„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (133)

2011 m. gruodžio 9 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Jei patiri patyčias, nebijok išsikalbėti!

Šiandieninėje mokykloje agresija tarp vaikų, paauglių ir jaunuolių – plačiai paplitęs reiškinys, įvairus savo laipsniu ir išraiškos formomis, pradedant įžeidimu, priekabiavimu, tyčiojimusi, išprovokuotu barniu ir net smurtu. Dažnai suaugusieji tiki, kad patyčios grūdina vaikus, suteikia jiems tvirtybės, taip jie mokosi kovoti. Tyrimais įrodyta, kad patyčios tampa kasdieniniu reiškiniu šiandieniniame moksleivių gyvenime. Mokykloje tyčiojamasi įvairiausiais būdais, tačiau visuomet, kai nemato suaugusieji. Nuolatinis bendraamžių tyčiojimasis yra stresą kelianti situacija, kuri tampa nenoro mokytis, bėgimo iš pamokų ar net namų priežastimi ir gali rimtai sutrikdyti mokinio sveikatą. Tyčiojimasis yra viena iš paauglių savižudybių priežasčių. Tam, kad agresyvaus elgesio būtų mažiau, Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ pagalbos centras „Rūpintojėlis“ organizuoja mokymus moksleiviams apie patyčių žalą.

Lapkričio 9 dieną VšĮ „Vaiko Tėviškės namai“ gyvenantys vaikai ir paaugliai buvo pakviesti diskusijai apie itin aktualią šiandieninėje visuomenėje patyčių problemą.

Praktinių užsiėmimų metu, kuriuos vedė PSPC ir pagalbos centro „Rūpintojėlis“ psichologė Audra Tamošaitienė, vaikai, susiskirstę į grupeles, patys ieškojo atsakymų į klausimus, kas yra patyčios, kaip galima padėti sau arba draugams, iš kurių tyčiojamasi, kodėl yra priekabiaujama. Dalyvaujantys mokyme globos institucijoje gyvenantys jaunuoliai labai aktyviai psichologei uždavinėjo klausimus, kiekvienas stengėsi įnešti savo indėlį, pasisakyti, išreikšti savo nuomonę vienu ar kitu su tema susijusiu klausimu. Jaunimas pateikė daug įvairių patyčių pavyzdžių, ypač pabrėžė, kad patiriantis patyčias moksleivis gali sulaukti pagalbos tik tuomet, jei kam nors apie savo išgyvenimus pasipasakoja. Todėl svarbu, kad moksleivis apie patyčias papasakotų kam nors iš suaugusiųjų, nes tik pastarieji gali padėti išspręsti šią problemą, tuomet galima išvengti labai skaudžių patyčių pasekmių – jaunuolių savižudybių.

Visiems paskaitos dalyviams buvo išdalinti Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ pagalbos centro „Rūpintojėlis“ iniciatyva išleisti informaciniai lankstinukai patyčių prevencijos tema.

 Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija