„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (129)

2011 m. rugpjūčio 19 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Už šeimai palankią demografinę politiką

Mindaugas BUIKA

Daugelis šeimų Rusijoje
augina tik vieną vaiką,
todėl šalies gyventojų
skaičius nuolat mažėja

Feminizmo ir marksistinės ideologijos ryšys

Vėl plataus dėmesio susilaukė žinomos tarptautinės organizacijos – Pasaulio šeimų kongreso – surengtas demografinis „viršūnių“ susitikimas, kuris šį kartą įvyko Rusijos sostinėje Maskvoje. Birželio 29-30 dienomis vykusiame renginyje, kurio tema buvo „Šeima ir žmonijos ateitis“, kaip ir ankstesniuose tokio pobūdžio susitikimuose buvo aptariama dabartinės šeimos ir santuokos krizės, abortų, kontracepcijos, dirbtinai primestos gyventojų skaičiaus kontrolės neigiama įtaka susirūpinimą keliantiems demografiniams iššūkiams – katastrofiško gimstamumo mažėjimo ir visuomenės senėjimo procesams. Pasaulio šeimų kongresas (World Congress of Families, WCF) yra žinomo amerikiečių veikėjo Alano Karlsono įkurtas globalinis šeimą ginančių asociacijų tinklas, jungiantis ekspertus ir aktyvistus iš daugiau kaip 60 šalių. Sąjūdžio tikslas padėti, kad būtų atstatytas prigimtinės šeimos, kaip esminės pilietinės visuomenės ląstelės,vaidmuo ir autoritetas. Netrukus po WSF susikūrimo tarptautinis kongresas buvo 1997 metais surengtas Prahoje, vėliau tokie susitikimai vyko 1999 metais Ženevoje, 2004 metais Mechike, 2007-aisiais Varšuvoje ir 2009-aisiais Amsterdame.


Kai socialinė atsakomybė asocijuojasi su apgaule

„Švyturys“ nusipirko socialiai atsakingos įmonės įvaizdį. Socialiai atsakingos ar labiausiai reklamuotos įmonės?

Dr. Aurelijus Veryga,

psichiatras, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas

Spaudoje sumirgėjo žinutė: „Rinkos tyrimų bendrovė „GfK CR Baltic“ dienraščio „Vilniaus diena“ užsakymu atliko reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą, per kurią respondentų teirautasi, kurios trys bendrovės, jų manymu, yra socialiai atsakingiausios. Net 57 proc. apklaustųjų šiame trejetuke įvardijo gamintoją „Švyturys-Utenos alus“.

Nors šalyje organizuojama daug įvairių konkursų, matuojančių verslo socialinės atsakomybės dydį, šįkart norėta išsiaiškinti, ką pirmosiose vietose įvardija gyventojai. 39 proc. respondentų įvardijo mažmeninės prekybos bendrovę „Maxima LT“, o trečioje atsidūrė telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ (23 proc.).“


Kai manipuliuojama mirtimi, žudymu, radikalumu ar abejingumu

Juozas Dapšauskas

Vasarą žiniasklaidoje prasidėdavo karštų žinių sausra, trūkumas, tačiau to tikrai nebuvo galima pasakyti apie vieną savaitę. Visos šios karštos naujienos ir aktualijos turėjo ir skirtingą, ir labai panašią spalvą: mirtis, žudymai, manipuliacijos, išdavystės: Austrijoje sausio 13 d. žudynių bylos įtariamojo paleidimas, žudynės Norvegijoje, nepilnametės mergaitės supjaustymas Šiauliuose, galiausiai 26 metų dainininkės Amy Winehouse mirtis Londone nuo alkoholio ir narkotikų. Tai išryškina Europos, taip pat ir Lietuvos problemas.


Partijos išnyko. Trispalvė okupuota. Svajonės apie Skandinaviją tęsiasi

Vaida Liutkutė

Lietuvoje prasidėjo visiško alkoholio reklamos draudimo atšaukimo svarstymas, suteikęs galimybę stebėti ne tik amžiną visuomenės gerovės ir verslo našumo kovą, bet išryškinęs ir kelias kitas, daug didesnio mąsto, problemas. Stebint viešąją erdvę, bendraujant su Seimo nariais socialiniuose tinkluose paaiškėja įdomūs ir sukrečiantys dalykai: Lietuvoje nebeliko politinių partijų, manipuliacijoms naudojama šalies trispalvė, lietuviai – vienintelė tauta, kurios neveikia reklama, o kol svajojantieji apie skandinavišką gyvenimo kokybę nepajudina nė piršto, Lietuvai grasina Baltarusiškas baubas.


Kančios ir vargo iššūkis

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius 

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
Jono Česnavičiaus nuotrauka

Mieli tremtiniai, politiniai kaliniai, laisvės kovų dalyviai, Tėvynę mylintis ir tremtinių keliais keliavęs jaunime!

Susirinkome šiandien į šį jaukų Dubysos slėnį padėkoti Dievui už malonę, kad gulagų ir tremties keliais Viešpats parvedė jus į Tėvynę ir leido išvysti jos prisikėlimą naujam gyvenimui. Kai anuomet patyrėte skaudžią neteisybę ir smurtą, jums nebuvo palikta vilties sugrįžti į tėvų žemę. Anuomet vienintelė jūsų atrama buvo tikėjimas ir pasitikėjimas Dievo meile ir gailestingumu. Atrama buvo tikėjimas į Jėzų Kristų, kuris kentėjo ir mirė, bet prisikėlė.


Kai „vyresni broliai“ moko demokratijos

Kun. Robertas Grigas

Lietuvos spaudoje pasirodė žinutė „Aistros dėl gėjų parado“. Joje rašoma, kad Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas išbarė 13 ambasadorių, pasirašiusių peticiją už gėjų paradą Prahoje, ir atsisakė atsiriboti nuo savo padėjėjo, kuris homoseksualumą prilygino lytiniam iškrypimui. Ekonomisto išsilavinimą turintis konservatyvių pažiūrų V. Klausas pareiškė, kad Prahoje dirbančių diplomatų, tarp jų JAV ambasadoriaus Normano Eiseno, sprendimas pasirašyti kreipimąsi yra „precedento neturintis žingsnis“. Prezidentas neįsivaizduoja, kaip kuris nors Čekijos ambasadorius drįstų pasirašyti peticiją, kad paveiktų politines diskusijas demokratinėje šalyje. Savo peticijoje ambasadoriai pareiškė solidarumą su lesbiečių, gėjų, biseksualų ir lytį pakeitusių asmenų bendruomenėmis Čekijoje, palaikė jų teisę nepažeidžiant įstatymų žygiuoti siekiant atkreipti dėmesį į savo specifines problemas. Peticiją pasirašė Austrijos, Belgijos, Kanados, Danijos, Estijos, Vokietijos, Nyderlandų, Norvegijos, Ispanijos, Švedijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų ambasadoriai. V. Klausas pritarė savo užsienio reikalų ministro Karelo Švarcenbergo reakcijai į ambasadorių laišką. Diplomatijos vadovas pareiškė, kad Čekijoje niekas neneigia gėjų teisių, o diplomatų palaikymas buvo nereikalingas ir tik davė priešingų rezultatų. V. Klausą papiktino tai, kad gėjų paradui viešai pritarė Prahos meras Bohuslavas Svoboda, valdančiosios konservatyvios Demokratinės piliečių partijos narys. Šalies vadovo vicekancleris Petras Hajekas sukritikavo merą sakydamas, kad gėjų paradas yra „politinė demonstracija pasaulio, kuriame lytiniai ir kitokie iškrypimai tampa dorybe“.


Dangaus jie nematys

Dieve, duok sveikatos ir dar didesnio sumanumo dr. Aurelijui Verygai už tokį prasmingą straipsnį prieš tabako ir alkoholio gamybą ir naudojimą. Nė vienais laikais taip neklestėjo ši pražūtinga pramonė, kaip šiais laikais, o valstybė nesiima jokių priemonių jai sustabdyti. Juk tiksliai niekas negali suskaičiuoti, kiek pavienių gamybos taškų yra Lietuvoje – išaiškinamas vos vienas kitas. Ir dar Seimas norėjo legalizuoti naminukės gamybą. Tiesiog šiurpu buvo klausytis tokių svarstymų.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija