„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (139)

2012 m. birželio 15 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Plečiami gyvybės gynėjų žygiai

Mindaugas BUIKA

Kanados ganytojų dalyvavimas

Sekant Jungtinių Amerikos Valstijų pavyzdžiu, kur beveik keturis dešimtmečius, minint aborto legalizavimo metines, protesto „žygiai už gyvybę“ yra laikomi didžiausiomis taikiomis demonstracijomis, panašias manifestacijas gyvybės gynėjai jau kurį laiką rengia ir kitose šalyse. Kaip tik toks kasmetinis mitingas, kuriame dalyvavo net 20 tūkstančių jaunų žmonių, gegužės 11 dieną jau penkioliktą kartą įvyko Kanados sostinėje Otavoje. Kovos už gyvybę koalicijos (Campaign Life Coalition, CLC) aikštėje prie Parlamento rūmų suburta didžiulė minia vėl reikalavo uždrausti negimusių kūdikių žudynes, primindama valdžiai, kad vaikai yra tautos ateitis. Skaičiuojama, kad 25 milijonus gyventojų turinčioje Kanadoje, 1969 metais priėmus aborto įteisinimo įstatymą, kuris yra vienas liberaliausių Vakarų pasaulyje, finansuojant mokesčių mokėtojų pinigais, prieš gimimą savo motinų įsčiose gyvybes jau prarado daugiau kaip 4 milijonai vaikų.


Darysiu viską, kad matyčiau sveiką ir blaivią Lietuvą

Simonas Dailidė

Devyniolikmetis Simonas Dailidė, gimęs ir augęs Vilniuje, mokosi profesinėje mokykloje, šiemet ją baigia. Tai ketvirta jo mokymosi įstaiga. Nuo 5 klasės nesimokė. Išbandęs alkoholį ir narkotikus, pridaręs galybę rūpesčių savo tėvams, šiandien jis propaguoja sveiką gyvenimo būdą ir tvirtai sako: „Darysiu viską, ką tik pajėgsiu, kad prablaivinčiau Lietuvą!“


Seimas bijo investuoti į jaunimo blaivumą

Doc. dr. Aurelijus Veryga

Seime besiklostantys įvykiai dėl siūlymo papildyti Sveikatos sistemos įstatymą, numatant galimybę įkurti Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės prevencijos fondą, į kurį būtų pervedami 2 proc. nuo tabako ir alkoholio surinktų akcizų, rodo, kad Seimo nariai tokio fondo atsiradimo nenori ir tikriausiai bijo pasekmių savo rėmėjams – tabako ir alkoholio gamintojams, kuriuos fondo pinigai iš tiesų įstumtų į keblią situaciją. Nors Sveikatos reikalų komitetas idėjai pritarė, tačiau svarstymas Audito komitete aiškiai parodė, kad Seimo nariai pamiršo savo kalbas apie Lietuvos jaunimo auklėjimą.


Piliečiai tabako gamintojus varo nemokamų atostogų

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija prie UAB „Philip Morris Baltic“ būstinės, įsikūrusios pačiame Vilniaus centre, surengė socialinę akciją, kurios metu tabako gamintojui siūlė eiti nemokamų atostogų. 19 lavonmaišių, imituojančių negyvus Lietuvos piliečius, gegužės 31-ąją buvo paguldyta šalia UAB „Philip Morris Baltic“ būstinės. Būtent tokį skaičių žmonių tabako pramonės gaminiai Lietuvoje nužudo kasdien. Pasaulinė Sveikatos Organizacija (PSO) gegužės 31-ąją ragino visą pasaulį atkreipti dėmesį į tabako industrijos veiksmus, trukdančius sklandžiai vystyti nerūkymo politiką.


Eisena „Už gyvybę“ Vilniuje

Birželio 1-ąją Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija kartu su kitomis krikščionių konfesijomis Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga Vilniuje surengė sankcionuotas eitynes „Už gyvybę“. Šios antrą kartą rengiamos eitynės buvo proga žmonėms parodyti, jog gerbia net ir dar negimusio kūdikio gyvybę, gerbia šeimą ir nori, kad ji būtų stipri. Organizatoriai džiaugėsi, kad tarp daugiau nei šimto eitynių dalyvių buvo ir Katalikų Bažnyčios atstovų. Eisenos dalyviai rankose nešė plakatus su užrašais „Už gyvybę“, „Pagalvokime širdimi“. Buvo dalinamos skrajutės su informacija apie kontracepcijos poveikį ir daromą žalą. Renginys prasidėjo prie Šventosios Dvasios vienuolyno. Eisena Senamiesčio gatvėmis nusitęsė iki Katalikų Arkikatedros, po to iki Stačiatikių Dievo Motinos Ėmimo į Dangų katedros. Čia po bendros maldos kalbėjęs Katedros klebonas kunigas J. Rudenko atkreipė žmonių dėmesį, jog neretai kasdienybėje per mažai galvojama apie krikščioniškas vertybes. Kvietė geriau jas pažinti ir gal pakeisti savo nuomonę: daryti ne taip, kaip visi, o kaip ragina evangelinė moralė.


Pernai lietuviai suvartojo daugiau alkoholio, daugiau ir rūkė

Statistikos departamento duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas pernai surūkė 5 pakeliais daugiau cigarečių ir išgėrė litru daugiau alkoholio nei užpernai. Skaičiuojama, kad per metus vienas lietuvis surūkė 42 cigarečių pakelius ir suvartojo vidutiniškai 11,9 litro legalaus absoliutaus alkoholio. Kiekvienam vyresniam nei 15 metų gyventojui praėjusiais metais teko vidutiniškai 14,1 litro, arba 1,2 litro daugiau nei užpernai, absoliutaus alkoholio.


Sveikata pasirūpinti galiu tik pats

Audrius Poška

Prieš pusantrų metų mane ir mano šeimą sukrėtė netikėtas įvykis – vienam mūsų artimam giminaičiui, mano dvidešimtmečiui krikštasūniui, buvo diagnozuotas vėžys. Tai labai palietė mane ir, būdamas arti jo viso gydymo metu, vis užduodavau sau klausimą – kodėl? Ne kaip išgydyti šią ligą, bet KODĖL šia liga žmonija serga? Atsakymo į šį klausimą paieškos keitė daugelį mano jau      nusistovėjusių požiūrių. Supratau keletą labai svarbių dalykų.


Šiaurės Karolinos valstijoje referendumu uždrausta tos pačios lyties asmenų santuoka

Gegužės 8 dieną dar viena valstija – Šiaurės Karolina – JAV surengė referendumą, kuriame rinkėjai nusprendė, kad santuoka gali būti sudaryta tik tarp moters ir vyro, ir atmetė tos pačios lyties asmenų santuokos įteisinimą. Tos pačios lyties santuokos jau buvo draudžiamos valstijos įstatymu, tačiau jas buvo daug kartų bandyta įteisinti teismų sprendimais, įstatymų interpretacijomis. Po referendumo, kurį ženklia persvara laimėjo nepritariantys tos pačios lyties asmenų santuokoms, jų draudimas bus įrašytas į valstijos konstituciją.


Akcijos už gyvybę Baltarusijoje

Birželio pirmosiomis dienomis įvairiuose Baltarusijos miestuose buvo organizuojamos akcijos už gyvybę su šūkiu „Turėjai galimybę gimti, padėk kitiems!“ Akcijomis buvo norima atkreipti visuomenės dėmesį į šeimų krizę bei demografinę šalies situaciją. Pagal oficialius Baltarusijos Sveikatos apsaugos ministerijos statistinius duomenis, 2011 metais šalyje buvo atlikta 30 tūkstančių abortų.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija