„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (144)

2012 m. lapkričio 23 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Lapkričio 23-ioji – Negimusio kūdikio diena

Išdrįsti ateiti prie Viešpaties

Kun. Kęstutis Rugevičius
Modesto Patašiaus
(„Lietuvos rytas“) nuotrauka

1955 m. lapkričio 23 d. Lietuvoje buvo įteisinti abortai, ir iki šiol tūkstančiai šeimų yra paliestos kūdikio netekties skausmo. Šeimos centrai visoje Lietuvoje kviečia įsitraukti į Negimusio kūdikio dienos minėjimą parapijose ir malda bei konkrečia pagalba prisidėti prie gyvybės kultūros puoselėjimo, kūdikio netektį išgyvenančių arba dėl nėštumo abejojančių šeimų, moterų palaikymo bei konkrečia pagalba prisidėti prie gyvybės išsaugojimo.


Nobelio medicinos premijos etinis vertinimas

Mindaugas BUIKA

Šinija Jamanaka

Regeneracinio gydymo perspektyvos

Šiemet paskirtoji Nobelio medicinos premija susilaukė plačių ir daugeliu atžvilgių teigiamų komentarų gyvybės gynėjų bei Bažnyčios ganytojų aplinkoje. Jos laureatai, du mokslininkai, priklausantys skirtingoms kartoms – 79 metų anglas Džonas Gardonas iš Kembridžo universiteto ir 50-metis japonas Šinija Jamanaka, besidarbuojantis Kijoto universitete, – kaip ir premijuoti kitų akademinės veiklos sričių atstovai, gruodžio pradžioje Švedijos sostinėje Stokholme priims daugiau kaip milijono dolerių vertės garbingus apdovanojimus už revoliucinius atradimus. Jų darbų pagrindu dabar galima perprogramuoti suaugusio audinio somatines ląsteles gydymo tikslams, išvengiant iki tol laikyto nepakeičiamu, bet etiškai prieštaringo embrionų kamieninių ląstelių naudojimo sunaikinant pradėtą žmogaus gyvybę.


Škotijoje alkoholio kontrolės priemonės duoda rezultatus

Škotijos vyriausybė nustatė 50 pensų (0,63 euro) už vienetą (8 g ar 10 ml etilo alkoholio) minimalią leistiną kainą. Tai reikštų, kad alkoholiniai gėrimai negali būti pardavinėjami žemesne kaina nei numatyta šalies įstatymuose. Jungtinės Karalystės (JK) ir Šiaurės Airijos vyriausybės siekia to paties. Ši priemonė jau numatyta kovą paskelbtoje JK Alkoholio strategijoje. Rugsėjo 11 dieną Lietuvos Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija Europos Komisijai išplatino JK vyriausybės veiksmus palaikančią poziciją.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija