„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.9 (130)

2011 m. rugsėjo 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Gyvybės gynėjai  Pasaulinėse jaunimo dienose

Mindaugas BUIKA

„Viva La Vida!“ konferencijos
dalyviai maldos budėjime
prie klinikos, kurioje
atliekami abortai

Aktualus Ispanijos kontekstas

Tarp įvairių Ispanijos sostinėje Madride neseniai vykusių Pasaulio jaunimo dienų renginių norėtųsi dar atkreipti dėmesį į vieną naują bruožą, kuris neliko nepastebėtas tarptautinėje katalikų žiniasklaidoje – būtent į „Viva La Vida“ gyvybės gynimo festivalį. Įvairių šalių (JAV, Kanados, Australijos, Ispanijos, Austrijos, Lenkijos) gyvybės gynimo grupės, suburtos Airijos „Youth Defence“ organizacijos, rugpjūčio 18–20 dienomis rinkosi į Madrido „Circulo della Belles Artes“ įspūdingus rūmus. Juose su daugeliu muzikinių intarpų vyko gana rimta konferencija, skirta jaunų žmonių skatinimui ir motyvavimui kovoti su paplitusia mirties kultūra.


Jei norime gyventi kaip Skandinavijoje, tai ir elkimės kaip skandinavai

Juozas Dapšauskas

Rašyti šias mintis paskatino vieno iš didžiausią lankomumą turinčio interneto portalo redaktorės interviu su žiniasklaidos priemonės akcininku, publikuojamas jos redaguojamame portale. Su giliausia pagarba, nenorėdamas nei daryti antireklamos, nei reklamuodamas, jo neįvardinsiu. Tačiau tai yra labai pavojingos ligos žiniasklaidoje simptomas, kurio negalima nutylėti, kuris būdingas ne vienai žiniasklaidos priemonei, o yra bendra tendencija. Redaktorė užduoda klausimą akcininkui apie ekonominę žiniasklaidos situaciją, švelniai sakant, kalbėdama netiesą: „Lietuvoje dešinieji radikalai, padedami Katalikų bažnyčios, iš visų jėgų mėgina prastumti visapusišką alkoholio reklamos draudimą.“


Tiesa apie alkoholį

Kun. Robertas Skrinskas

Neseniai pasirodė nauja knyga „Būkime blaivūs“.

Pasaulio Sveikatos Organizacija yra nustačiusi, jei vienam gyventojui tenka 7–8 litrai gryno alkoholio, prasideda spartus etnoso išnykimo procesas. Lietuvoje ši riba viršyta mažiausiai tris kartus! Ir beveik jokios adekvačios reakcijos iš mus valdančio elito pusės! Dar gi kai kuriose pozicijose vyksta priešingas vyksmas – tauta toliau negailestingai girdoma. Vienas iš garsiausių pasaulio chirurgų, daugelio pasaulio šalių medicinos mokslų akademijų garbės darys dr. Fiodoras Uglovas į klausimą, kodėl žmonės geria, taip atsako:  „Jei trumpai, tai geria todėl, kad tai legalizuotas narkotikas, plačiai reklamuojamas ir laisvai bei pigiai pardavinėjamas. Geria todėl, kad nežino tiesos apie alkoholį. Tai pagrindinė priežastis.“ Šios knygos tikslas – atskleisti tiesą apie alkoholį. Į ją sudėta šimtų žymiausių sobriologijos (mokslo apie blaivybę) akademikų, profesorių, daktarų, tyrinėtojų darbai ar jų santraukos, Bažnyčios vadovų pamokymai.


Lietuvos jaunimas ir alkoholis: nuo mitų iki tikrovės

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, prasidėjus naujiems mokslo metams, atkreipia visuomenės dėmesį į jaunų žmonių alkoholio vartojimo ir jo prieinamumo nepilnamečiams problemą. 2011 m. gegužės mėnesį atliktas „Eurobarometro“  tyrimas „Jaunimo požiūris į narkotikus“ atskleidė, kad 82 proc. Europos jaunimo gali lengvai įsigyti alkoholinių gėrimų. Net 76 proc. Lietuvos jaunuolių tvirtino, kad per 24 valandas gali labai lengvai gauti tiek alkoholinių gėrimų, tiek tabako gaminių.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija