„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (132)

2011 m. lapkričio 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Reklamos draudimas padės sumažinti alkoholio vartojimą

prof. Thomas Babor

Spalio 21–23 d. Vilniaus savivaldybėje įvyko tarptautinės organizacijos Šiaurės šalių narkotikų ir alkoholio tinklo (NordAN) metinė konferencija. Pranešimus skaitė, gerąja patirtimi dalijosi, apskrito stalo diskusijoje Lietuvos Respublikos Seime dalyvavo vienas svarbiausių pasaulyje alkoholio kontrolės politikos ekspertų prof. Thomas Babor (JAV). Su profesoriumi kalbėjosi Nijolė Goštautaitė.


Skauduliai, kuriuos atvėrė karas dėl alkoholio reklamos išsaugojimo

Dr. Aurelijus Veryga

Nors alkoholio reklamos draudimo išsaugojimo klausimas dar nėra išspręstas, pabandysiu pažvelgti į jį kiek iš šalies ir apibendrinti, kas paaiškėjo stebint „fronto liniją“.

Pirmiausia tapo aišku, kad atsiradus interesų konfliktui ir spaudimui, politikai pradeda vengti diskusijų. Paradoksalu, tačiau tuo pat metu yra teigiama, kad su radikalais diskutuoti neįmanoma. Tačiau realybėje durys į frakcijų susitikimus yra uždarytos, o bandymas prisikviesti Seimo narius į jų patogumui pačiame Seime organizuojamas diskusijas alkoholio kontrolės tema patiria fiasko.


Neblaivūs Seimo nariai negeba jausti atsakomybės už Lietuvos vaikus

Aurimas Guoga

Šiame straipsnyje iš pradžių apžvelgsime, kodėl girtuokliai mielai nuperka vaikams alkoholio. Vėliau aptarsime, kaip šios įžvalgos padės suprasti primygtinį kai kurių Seimo narių užsispyrimą ir toliau nematyti tragiškų visuomenės prasigėrimo padarinių.

Atrodytų, kas jau kas, o girtuokliai turėtų būti paskutiniai, kurie padeda vaikams įsigyti alkoholio. Tačiau būtent prasigėrusieji neatsispiria pagundai nupirkti svaigalų vaikams. Gauna už tai litą kitą, tačiau vienodai uoliai gali „pasitarnauti“ ir už dyką.


Ligoninei – 95-eri

Gintarė Martinaitienė

Seimo Sveikatos komiteto
pirmininko Antano Matulo (centre)
Padėkas atsiėmė Algirdas
Klimaitis, Lionė Adomaitienė,
Daina Bagdonienė ir Laimutė
Teresė Tamašauskienė
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Spalio 19 dieną Šakių ligoninė minėjo garbingą 95-erių metų sukaktį. Vyriausiasis ligoninės gydytojas Algirdas Klimaitis, šiai įstaigai vadovaujantis dvidešimt metų, prisiminė svarbiausias istorines akimirkas, žavėjosi to laikmečio žmonių valia. Jubiliejaus proga išsakyta daugybė padėkos žodžių medikams, pasidžiaugta ligoninės pasiekimais ir stebėtasi ne praėjusio amžiaus gydytojais, o dabartinio ligoninės vadovo veiklumu bei ambicingų planų įgyvendinimu.


Skaitykla

Mokslų daktarė į Anykščius atvyko su krepšeliu knygų

Audronė BEREZAUSKIENĖ,

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Biomedicinos mokslų
daktarė Loreta Stonienė

Į gimtuosius Anykščius kraštietė Loreta Stonienė atvyko su krepšeliu knygų. Tai jos pačios ir kartu su kitais bendraautoriais išleisti leidiniai. Autorė Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos skaitytojams padovanojo knygas: „Apie AIDS noriu žinoti viską“, „Kaip nuo narkomanijos apsaugoti „Svajonės“ mokyklą“, „Apsaugok save“, „Lytiškai plintančių infekcijų prevencija mokykloje“ ir kt. L. Stonienės dovanoti leidiniai pravers mokytojams ir mokiniams, sveikatos priežiūros specialistams. Du leidiniai skirti policijos pareigūnams: „Narkomanija ir jos prevencija“ ir „Lytiškai plintančių infekcijų prevencija viešojo saugumo srityje“.


Knygos „Būkime blaivūs!“ pristatymas

Kalba arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius, dešinėje sėdi knygos
sudarytojas kun. Robertas Skrinskas

Rugsėjo 21 dieną Kauno arkivyskupijos muziejuje pristatyta kun. Roberto Skrinsko sudaryta knyga „Būkime blaivūs!“. Blaivaus gyvenimo vertę iškėlusi knyga ir visas renginys sulaukė nemenko įvairaus amžiaus dalyvių, taip pat ir jaunų žmonių dėmesio.

Knygos pasirodymą ir jos sudarytoją sveikinęs Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pabrėžė, jog blaivybės idėja niekada nebuvo labai populiari, ir sąjūdžiai už blaivumą išties remiasi idealistais. Ganytojas ypač pasidžiaugė kun. R. Skrinsko idealizmu ir entuziazmu, be tiesioginių kunigo tarnystės pareigų, nuveikti ir kitų reikalingų darbų svarbiose, pavyzdžiui, gyvybės gynimo, srityse. Alkoholizmo problema, kaip pastebėjo ganytojas, egzistavo visais laikais kaip priemonė žmonėms pavergti, valdyti ir kaip lengvas pajamų šaltinis. „Tarp sovietmečio disidentų nesutikau nė vieno, kuris būtų gėręs“, – sakė arkivyskupas, prisimindamas, jog ir „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikoje“ taip pat buvo skelbiama medžiagos svarbia tautai blaivumo tema. Žvaigžde dabarčiai, ypač sveikindamas pastebimas jaunų žmonių pastangas, arkiv. S. Tamkevičius pavadino rugsėjo 20 dienos spaudos konferenciją, kurioje pristatytas 50 nevyriausybinių organizacijų kreipimasis į valdžios žmones ir visą visuomenę dėl to, kad siekiama atšaukti kitų metų pradžioje turintį įsigalioti alkoholinių gėrimų reklamos viešojo informavimo priemonėse draudimą.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija