„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (138)

2012 m. gegužės 18 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Gyvybės dieną – Šeimų šventė

Irena Gaigalienė

Atnašas neša Gaidžių
ir Špinkų šeimos

Zarasuose renginių ciklą, skirtą Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios 150 metų jubiliejui paminėti, pradėjo Gyvybės dieną surengta Šeimų šventė. Iškilmingoji šventės dalis prasidėjo Zarasų bažnyčioje, į kurią gausiai susirinko tėvai, mamos, vaikai, seneliai – visi, kurie yra neabejingi šeimos sampratai. Šv. Mišias aukojo svečias iš Vilniaus kun. Ričardas Doveika bei Zarasų dekanas ir klebonas kun. Remigijus Kavaliauskas. Pamoksle kun. R. Doveika kalbėjo apie šeimas, kurioms Dievas yra patikėjęs ypatingą gyvybės tęsimo misiją. Kunigas žmonėms aiškino, kad šiuo metu, kai tikėjimo pagrindai yra trapūs, šeimos turėtų aiškiai numatyti Kelią, kuris būtų paremtas Tiesa. Ir šie du svarbūs dalykai kiekvieną šeimą bei kiekvieną žmogų turėtų vesti per visą gyvenimą. Šv. Mišių metu bažnyčioje esantys sutuoktiniai vienas kitam dar kartą atnaujino Santuokos įžadus bei sutvirtino savo šeimos pamatus. Atnašas šv. Mišių metu aukojo Violetos ir Alvydo Gaidžių bei Daivos ir Vido Špinkų šeimos.


Kova už gyvybę Ukrainoje

Mindaugas BUIKA

Ukrainiečių rytų apeigų
katalikų patriarchas
Sviatoslavas Ševčiukas

Abortai ir demografinė krizė

Plėtojantis demografinei krizei Ukrainoje, sparčiai mažėjant gyventojų skaičiui, šalies katalikų vyskupai paskelbė griežtą pareiškimą, kuriame pabrėžiamas aborto blogis ir politinė vadovybė kviečiama uždrausti negimusių kūdikių žudymą. Balandžio 19 dieną paskelbtame dokumente, kurį pasirašė ukrainiečių rytų apeigų katalikų patriarchas Sviatoslavas Ševčiukas, taip pat pripažįstama, jog neretai motinos jaučiasi priverstos daryti abortus dėl sunkių materialinių bei socialinių sąlygų, todėl valstybė ir visuomenė raginama sudaryti objektyvius mechanizmus motinų ir jų vaikų globai.


Tabako pramonė su pagalbininkais pučia melo miglą

Doc. Aurelijus Veryga

Neseniai Seime buvo balsuota už pateiktas Tabako kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama tabako gaminius žymėti vaizdiniais įspėjimais apie sveikatą ir jiems skirti 80 proc. pakuotės ploto. Iš karto pasirodė publikacijų, pradedančių naują demagogijos ir viešųjų ryšių kampaniją.

Prasidėjo.... Taip vienu žodžiu būtų galima apibūdinti užvirusią košę, kuri galbūt sulauks ne mažesnio ažiotažo nei alkoholio reklamos draudimo svarstymas Seime. Dienraštyje „Vakarų ekspresas“ išspausdintas straipsnis „Cigaretes kiša į vienodus pakelius“ yra vienas pirmųjų tabako pramonės pradėtos viešųjų ryšių kampanijos produktų.


Europos Komisija: reikia visiškai drausti alkoholio reklamą

Balandžio 16 dieną didžiausi alkoholio gamintojai kartu su Pasaulio reklamos federacija (World Federation of Advertising) pristatė Atsakingos rinkodaros paktą (The Responsible Marketing Pact), kuriame siūloma sustiprinti savireguliaciją. Atsakydamos į tai visuomenės interesams atstovaujančios organizacijos primena Europos ir nacionaliniams politikams, kad alkoholio kontrolės srityje šiuo metu kaip niekad reikalingi veiksmingesni ir griežtesni šio produkto reguliavimai, bei ragina Europos Komisiją ir šalis nares, kuriant Europos Sąjungos (ES) Alkoholio strategiją 2013–2020 metams, neiti blogiausiu ir neefektyviausiu keliu.


Suskaičiuoti ir surikiuoti Seimo nariai girdytojai

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija (toliau – Koalicija) pristato Seimo narių veiklos alkoholio kontrolės srityje reitingą bei jo nustatymo metodologiją. Suprasdama, kad eiliniai piliečiai negalėdami skirti šių klausimų stebėjimui ir analizei pakankamai laiko, Koalicija ėmėsi iniciatyvos ir apibendrino Seimo narių praėjusios kadencijos veiklą, susijusią su alkoholio kontrole. Šiame reitinge išryškėjusios tendencijos leidžia nuspręsti, kurią politinę partiją ar politiką palaikyti artėjančiuose Seimo rinkimuose. Reitingui parengti naudoti objektyvūs duomenys, surinkti iš Seimo duomenų bazės bei atsižvelgiant į moksliniais įrodymais pagrįstą atskirų svarstytų alkoholio kontrolės priemonių efektyvumą.


Kodėl Vitaminas D svarbus  pavasarį?

Richardas DILIUS

Mokslininkai atranda vis naujų faktų apie vitaminą D ir jo ryšį su įvairiomis ligomis. Vitaminas D ne tik stiprina kaulus, bet ir saugo nuo kai kurių vėžio formų, cukrinio diabeto, širdies ligų ir netgi nuo lietuviams gerai pažįstamos depresijos. Medikai pataria nelaukti, kol „išlys“ klastingos ligos. Pasitikrinti vitamino D kiekį organizme reikėtų tuomet, kai jaučiamas nuovargis, vargina raumenų silpnumas, nežinomos priežasties raumenų skausmai. Trūkstant vitamino D vaikams deformuojasi kaulai, sutrinka dantų augimas, atsiranda dėmių dantų emalyje. Suaugusiesiems susilpnėja raumenys ir kaulai, silpnėja imunitetas. Nesunku pastebėti, kad ypač pavasarį tenka susidurti su dideliu išsekimu, susilpnėjusiais kaulais, netvirta laikysena. Visa tai gali būti susiję su vitamino D trūkumu.


Giliai liūdinanti prezidento nuostatų evoliucija

JAV vyskupų konferencijos pirmininko komentaras po prezidento B. Obamos pareiškimo apie tos pačios lyties asmenų santuokas   

Visoje tarptautinėje žiniasklaidoje nuskambėjo JAV prezidento Barako Obamos trečiadienį, gegužės 9 dieną, televizijai ABC duotame interviu pasakyta frazė, jog jis individualiai mano, kad tos pačios lyties poros turėtų galėti susituokti.

Komentuodamas savo poziciją, prezidentas B. Obama sakė, kad, viena vertus, tai kartų klausimas: štai jo dukros bendrauja su draugais, kurių tėvai yra homoseksualai ir tai priima kaip savaime suprantamą dalyką, kita vertus, esą taip jį motyvuoja ir krikščioniška nuostata „elgtis su kitu taip, kaip nori, kad elgtųsi su tavimi“.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija