„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (121)

2010 m. gruodžio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Sveikata nesibaigiančių reformų šešėlyje

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Dažnam mūsų šalies gyventojui vis
dar tenka minti kelius į vaistinę
Autoriaus nuotrauka

Tarptautinės sveikatos organizacijos ir medicinos specialistų teigimu, per pastarąjį dešimtmetį, nepaisant vykstančio spartaus mokslo ir technologijų progreso, daugelyje pasaulio šalių susiduriama su naujomis, sudėtingomis ne tik fizinėmis, bet ir psichologinėmis sveikatos problemomis. Civilizuotose valstybėse jau daugelį metų atliekami įvairūs tyrimai, siekiant nustatyti visuomenės sveikatingumo situaciją, atskleisti medicinos sistemos privalumus ir kt. Be kita ko, šiais metodais bandoma išsiaiškinti ir kaip pati visuomenė vertina savo sveikatą.


Kas siekia nugirdyti Lietuvą

Dr. Aurelijus Veryga,

Baltijos šalių tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas

Lietuvą bandė sutrypti ir sunaikinti jau ne vieną kartą, tačiau lietuviai atsilaikė. Iškentė ne vieną okupaciją ir augino vaikus, stengdamiesi, kad jie taptų dorais ir garbingais piliečiais. Net ir badaudami nemanė, kad reikia palikti šalį, nustoti auginti vaikus, rūpintis tėvais.

Laisvė pakeitė didžiąją dalį lietuvių. Laisve pirmiausia pasinaudojo tie, kurių pagrindinis tikslas buvo kuo daugiau užsidirbti. Apsukresnieji, pasinaudodami žioplesniais tautiečiais, supirko nekilnojamąjį turtą ir žemes, kiti tiesiog vogė ir reketavo. Valstybė sutvirtėjo ir dabar berniukai, kurie įžūliai žudė savo tautiečius, nesutikusius mokėti duoklės, dabar sėdi kalėjimuose ir maitinasi kalėjimo daviniu. Bet situacija iš esmės nepasikeitė. Bukus ir neišsilavinusius banditus, kurie problemas sprendė jėga, pakeitė kostiumuoti, dizainerių drabužiais apsivilkę banditai, kurių tikslas išliko tas pats – bet kokia kaina užsidirbti pinigų. Jų veiklos principai šiek tiek pasikeitė: dabar viešai nebežudoma, dabar imituojama demokratija. Tačiau šiuolaikinių veikėjų veikla nedaug skiriasi nuo mafijos veiklos. Šios grupės papirkinėja, klastoja informaciją, moka žiniasklaidai, Seimo nariams, finansuoja viešųjų ryšių kampanijas, samdo lobistus bei teisininkus. Jei nepavyksta tiesiog nupirkti Seimo nario, pažadant jam pakankamą sumą, tuomet pažadama parama partijai rinkimų metu. Jei pavyksta papirkti Seimo narį, jis jau visam laikui „rėmėjų“ kišenėje, nes tokį politiką nesunku bus šantažuoti ir reikalauti palankių sprendimų.


Atsiliepė į šių dienų aktualijas

Kaip žinome, Seimas po svarstymo pritarė siūlymams prailginti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką iki 24 valandos, bei siūlymui sumažinti akcizą etilo alkoholiui 28 proc. Seimui priėmus šiuos įstatymų pakeitimus, nubraukti visi Blaivybės metais prasidėję teigiami tautos blaivinimo rezultatai. Seimo nariai svarstymų metu neatsižvelgė nei į Lietuvos medikų, nei į mokslininkų perspėjimus apie gresiančią naujos alkoholinių gėrimų prekybos liberalizacijos bangos žalą.


Džiaugiamės vyrais ir žmonomis, kurie padeda vienas kitam šventėti

Broliai ir seserys Kristuje!

Kartu su Šventąja Šeima laukdami Kūdikėlio Jėzaus atėjimo į žmonių pasaulį, norime ramybės palinkėjimu kreiptis į Lietuvos šeimas, kurių tvirtumas ir tikėjimas nuostabiai pratęsia Viešpaties darbus šioje žemėje. „Santuokos pagrindu sukurta šeima pagal Dievo planą yra nepakeičiama institucija, kurios vertę Bažnyčia nuolat skelbs ragindama, kad šis pašaukimas būtų išgyvenamas su džiaugsmu ir atsakomybe“, – teigia Šventasis Tėvas Benediktas XVI.


Apie pagalbą prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms

„Lietuvos Caritas“ ir Šiaulių
apygardos prokuratūros
surengtos diskusijos dalyviai

Lapkričio 25 dieną Šiaulių apygardos prokuratūroje vykusi aštri apskritojo stalo ekspertų diskusija parodė, kad skirtingas dorovės suvokimas ir šalyje vyraujantis skurdas tik skatina žmonių prekybą ir sekso industriją šalyje.

„Lietuvos Caritas“ ir Šiaulių apygardos prokuratūros inicijuotoje diskusijoje dalyvavę ekspertai pažymėjo, kad bene vienintelė ir efektyviausiai pagalbą nukentėjusiosioms šalyje teikianti organizacija yra „Lietuvos Caritas“. Organizacija nuo 2001 metų rudens įgyvendina projektą „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“.


„Žmogaus pradžia: gyvybės samprata ir apsauga“

Dr. Aldona Kačerauskienė

Prieš dvidešimt metų buvo įsteigta Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacija. Tuo metu vienas populiariausių dienraščių šį veiksmą pavadino „durnių laivu“. Nepaisant pajuokos, organizacija veikė ir stiprėjo. Dabar asociacijos skyriai veikia daugelyje Lietuvos miestų, draugiškai bendradarbiauja su Anglijos, Austrijos, Baltarusijos, Ispanijos, Izraelio, JAV, Kanados, Lenkijos, Rusijos ir kitų šalių analogiškomis organizacijomis. Kasmet surengiama po vieną ar dvi konferencijas, atnaujinama Hipokrato priesaika, vyksta vaisingumo pažinimo ir natūralaus šeimos planavimo mokymai, parengiami ir leidžiami leidiniai (jubiliejaus proga išleista knygelė „Galėję gyventi“), statomi paminklai negimusiems kūdikiams (Kryžių kalnas, Rasų kapinių Angelų kalnelis ir kt.), ginama tradicinė šeima, kurioje dabar auga tik 1,3 vaiko (esame išmirštanti valstybė), aukštinama motinystė (paminklas Vilniaus moters klinikų kieme), jau daug metų minima Ligonių diena ir kt. Veikliosios organizacijos vadovės – pirmininkė doc. med. m. dr. Alina Šaulauskienė, vicepirmininkė gyd. Janina Tartilienė – žinomos visoje Lietuvoje.


Gyvenimą paskyręs blaivybės idėjai

Gruodžio 6 dieną mirė žymus disidentas ir Laisvės kovų dalyvis, Lietuvos blaivybės fondo tarybos pirmininkas Jurgis Gediminas Jakubčionis. Velionis palaidotas gruodžio 8 dieną Margininkų k., Kauno r.

J. G. Jakubčionis gimė 1937 m. kovo 4 dieną Kauno r., Piliuonos k., ūkininko šeimoje. Anksti liko našlaitis. 1951 metais baigęs vidurinę mokyklą, įstojo mokytis į Kauno politechnikumą. Dirbo Vilniaus tarpmiestinėje telefono stotyje. 1955 metais baigė Kauno politechnikos institutą, vėliau su pagyrimu baigė Maskvos Baumano aukštąją technikos mokyklą.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija