„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (123)

2011 m. vasario 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Gyvybės gynėjų žygiai

Mindaugas BUIKA

Šiemet į Vašingtoną susirinko
rekordinis skaičius
demonstrantų – 400 000 žmonių

Politinių diskusijų įtaka

Sausio 24 dieną, minint aborto legalizavimo Jungtinėse Valstijose 38-ąsias metines, kasmetiniame Žygyje už gyvybę (March for life) šalies sostinėje Vašingtone šiemet dalyvavo rekordinis skaičius – 400 tūkstančių – žmonių. Žygio metu surengtuose mitinguose ir pamaldose daugumą sudarė jauni žmonės, grupėmis suvažiavę iš visų JAV diecezijų. Taip pat daugiau nei anksčiau dalyvavo kunigų, brolių ir seserų vienuolių bei seminaristų, kurie organizavo Rožinio kalbėjimą ir kitas specialias maldas bei giedojo.


Ką Lietuvoje reiškia būti socialiai atsakingu?

Dr. Aurelijus Veryga

Turbūt retam alaus mėgėjui kilo klausimas, kodėl būtent tokią kainą tenka mokėti už alų, kodėl būtent su krepšiniu Lietuvoje siejamas alaus gėrimas, kodėl visos pakelės, degalinės, užeigėlės nusėtos alaus gamybos bendrovių pavadinimais.

Nedariau reklamos tyrimo, bet keliauti po Lietuvą tenka daug ir bent jau subjektyviai galėčiau sakyti, kad viena labiausiai besireklamuojančių bendrovių yra „Švyturys“. Tai ta pati bendrovė, kurios vardas puikuojasi ant krepšininkų marškinėlių, pakelės kavinių ir užeigų, reklaminių stendų. Tai ta pati bendrovė, kuri teigia, kad nuo 2009 metų skelbia savo socialinės atsakomybės veiksmų ataskaitą.


Ar gydytojas turi teisę lemti žmogaus likimą

Prof. habil. med. dr. Leonas Laimutis Mačiūnas,

Lietuvių katalikų mokslo akademijos medicinos skyriaus pirmininkas,
Pasaulinės gydytojų katalikų federacijos Europos asociacijų valdybos narys

Šiandien gydytojas gydo ne tik ligonį, bet ir yra įstatymų įpareigojamas teikti ir ne gydomąsias paslaugas: atlikti abortą,  eutanaziją, eksperimentus su embrionais, procedūras su jais, propaguoti kontraceptikus ir t.t. Tačiau dažnai užmirštama, kad gydytojas, kaip ir bet kuris kitas visuomenės narys, turi tas pačias teises ir laisves, kurias skelbia visuotinė žmogaus teisių ir laisvių deklaracija, kurią yra ratifikavusi ir mūsų valstybė dar 1995 metais.


Rūkanti moteris žaloja ne tik save

Liūdna ir skaudu, kad tabako pramonei pavyko įtikinti Lietuvos moteris, kad grožis ir laisvė neatsiejama nuo cigaretės. Jos nori būti stiprios, gražios, elgtis kaip vyrai ir, žinoma, rūkyti kaip vyrai. Tarptautinės nerūkymo dienos proga Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras primena, kokia rūkymo žala yra moteriai bei jos vaikui.

Tyrimai dar kartą patvirtina, kad daugelis Lietuvos mokinių rūko. 2010 metais atlikto Pasaulio sveikatos organizacijos koordinuojamo tyrimo „Mokyklinio amžiaus vaikų sveikata ir gyvensena“ duomenimis, Kauno mieste beveik pusė (48,1 proc.) mokinių yra bandę rūkyti, 24 proc. berniukų ir 20,7 proc. mergaičių rūko dažnai. Palyginti 2006 metais dažnai rūkė 18,1 proc. berniukų ir 12,8 proc. mergaičių. Moksliniai tyrimai rodo, kad pradėjus rūkyti iki 13 metų tikimybė susirgti plaučių vėžiu siekia net 70 proc.


Vienuoliai susivienijo prieš jų įvaizdžio naudojimą alaus reklamai

Vasario 9 dieną Lietuvos vyrų vienuolijų vyresniųjų ir Lietuvos moterų vienuolijų vyresniųjų konferencijos išplatino vienuolijų viešą pareiškimą, adresuotą UAB „Švyturys-Utenos alus“ valdybos tarybai, Lietuvos Vyskupų Konferencijai, Lietuvos nacionalinei reklamos asociacijai, Nacionalinei tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai, dėl vienuolių įvaizdžio naudojimo alaus reklamai.


Priklausomybė nuo alkoholio: blogas įprotis, valios stoka ar liga

Grupė sasnaviečių klausosi
paskaitos apie priklausomybės
ligomis sergančius asmenis

Gruodžio 19 dieną Sasnavos Švč. Mergelės Marijos Vardo parapijos salėje buvo pristatyta Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ Pagalbos centro „Rūpintojėlis“ veikla.

Antroje susitikimo dalyje paskaitą „Atkrytis. Gyvenimas su priklausomybės ligomis sergančiais asmenimis“ skaitė Marijampolės PSPC psichologė Audra Tamošaitienė. Ji kalbėjo ne tik apie priklausomybe sergančius asmenis, bet ir apie šalia jų esančius artimuosius, jų gyvenimą. Spausdiname svarbiausias jos pranešimo mintis.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija