„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (174)

2015 m. gegužės 2 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Šiuolaikinės vergijos įveikimas – globalinė užduotis

Mindaugas Buika

Popiežius Pranciškus pasirašė
tarpreliginę deklaraciją
prieš prekybą žmonėmis

Popiežius apie Palaiminimų programą

Tęsdamas savo aktualųjį mokymą dėl kovos prieš šiuolaikinę vergiją, ypač prekybą žmonėmis, svarbos, popiežius Pranciškus apie tai su būdingomis socialinėmis bei teologinėmis įžvalgomis kalbėjo Popiežiškosios socialinių mokslų akademijos nariams. Kreipdamasis balandžio 20 dieną į šios, prieš 20 metų, 1994-aisiais, šventojo Jono Pauliaus II įkurtos institucijos, kuriai dabar vadovauja žymi britų sociologė profesorė Margareta Arčer (Margaret Archer), plenarinės sesijos dalyvius, Šventasis Tėvas sakė, jog jis yra dėkingas, kad ir mokslininkai suvokia, kad reikia geriau pažinti vergiją, kaip reiškinį su vis naujomis formomis, kad būtų nutrauktas baisus žmonių išnaudojimas ir būtų pagelbėta labiausiai marginalizuotiems visuomenės sluoksniams. Krikščionys savo socialiniame mokyme vadovaujasi Kristaus Kalno pamokslo palaiminimais: „Palaiminti yra vargdieniai, palaiminti yra liūdintys, palaiminti yra romieji ir gailestingieji, palaiminti alkstantys ir trokštantys teisingumo, palaiminti tyraširdžiai ir taikdariai, palaiminti persekiojami dėl teisumo, nes jie paveldės dangaus karalystę, jie bus vadinami Dievo vaikais ir regės Dievą“ (plg Mt 5, 3–10). Jie yra palaiminti dangiškojo Tėvo, nes jiems rūpi kenčiančių brolių ir seserų gerovė, o Paskutiniajame teisme bus vadovaujamasi „protokolu“, kurį nusako paties Viešpaties žodžiai: „Kiek kartų tai padarėte vienam iš šitų mažiausiųjų mano brolių, man padarėte“ (Mt 25, 40). Anot popiežiaus Pranciškaus, šiandien tokie vargstantys broliai ir seserys yra šiuolaikinių vergijos formų sukeltos tragedijos aukos, žmonės, kurie priversti dirbti vergiškomis sąlygomis už menkiausią atlyginimą, kurie pakliuvę į prostitucijos tinklą, nelegalią prekybą žmogaus organais, narkotikų platinimo liūną. Tarptautinių ekspertų vertinimu, tokiomis šiuolaikinės vergijos sąlygomis visame pasaulyje gyvena 35–40 milijonų žmonių.


Biržiečiai minėjo Gyvybės dieną

Paskaitą skaito Biržų šeimos
centro vadovė Gražina Griauzdienė.
Dešinėje – vikaras kun. Ernestas Želvys

Paskutinį balandžio sekmadienį Katalikų Bažnyčia švenčia Gerojo Ganytojo ir Pašaukimų bei Gyvybės dieną. Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos kunigai šią dieną suorganizavo prasmingą renginį. Šventė prasidėjo Sumos šv. Mišiomis, po kurių visą dieną vyko Švč. Sakramento adoracija. Joje dalyvavo kunigai, tikybos mokytojos, katechetai, Gyvojo Rožinio kalbėtojai, Marijos legiono nariai, pasauliečiai pranciškonai, Pirmajai Komunijai ir Sutvirtinimui besiruošiantys vaikai su tėveliais bei būrys parapijiečių. Tikintiesiems buvo paruošta intencijų knyga, kurioje jie per visą dieną rašė savo padėkas, prašymus, atsiprašymus Dievui.

Prieš vakaro šv. Mišias vikaras kun. Ernestas Želvys perskaitė žmonių maldavimus, jas aukojo klebonas kun. Algis Neverauskas, o pamoksle akcentavo gyvybės dovanos aktualumą, džiaugėsi gausiu parapijiečių atsiliepimu į Gyvybės dienos minėjimą.


Įteikti Gyvybės apdovanojimai

Gydytoja Banga Kulikauskaitė
apdovanota už profesinį pasiryžimą
puoselėti gyvybės kultūrą

Sekmadienį, balandžio 26 dieną, Vilniaus Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčioje vyko antrieji Gyvybės apdovanojimai. Šie apdovanojimai, skirti pagerbti prie gyvybės puoselėjimo tiesiogiai ir netiesiogiai labiausiai prisidėjusius asmenis, organizacijas bei iniciatyvas, simboliškai vyko Pasaulinę gyvybės dieną, kuri Lietuvoje minima nuo 1998 metų. Pradžioje kalbėjo Europos Parlamento narys Algirdas Saudargas ir Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Šventinio renginio metu įteiktos aštuonios nominacijos, kurių laimėtojus iš Lietuvos žmonių atsiųstų anketų išrinko autoritetinga, iš organizatorių, praėjusiųjų metų nominacijos laimėtojų ir mokslininkų sudaryta komisija. Į aštuonis apdovanojimus pretendavo daugiau kaip šimtas pasiūlytų asmenų ir organizacijų. Beje, tarp jų buvo ir „XXI amžius“, leidžiantis priedą „Pro vita“.


Varomas alkoholiu degantis degalinių klausimas

Dr. Aurelijus Veryga

Manau, artimiausiu metu Lietuvoje subręs bent du „svarbūs“ ieškiniai teismams. Vienas tokių ieškinių bus dėl visuomenininkų, kurie nesugeba patikrinti visų prekybos vietų ir užtikrinti, kad jose nebūtų parduodamas alkoholis nepilnamečiams, o kitas galėtų būti dėl pačių nepilnamečių, kurie atrodo per daug suaugę ir maskuoja savo amžių, trikdydami pardavėjų darbą ir keldami jiems bereikalingą stresą parduodant alkoholinius gėrimus.

Labai nejuokinga pasidarė klausant mūsų verslo atstovų ir Seimo narių, kaip jie sureagavo į pilietišką jaunuolių bandymą pademonstruoti, kaip nepilnamečiui Lietuvoje lengva įsigyti alkoholinių gėrimų degalinėse. Keli entuziastai paslėpta kamera užfiksavo degalinėse daromus įstatymo pažeidimus ir juos paviešino. Užuot pripažinęs akivaizdų faktą, degalinių atstovas Vidas Šukys labiausiai susirūpino, kad pažeidimai užfiksuoti neteisėtai, ir pradėjo grasinti, kad jaunuolius reiktų paduoti į teismą. Viešai pareiškęs, kad jau konsultuojasi su advokatais, jis dar pridūrė, kad tokią akciją tikriausiai užsakė kokie nors pikti dėdės iš kitų verslų, kad degalinės gins savo teises, ir suabejojo, kad tyrimas nereprezentatyvus, nes Vilniuje yra apie 60 degalinių, o jaunuoliai aplankė tik 17...

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija