„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (159)

2014 m. vasario 21 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

JAV vyskupų parama gyvybės gynėjams

Mindaugas BUIKA

Dešimtys tūkstančių jaunų
gyvybės gynėjų dalyvavo
eisenoje San Franciske

Devynios maldos dienos

Neseniai Jungtinėse Amerikos Valstijose pravestuose tradiciniuose ir masiškiausiuose pasaulio mastu gyvybės gynimo renginiuose minint aborto legalizavimo šioje šalyje (1973 metų sausio 22 dieną) 41-ąsias metines vėl ypač garsus ir prasmingas buvo Katalikų Bažnyčios ganytojų balsas. Jie aktyviai dalyvavo su šimtais tūkstančių manifestantų kasmetiniame „Žygyje už gyvybę“ (March for life) sostinės Vašingtono gatvėmis ir „Eisenoje už gyvybę“ (Walk for life), vykusioje didžiulės šalies Vakarų pakrantėje, San Francisko mieste, bei su gausybe kunigų šventė Maldos už gyvybę apeigas didžiosiose šventovėse. Kadangi ne visi norintys galėjo dalyvauti minėtose pagrindinėse manifestacijose sausio 22 dieną Vašingtone ir sausio 25-ąją Kalifornijoje, nes ypač rytinėje šalies dalyje praėjusį sausį buvo ypač šaltas oras ir daug sniego, JAV vyskupų konferencija supratingai tomis dienomis paskelbė Maldos ir atgailos už gyvybę devyndienį, kurio liturginėse apeigose galėjo susiburti kiekviena diecezijos ir parapijos bendruomenė. Pristatydamas šią sausio 18–26 dienomis pravestos maldingos novenos iniciatyvą JAV vyskupų konferencijos Gyvybės gynimo komiteto pirmininkas Bostono arkivyskupas Šionas O’Malis (Sean O’Malley) OFN Cap priminė, kad nuo aborto įteisinimo šioje 300 milijonų gyventojų turinčioje šalyje buvo nužudyta daugiau kaip 55 milijonai negimusių kūdikių, didelį sukrėtimą patiriant juos praradusiems šeimų nariams, ypač tų vaikų motinoms. Ganytojas pabrėžė, jog dabar, kada įsčiose pradėto ir bręstančio kūdikio gyvybės likimas dažnai nuvertinamas iki kitų asmeninio pasirinkimo, atmetant negimusio vaiko asmeniškumo ir integralumo pripažinimą, tikintieji tomis Nacionalinės maldos už gyvybę dienomis turi susitelkti į šv. Mišių auką, Švč. Sakramento adoravimą ir meditavimą, melsdami tautos atsivertimo ir išgydymo iš paplitusios „mirties kultūros“ į konkrečius atsiteisimo ir artimo meilės darbus viltingai pasitikint Dievo gailestingumu.


Domeikaviškių blaivybės idėjos

Kalba Domeikavos ir Lapių
klebonas kun. Robertas Skrinskas

Prašo Prezidentės paramos

Kauno rajono Domeikavos seniūnijos gyventojai svarsto, kaip sumažinti girtavimą. Aktyviai bendruomenei rūpi tiek jų gyvenamosios aplinkos, tiek ir visos šalies gerovė. Svarstomi alkoholio prieinamumo, prevencijos ir net prekybos alkoholiu vietų naikinimo klausimai. Paskatinti Domeikavos ir Lapių klebono kun. Roberto Skrinsko, kone šimtas bendruomenės atstovų pasirašė laišką Prezidentei Daliai Grybauskaitei. Laiške Prezidentei domeikaviškiai prašo imtis iniciatyvos įstatymu sumažinant alkoholio vartojimą, skiepyti blaivumą. Šalies vadovė vertina domeikaviškių pilietiškumą. Atsakydama į šį laišką Dalia Grybauskaitė pirmiausia dėkoja bendruomenei už pilietinę iniciatyvą. „Alkoholio prieinamumo ribojimas – viena reikšmingiausių kovos su girtavimu priemonių“, – rašo Prezidentė.


Arkivyskupas gali melstis ir važiuodamas dviračiu

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
dažnai važinėja dviračiu

2013-ųjų metų Laisvės premijos laureatas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius savo mintimis prisideda prie www.sveikuoliai.lt projekto „Aš – už sveiką Lietuvą“.

Sveikoje sieloje – sveikas kūnas

Arkivyskupas S. Tamkevičius, paklaustas, ar dvasinė sveikata turi įtakos fizinei, nė nedvejodamas atsako, jog tai – akivaizdus faktas. „Sakoma, kad „sveikame kūne – sveika siela“, nors iš tikrųjų reikėtų sakyti „sveikoje sieloje – sveikas kūnas“. Kiek mums pasiseka turėti dvasinės harmonijos ir vidinės ramybės, labai nulemia ir mūsų fizinę sveikatą. Bet koks irimas prasideda mūsų dvasioje. Mes, katalikai, turime labai veiksmingą priemonę atstatyti dvasinei harmonijai – Susitaikinimo sakramentą, arba išpažintį. Ji žmogų ne tik dvasiškai prikelia, bet palaimingai veikia ir fizinę sveikatą. Gaila, kad ne visi šia priemone dažnai naudojasi. Neatleistos nuodėmės nešiojimas savyje – tarsi infekcijos nešiojimas ir nesigydymas“.


Kad Dievas padėtų svarbiame darbe

Aldona KUDZIENĖ

Vasario 11-ąją Pasauline ligonių diena paskelbė popiežius Jonas Paulius II 1992 metais gegužės 13 dieną. Nuo to laiko ši diena minima krikščioniškose šalyse. Šiemet Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės bendruomenei ligonių dienos minėjimas tapo išskirtinis – visą dienos laiką bei savo asmeninį dėmesį medikams ir čia besigydantiems ligoniams paskyrė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Garbų svečią lydėjo vyskupijos kancleris teol. dr. Žydrūnas Kulpys, Alytaus dekanas, ligoninės kapelionas, g. kan. Arūnas Užupis.


Smurto prieš moterį propaganda

Pažįstama socialinė darbuotoja, jau keliolika metų padedanti seksualinį ir kitokį smurtą patyrusioms moterims, kone verkdama paprašė: „Parašykite kur nors, juk neturi, negali šitaip būti. Vaikštome po Kauno „Akropolį“, o tenai – didžiuliai kino plakatai „Šėtono belaukiant“. Plakatuose – apverstas kryžius, ant jo prikalta nėščia, krauju srūvanti moteris... Aplinkui – tėveliai su vaikučiais krykštauja, vaikučiai ledus laižo... Viskas normalu? Šventa ir nevaržoma meninės saviraiškos laisvė?“


Skubėkime mylėti žmones, nes jie taip greitai išeina

Daiva MORDUSIENĖ

Kauno miesto slaugos ligoninė

2013 metų pabaigoje Kauno miesto slaugos ligoninė paminėjo 20-ąsias įsikūrimo metines. Joje man teko dirbti penkerius metus. Dirbau ne tik kaip bendrosios praktikos slaugytoja, bet ir kaip sesutė Kristuje, padėdama ligoniams sugrįžti į Tėvo namus. Norėčiau sugrįžti į tą įamžintą laiką ir prisiminti ligonius, kurie jau dabar turi savo buveines pas Viešpatį. Keletą liudijimų, labai gražių, nors ir skausmingų, apie juos užrašiau. Apie 10 metų dirbau medike, bendrosios praktikos slaugytoja. Teko dirbti reanimacijos skyriuje Alytuje, ten buvo pirmoji vieta, kur realiai susidūriau su trapia žmogaus būtimi, su mirtimi. Tuomet į viską žvelgiau savaip, Dievo buvo tame maža, nes asmeniškai nebuvau Jo pažinusi. Tą dvasinį darbą tuomet Alytaus ligoninėje labai kruopščiai dirbo žinoma gydytoja Birutė Žemaitytė. Prabėgus keletui metų, Viešpats pašaukė mane dirbti ne tik medicininį darbą, prižiūrint žmogaus kūną, bet ir rūpintis jo dvasine gerove. Aš labai dėkinga Jam už tą malonę pažinti visą žmogų, suprasti, koks jis nuostabus, sukurtas pagal Dievo paveikslą ir panašumą. Rūpintis ligoniu su meile – atlikti dieviškąją misiją. Tai neretai reikalauja didžiulio pasiaukojimo. Ne paslaptis ir tai, kad kasdien susiduriant su kančia, prie jos priprantama, pristinga jėgų kiekvienam, ypač reikliam ir irzliam ligoniui, rodyti meilę, dėmesį. Vien žmogiškomis jėgomis vargu ar ilgai tai įmanoma. Čia verta prisiminti Motinos Teresės mintis: jeigu į tarnavimą vargšams, ligoniams pasitelksime tik savo jėgas, užduoties neįveiksime, tačiau su Kristumi galime padaryti viską.


Alytuje autobusų stotelėse įrengti draudžiantys rūkyti ženklai

Vasario pradžioje visose Alytaus viešojo transporto keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo dengtose stotelėse pakabinti čia rūkyti draudžiantys plakatai. Viešojo transporto keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo dengtas stoteles paskelbti nerūkymo zonomis, išskyrus vietose rūkantiems numatytas ir ženklais ar užrašais nurodytas vietas, Alytaus miesto savivaldybės taryba nusprendė 2013 m. spalio 31 d. Tuo pačiu tarybos sprendimu nerūkymo zona nuspręsta paskelbti Laisvės Angelo aikštę, o Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius buvo įpareigotas organizuoti įspėjamųjų ženklų nurodytose vietose įrengimą. Draudimo rūkyti nepaisantiems alytiškiams pagal Lietuvos Respublikos teisės pažeidimų kodekso 1851 straipsnį gresia bauda nuo 20 iki 50 Lt.


Dr. Juozo Ciplijausko premija

2013 metais Dr. Juozo Ciplijausko premijos laureate tapo Andželika Zavackienė – VšĮ „Klaipėdos respublikinės ligoninės“ vyr. gydytojo pavaduotoja slaugai. Klaipėdos apskrities ligoninės įkūrėjo ir gailestingųjų seserų mokyklos pradininko Dr. Juozo Ciplijausko vardu pavadintą premiją jo dukters prof. Birutės Ciplijauskaitės iniciatyva Vydūno fondas įsteigė 2000 metais.

 


Neblaiviems vairuotojams – tūkstantinės baudos ir teisių atėmimas iki penkiolikos metų

Lenkijoje visiems iki gyvo kaulo įgriso girtų vairuotojų sukeliami skausmingi eismo įvykiai. Šalyje nuo 2015 metų įvedamos didžiulės baudos už vairavimą išgėrus. Teisė vairuoti už šį nusižengimą galės būti atimama iki 15 metų. Tokiu būdu Lenkija tampa viena griežčiausiai neblaivius vairuotojus baudžiančių šalių pasaulyje. Valdžios atstovai teigia, kad norint pasiekti greitą pagerėjimą šiuo klausimu šalies keliuose, kitų variantų nebeliko. Visos kitos taikytos priemonės vietiniams „kelių ereliams“ – nė motais. Jokios nuolaidos nebus taikomos ir pirmą kartą tokį nusižengimą padariusiems asmenims. Jiems bus paskirtos 5 tūkst. zlotų (4135 Lt.) baudos, o vairuotojo teisės atimtos iki 3 metų. Pasikartojus šiam nusižengimui, bauda sieks iki 10 tūkst. zlotų (8,2 tūkst. Lt.), o teisė vairuoti bus atimta 15 metų. Naujoji tvarka numato, kad nuo 2015 metų kiekvienas vairuotojas bus įpareigotas automobilyje turėti alkotesterį.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija