„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (115)

2010 m. birželio 26 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Susitarta dėl kovos su alkoholio žala globalinės strategijos

Mindaugas BUIKA

Fatališkos piktnaudžiavimo pasekmės visuomenei

Praėjusią  63-iąją metinę Pasaulinės sveikatos apsaugos organizacijos (PSAO) sesiją iš tikrųjų galima vadinti istorine: pirmą kartą 193 šalių delegacijos vieningai pasiekė susitarimą dėl visuotinės kovos su piktnaudžiavimu alkoholiu, kuris didele dalimi atsakingas už gyventojų sveikatos blogėjimą, šeimų gyvenimo žlugdymą ir bendruomenių struktūrų veiklos ardymą. Gegužės 20-21 dienomis Ženevoje vykusiame susitikime PSAO priimtoje rezoliucijoje „Globalinė strategija dėl žalingo alkoholio naudojimo sumažinimo“ pristatomi tarptautiniai duomenys apie fatališkas girtavimo pasekmes bei formuluojami konkretūs uždaviniai šiam blogiui įveikti.


Vaikas turi teisę

„Lietuvos Caritas“ vaikų
dienos centre savanoriaujanti
vokietė Sabrina

,,Aš turiu teisę gyventi nieko nebijodamas. Aš turiu teisę gyventi su savo mama ir tėveliu. Kai aš sergu, man turi būti suteikta medicinos pagalba. Aš turiu teisę lankyti darželį ir mokyklą. Niekam nevalia manęs mušti. Visi vaikai yra svarbūs. Aš turiu teisę sakyti tai, ką galvoju. Aš turiu teisę žaisti“ – tai pagrindiniai vaiko teisių deklaracijos teiginiai, surašyti 1949 m. Tarptautinės demokratinės moterų federacijos sesijos iniciatyva parengtame dokumente. Nuo tada dauguma pasaulio valstybių birželio 1-ąją švenčia Tarptautinę vaikų gynimo dieną.


Viltuko likimas

Voldemaras Petroka

Išsiskyręs su Rimtute pasilikau Raudonoje planetoje. Čia buvo daug angeliukų. Su keliais jų susipažinau. Papasakojome vienas kitam savo istorijas. Labai patiko Žvaigždutė. Su ja praleisdavau daugiausia laiko, nes su ja buvo mieliausia. Pastebėjau, kad ir kai kurie kiti būdavo poromis – juos vadino įsimylėjėliais. Visgi būti dviese palaipsniui darėsi per sunku. Negalėjome vienas kito apkabinti, glamonėti, pabučiuoti, nes neturėjome kūnų. Nutarėm išsiskirti. Gal Dievas kada nors leis įsikurti kūnuose? Tikėjomės, kad ir tada galėsim vienas kitą pažinti, o dabar išsiskyrėme.


Ar jūsų šeimoje gera visiems?

Dr. Aldona Kačerauskienė

Gegužės 14 dieną, Tarptautinės šeimos dienos išvakarėse, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) ir Baltic Turkish Culture Academy surengė seminarą Šeima. Čia nekalbėta apie šeimos institucijos nykimą, skyrybas, nesantuokinių vaikų gimimų gausą. Dėmesio centre buvo šeima, kurioje turėtų būti gera visiems: vyrui, žmonai, vaikams. Kun. prof. Andrius Narbekovas sakė: „Žmogus yra nedaloma kūno ir dvasios vienovė. Kai dvasia atsiskiria, žmogus miršta. Meilė kyla iš dvasinio prado. Kūnas duotas naujos gyvybės pradėjimui. Kuriant naują gyvybę, dalyvauja Dievas. Vaikų be meilės ir meilės be vaikų neturėtų būti. Laboratorijoje pradedamas vaikas yra be meilės. Taigi santuoka neatsiejama nuo meilės ir naujos gyvybės pradėjimo. Santuoka – pilnutinis savęs dovanojimas kitam besąlygiškai, todėl partneriai neturi būti keičiami. Vaisingumas – tai gėris. Kai kurie žmonės tuo gėriu nėra apdovanoti. Gaila, kad dažnai vaisingumas suvokiamas kaip trukdys; iš tiesų santuokinis vyras ar žmona yra tikslas, bet ne priemonė patirti malonumą. Moteris gali atpažinti savo vaisingumo ciklą; taip natūraliai gali būti reguliuojami nėštumai“. Lektorius prisiminė savo profesoriaus pastebėjimą: „Vartoti kontraceptikus – tai tas pat, kas tikslai einantį šveicarišką laikrodį taisyti kirviu“.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija