„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (131)

2011 m. spalio 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Kvietimas gelbėti badaujančius Afrikos rytuose

Mindaugas BUIKA

Badmiriauja beveik 13 milijonų
Afrikos Rago gyventojų

Negirdėta sausra ir terorizmo šėlsmas

Gyvybės gynėjams ypač skaudu, kad dabar iš planetoje esančių septynių milijardų gyventojų, daugiau kaip milijardas patiria maisto stoką dėl įvairių ekonominių, ekologinių, socialinių ir politinių priežasčių. Ragindama neatidėliotinai spręsti šią globalinę bado arba „maisto saugumo“ problemą sutelktomis tarptautinės bendruomenės pastangomis, Bažnyčia ypač atkreipia dėmesį į šiuo atžvilgiu tiesiog dramatišką situaciją, susidariusią kai kuriuose Afrikos regionuose. Tokia badmiriavimo padėtis šiuo metu yra iškilusi vadinamajame Afrikos Rage, rytiniame žemyno iškyšulyje esančiose Etiopijos, Kenijos, Somalio ir gretimose valstybėse, kenčiančiose nuo didžiausios per pastarąjį pusšimtį metų sausros ir nesibaigiančių pilietinių konfliktų.


Pusšimtis visuomeninių organizacijų neleidžia alkoholio pramonei valdyti valstybės

Konferencijos dalyviai (iš kairės):
Lietuvos mokinių parlamento
pirmininkas Paulius Kazakevičius,
„Lietuvos Caritas“ generalinis
direktorius kun. Robertas Grigas,
Nacionalinės tabako ir alkoholio
kontrolės koalicijos prezidentas
dr. Aurelijus Veryga, Lietuvos
sveikuolių sąjungos ir asociacijos
„Sportas visiems“ viceprezidentė
Sigita Kriaučiūnienė ir judėjimo
„Sėkmingos tautos idėja“ lyderis
Aurimas Guoga
Juozo Dapšausko nuotrauka

50 Lietuvos nevyriausybinių organizacijų rugsėjo 20-ąją kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę, ministrą pirmininką Andrių Kubilių, Seimo narius ir Lietuvos žmones dėl Seimo narių iniciatyvos atšaukti 2012 metų pradžioje turintį įsigalioti alkoholinių gėrimų reklamos viešojo informavimo priemonėse draudimą bei ragina kitus metus paskelbti Sveikatos ir sveikatinimo metais.


Daina apie vynuogyną

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Pranašas Izaijas sako: „Aš padainuosiu savo mylimojo bičiulio dainą apie jo vynuogyną“ (plg. Iz 5, 1–7). Ir pasakoja, kaip darbštus žmogus rūpinosi savo vynuogynu: aptvėrė lauką, išrinko akmenis, išpureno dirvą, pasodino gerus vynmedžius ir tikėjosi, kad vynuogynas tieks saldžių kekių. Deja, vynuogynas davė tik rūgštuoges. Nusivylęs šeimininkas nutarė nugriauti tvorą ir lauką paversti dykviete.


Konstitucinis Teismas: šeima yra viskas ir bet kas?

Kun. Robertas Grigas

Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad Seimo daugumos priimta Valstybinė šeimos politikos koncepcija prieštarauja konstitucijai. Anot KT sprendimo, konstitucinė šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos instituto. Argumentuojama, kad šeimos statusą esą suteikia „nesusituokusių ir nebuvusių susituokusių vyro ir moters, taip pat jų vaikų (įvaikių) bendro gyvenimo santykiai, grindžiami šeimai, kaip konstituciniam institutui, būdingais pastoviais emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagarbos, bendro vaikų auklėjimo ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.


Realaus gyvenimo akibrokštai Konstituciniam Teismui

Dalia Lukėnienė,

Lietuvos šeimos centro direktorė

Konstitucinis Teismas teigia, kad konstitucinė šeimos samprata grindžiama šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas, t. y. santykių turiniu, o šių santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Kyla klausimas, kokia gi institucija gilinsis į tą kiekvienos šeimos santykių turinį? Gal Teismas? O gal Konstitucinis Teismas? Ar ne paprasčiau, jei pats žmogus panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu pareiškia visuomenei, kad jis kuria šeimą? O jei nepareiškia, vadinasi, rezervuotai žvelgia į šeimos kūrimą.


Pasikėsinimas į Valstybės pamatus

Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos kreipimasis dėl Konstitucinio Teismo nutarimo

Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija mato būtinybę reaguoti į sveiku protu sunkiai suvokiamą Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo nutarimą dėl Valstybinės šeimos politikos koncepcijos atitikimo Konstitucijai.

Pirmiausia reikia pripažinti, kad Konstitucinis Teismas nuveikė didžiulį ir prasmingą darbą, parengdamas išsamią Europos valstybių šeimos teisinių santykių reguliavimo apžvalgą. Joje randame ir tokių pavyzdžių:


Pradanginama informacija, alkoholis traukiniuose ir aludarių nauja gyvenamoji vieta – Seimas

Pateikiame „Marijos radijo“ eteryje gegužės pabaigoje transliuotos laidos tekstinio varianto antrą dalį (pirma dalis „Žiniasklaida ir alkoholio pramonė sukūrė planelį, kurį dabar paslapčiom bando įgyvendinti?“ spausdinta rugsėjo mėnesio „Pro vita“ numeryje) apie alkoholio reklamos draudimo įstatymo peripetijas ir bandymus galimai slaptai jį atšaukti. Mintimis apie tai dalijasi biomedicinos mokslų daktaras Aurelijus Veryga ir Jonas Dapšauskas.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija