„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (113)

2010 m. balandžio 30 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Saugokimės svaigalų

Dr. Aldona Kačerauskienė

Tarptautinės blaivybės organizacijos
prezidentas, Rusijos valstybės
Dūmos ekspertas akademikas
Aleksandras Majurovas dažnai dalyvauja
įvairiose tarptautinėse konferencijose

Kovo mėnesį Lietuvoje lankėsi Tarptautinės blaivybės organizacijos prezidentas, Rusijos valstybės Dūmos ekspertas akademikas Aleksandras Majurovas. Jis skaitė paskaitas apie svaigalų žalą moksleiviams, studentams ir plačiajai visuomenei, dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Žalingų įpročių prevencija: patirtis problemos perspektyvos“, vykusioje Vilniuje. Akad. A. Majurovas apgailestavo, kad visuomenė įprato prie alkoholio vartojimo ir nebesuvokia, kad girtavimas prilygsta stichinei nelaimei. 40 proc. savižudžių būna neblaivūs, 80 proc. nusikaltimų įvykdo neblaivūs asmenys, dažnai girtaujantys nesulaukia nė 50 metų amžiaus; alkoholio vartojimas daro neigiamą įtaką tautos genofondui, sukelia impotenciją. Ir ne tik tai. Ilgamečiai stebėjimai ir kruopštūs tyrimai leidžia daryti išvadą: jeigu seneliai girtuokliavo, 16–17 metų jaunuoliai, pradėję vartoti alkoholinius gėrimus, prasigeria per trejus metus; pradėję vartoti 30 metų, prasigeria per penkerius metus, pradėję vartoti 40 metų, alkoholikais tampa per septynerius metus. Jeigu seneliai ir tėvai negirtuokliavo, pradėję vartoti alkoholinius gėrimus jauni žmonės alkoholikais tampa tik po 25 metų. Žodyje jaunimui akademikas sakė: „Jeigu 10 klasėje gėrėte, rūkėte, nesulauksite sveikų vaikų, anūkų ir net proanūkių. Rusijoje dabar gimsta tik 10 procentų sveikų vaikų. Senovės Graikijoje moterys neturėjo teisės vartoti svaigalus. Jeigu žmonės nesiliaus svaigintis, mūsų civilizacija (buvusios Sovietų Sąjungos šalys, išskyrus Turkmėnistaną) 2085–2095 metais išnyks. Išnykusių tautų vietoje apsigyvens arabai. Lietuvoje taip pat gyvens arabai. Tuo galima patikėti, nes musulmonai yra blaivūs, jų gausios šeimos. 2/3 žemės gyventojų nesisvaigina: vieniems tai daryti draudžia Koranas, kiti nesisvaigina dėl socialinių motyvų, dar kiti – dėl pašlijusios sveikatos. Negirtuokliaujančios tautos susikuria puikią gerovę. Prieš 10 metų apie Švediją kalbėjome kaip apie blaiviausią Europos valstybę. Deja, Švedija pasidavė alkoholio, tabako, narkotikų gamintojų mafijai. Dabar blaiviausia Europos šalis yra Norvegija. Didelėse gyvenvietėse veikia tik po vieną alkoholinių gėrimų parduotuvę, alkoholiniai gėrimai yra labai brangūs, budintis policininkas užsirašo, kas pirko alkoholinius gėrimus. Apribota alkoholio pasiūla davė gerus rezultatus – dabar norvegai kasmet pusę savo uždarbio perveda į Šveicarijos bankus. Anksčiau dalį tų lėšų pragerdavo.

„Netikėkite alkoholio reklama. Jus įtikinėja, kad raudonas vynas stiprina širdį, kad alų gerti sveika. Prieš 10 metų mus ragino vyną gerti taip, kaip geria prancūzai. Dabar kas penktas prancūzas turi priklausomybę nuo alkoholio. Tyrimais nustatyta, kad alus sukelia vėžį, apyniuose yra narkotinių medžiagų. Visi alkoholiniai gėrimai yra mūsų priešai, kuriuos savanoriškai įsileidžiame į namus“, – sakė akademikas.

Vynas, tabakas, alus, kurie tapo neatskiriami nuo mūsų visuomenės kasdienybės, sudaro palankias sąlygas pradėtį vartoti narkotikus. Buvo ištirta apie 2000 šeimų, kuriose nei tėvai, nei seneliai nevartojo jokių svaigalų. Tose šeimose nerasta nė vieno vaiko, vartojančio narkotikus.

Konferencijoje buvo daug kalbama ir apie narkotikų vartojimą. Narkotikų pramonė taip išgudrėjo, kad, norėdama sukelti narkotikų potraukį, narkotikų prideda į arbatas, valiklius, vonios druskas. Narkotikų reklama internete prieinama visiems, net vaikams. Narkotikų vartojimo tendencijos stiprėja pasiturinčiųjų šeimose, kaimas vejasi miestą. Narkomanija – sunkiai pagydoma liga, gydymas labai brangiai kainuoja ir valstybei, ir šeimai. Dažniausia įgyjamas potraukis visam gyvenimui. Neretai ir vėl įpuolama į tą patį liūną, kalbėjo Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės direktorė dr. Audronė Astrauskienė.

„Lietuva pirmauja tarp Europos šalių pagal ligas ir mirtis, ištinkančias nuo alkoholinių gėrimų vartojimo“, – sakė Nacionalinės žalingų įpročių prevencijos tarybos pirmininkas Alfonsas Čekauskas. „Lietuvoje žemiausias laimės pojūčio indeksas. Pas mus daugėja savižudžių vaikų, žiaurėja vaikų padaryti nusikaltimai“, – sakė Vilniaus pedagoginio universiteto prof. Giedrė Kvieskienė.

Blaivininkai sukaupė didelę patirtį. Reikia jungtis visų šalių blaivininkams ir ta patirtimi dalytis. Lietuvos patirtis irgi yra didžiulė. Labai gerai buvo įvertinti Lietuvoje paskelbti Blaivybės metai. Privalome visomis priemonėmis veikti visuomenės nuomonę, tęsti geras tradicijas, pradėtas dar vyskupo Motiejaus Valančiaus. Buvo prisiminti geri renginiai jaunimui, vykę gražioje Taujėnų dvaro aplinkoje: įtaigi paskaita, trumpas koncertas, paveikus gydytojo žodis, diskusijos.

Saugokime save ir kitus nuo svaigalų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija