„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (120)

2010 m. lapkričio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Blaivininkų kongresas

Dr. Aldona Kačerauskienė

Vyskupo M. Valančiaus sąjūdžio
blaivystės sąjūdžio VIII
kongrese Marijampolėje

Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio VIII kongresas šiemet vyko Marijampolėje. Renginys prasidėjo spalio 23-iosios rytą Šv. Arkangelo Mykolo Mažojoje bazilikoje aukojamomis šv. Mišiomis, kurias koncelebravo trys vyskupai: Rimantas Norvila, Juozas Žemaitis MIC, Juozapas Matulaitis ir daug kunigų. Į kongresą atvyko Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.


Laukiant Vigilijos už gyvybę

Mindaugas BUIKA

Pritarta Popiežiaus iniciatyvai

Kaip buvo pranešta, Lietuvos katalikų vyskupai parėmė popiežiaus Benedikto XVI iniciatyvą dėl Visuotinės Bažnyčios dalyvavimo Pasaulinėje maldos už gyvybę akcijoje pradedant naujuosius liturginius metus Advento pradžioje. „Ganytojai aptarė popiežiaus Benedikto XVI kvietimą rengti maldos Vigiliją už negimusią gyvybę šių metų lapkričio 27 dieną, šeštadienį, pirmojo Advento sekmadienio išvakarėse, – rašoma komunikate, paskelbtame po spalio 26–28 dienomis vykusio Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinio susitikimo. – Visi yra kviečiami bendram maldos budėjimui, kuriame Dievui dėkojame už visas gyvybes bei dangiškojo Tėvo Gailestingumui pavedame visus nužudytus negimusius vaikelius.“


Alus, vynas ir degtinė žlugdo valstybę

Jurgis Bielinis,

LSDS tarybos narys

Stasio POVILAIČIO nuotrauka

Esu labai dėkingas daliai tų TS-LKD ir kitų partijų nariams, Seimo nariams, ministrams, kurie Seime atmetė pasiūlymą įteisinti „tautiniu paveldu“ pavadintą naminės gamybą ir legalizuoti prekybą ja.

Aš, mano broliai ir seserys, mano pusbroliai ir pusseserės, mano kaimynai ir draugai, su kuriais mokiausi pradžios mokykloje ir aukščiau, nukentėjo nuo alkoholio – jų mažai sveikų ir gyvų beliko. Dėl šitų, valdžios vyrų švelniai vadinamų „vanagų“ abejingumo, tingumo, tiksliau sakant, jų nusikaltimo, 50 tarybinės valdžios ir 20 Nepriklausomybės metų nebuvo pažabota pogrindinės naminės ir kontrabandinės degtinės prekyba. Jos mastai didžiuliai – jie sudaro 30 proc. nuostolį valstybės biudžetui. Štai kur didžiulės nepanaudojamos biudžetui lėšos...


Duok cigaretę!

Stasys POVILAITIS

Tą atmintiną šeštadienio popietę skubėjau Marijampolės centru. Prie Specialiųjų globos namų mane sustabdė du ikimokyklinukai.

– Duok cigaretę! – tiesiai kreipėsi į mane vienas.

– Duok užrūkyt, duok! – reikalavo antras.

– Tuoj aš jums surasiu cigarečių, – kišu ranką į švarko kišenes. Iš vienos ištraukiu policijos rėmėjo pažymėjimą, iš kitos – fotoaparatą.


Puoselėkime sveikatą bei sveiką gyvenseną

Lietuvos Respublikos Prezidentei  

Daliai Grybauskaitei,

Seimo Pirmininkei Irenai Degutienei,

Ministrui Pirmininkui Andriui Kubiliui

Konferencijos rezoliucija

Spalio 20 dieną Vilniuje, LR Seime konferencijos „Pasibaigė Lietuvos sveikatos programa. Rezultatai ir perspektyvos. Visuomeninių organizacijų požiūris“, kurią organizavo Lietuvos sveikuolių sąjunga ir Krikščionybės žiniasklaidos tarnyba, bendradarbiaujant su Nacionaline tabako ir alkoholio kontrolės koalicija, Lietuvos kūno kultūros akademijos Sporto biomedicinos fakultetu, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetu, nevyriausybinėmis organizacijomis, švietimo atstovais bei medikais, dalyviai konstatavo, kad 1998–2010 metų Lietuvos sveikatos programa, patvirtinta Lietuvos Respublikos Seime, kėlusi ambicingus tikslus ir uždavinius, liko neįgyvendinta, o svarbiausieji jos rodikliai ne tik nepasiekti, bet gerokai nutolo nuo programos siekių. Tuo laikotarpiu šalyje milžiniškais tempais augo alkoholio, tabako, narkotinių medžiagų vartojimas, sergamumas širdies bei kraujagyslių ligomis, sumažėjo gyventojų fizinis aktyvumas, o lėtinėmis ligomis serga vis daugiau ir jaunesnio amžiaus žmonių. Vidutinė gyvenimo trukmė Lietuvoje yra viena iš žemiausių tarp Europos šalių.


Sveikos mitybos principai

Minint Europos sveikos mitybos dieną

Justina Kapočiūnienė,

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro
visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Lapkričio 8-oji paskelbta Europos sveikos mitybos diena. Ta proga primename, kad sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.) tinkamą kiekį. Dėl netinkamos mitybos atsiranda viršsvoris, nutukimas arba priešingai – organizmo nualinimas, anoreksija.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija