios asociacijos pripažįsta, jog vaikų ir moterų prostitucija negali būti atskirta nuo prekybos žmonėmis sąvokos. Anot abiejų šalių atstovų, ir prostitucijos, ir  prekybos žmonėmis atvejus jungia moters išnaudojimo motyvas.

„Žmogaus kūnas nėra prekė, kurią galima pirkti ar parduoti. Į prostituciją įtrauktos moterys yra aukos, todėl prevenciniame darbe daugiau dėmesio reikėtų skirti klientui“, – kalbėjo asociacijos „Le Mouvement du Nid“ atstovas.

Bausti, negalima pasigailėti

Apie kliento vaidmenį prostitucijoje visuomenė, pasak K. Mišinienės, kalba nenoriai. „Nė viena moteris savo noru prostitucija neužsiima. Yra begalės priežasčių, kurios nulemia jų įtraukimą į prostituciją, tačiau vyrų naudojimasis moterų pažeidžiamumu yra ne kas kita, kaip prekyba žmonėmis. Šiuo metu vyksta „Caritas“ kampanija „Aš už pasaulį be prostitucijos“. Kreipėmės į logistikos bendroves, taksi vairuotojus ir siūlėme ant automobilių užsiklijuoti specialius akcijos lipdukus. Buvo labai gaila, kad nė vienas vyriškis nepanoro tokio lipduko užsiklijuoti“, – vyrų požiūrį į moters pirkimą atskleidė K. Mišinienė ir apgailestavo, kad toks supratimas nedaug kuo skiriasi nuo Rytų valstybėse paplitusios nuomonės, jog prostitucija yra moters asmeninis reikalas.

„Lietuvos Caritas“ ir Prancūzijos kovos prieš prekyba žmonėmis asociacijos atstovo nuomonės sutapo ir dėl prostitucija besiverčiančių asmenų baudžiamumo. Anot E. Pancelet, 20 proc. Prancūzijos parlamento narių sutinka, jog prostitucija turėtų būti išgyvendinama iš šalies ir kaip efektyviausią priemonę tam padaryti mato ne moters, o ją perkančio vyro baudimą administracine tvarka. Tačiau svečias apgailestavo, jog jo šalyje kol kas baudžiami yra visi trys subjektai: moteris, pirkėjas ir suteneris.

Lietuvoje klientai baudžiami tik nuo 2004 metų, tačiau tikslios informacijos, kiek vyrų realiai buvo nubausti, nėra nei Prancūzijoje, nei LietuvSoje.

Ar kova su prostitucija tik feminisčių reikalas?

Kaip daugelyje šalių, taip ir Lietuvoje, yra susidariusi nuomonė, jog už moterų teises, prostituciją ir kitas moteris liečiančias problemas kovoja feministinėmis idėjomis gyvenančios moterys. Anot K. Mišinienės, su šia aplinkinių nuostata darbe tenka susidurti kasdien. „Daugelis mano, jog esame būrelis aktyvisčių, kovojančių su vėjo malūnais. Taip anaiptol nėra. Programoje dirba profesionalai, kurie kuria integracijos programas, bendradarbiaujame su policijos departamentu, įvairiomis švietimo institucijomis. Į projekto veiklą noriai įsitraukia ir vaikinai savanoriai“, – sako K. Mišinienė.

Svečio iš Prancūzijos teigimu, asociacijai „Le Mouvement du Nid“ priklauso 50 proc. moterų ir 50 proc. vyrų. Taigi lyčių požiūriu išlaikoma lygybė. „Aš pats asociacijoje savanoriauju jau 10 metų, nors pagal profesiją esu maisto technologas. Lietuvoje keletą metų savanoriavau Trakų rajono vaikų globos namuose, mačiau sąlygas, kuriose vaikai gyvena, todėl tokie ateities merginų pasirinkimai manęs nestebina. Niekada nesmerkiau moterų, esančių prostitucijoje. Tiesiog visas jėgas ir laisvą laiką atiduodu joms padėti“, – ilgametę patirtį prekybos žmonėmis srityje pristatė E. Pancelet ir pareiškė norą bendradarbiauti ateities sumanymuose.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija