„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (180)

2015 m. lapkričio 27 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Akcija „Renkuosi gyvybę“

Spalio 29 dieną, ketvirtadienį, visos Lietuvos miestų ir miestelių aikštėse pilietinė iniciatyva „Renkuosi gyvybę“ kvietė uždegti žvakutę dėl abortų negimusiems kūdikiams. Šią iniciatyvą prieš trejus metus paskleidė Laisvosios visuomenės institutas. Akcijos iniciatoriai sakė siekią atkreipti dėmesį, kad norint mažinti abortų skaičių, būtina padėti besilaukiančioms moterims ir nepalikti jų vienų lemiamą akimirką. Savanoriai susirinkusiems ir praeiviams dalijo šiai akcijai specialiai parengtus lapelius, kuriuose pranešama, kad pernai Lietuvoje teisės gyventi neteko 5231 vaikas. Tai – opi visuomenės problema, nes dėl abortų Lietuva netenka daugiau vaikų nei dėl bet kurios kitos nenatūralios priežasties (savižudybių, avarijų keliuose ir kt). Mes netenkame vaikų juoko, gabių, kūrybingų, drąsių žmonių. Netenkame tūkstančių rankų, kurios kurtų ir statytų geresnę Lietuvą. Tad mažinkime aukų skaičių.

Laisvos visuomenės instituto projektų koordinatorė Edita Gailiūtė sakė, kad šis skaičius yra be galo didelis, o abortai dažnai daromi ne dėl to, kad būtų apsaugota motina, bet dėl neatsakingo ir atsainaus požiūrio į žmogaus gyvybę. Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2011–2014 metais kasmet atlikta maždaug po 5–6 tūkst. abortų. 2010 metais jų buvo atlikta apie 11 tūkst., 2006 metais – apie 15 tūkst. Bene didžiausias abortų skaičius Lietuvoje buvo pasiektas 1990 metais – nužudyta 50 tūkst. gyvybių. „Nors abortų skaičius Lietuvoje mažėja, tačiau vis tiek tai yra tragedija. Esame Europos Sąjungos valstybė ir turime visas galimybes rūpintis savo vaikais, suteikti sąlygas augti ir užgauti kiekvienam. Negimęs vaikelis – didelis praradimas, o mūsų organizuojama akcija siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į aktualią problemą“, – sakė E. Gailiūtė.

Laisvos visuomenės instituto vadovė Kristina Zamarytė-Sakavičienė susirūpino, kad šiuo metu Seime yra svarstoma nauja Vaiko teisių pagrindų įstatymo redakcija, kur siūloma naikinti apsaugą vaikui iki jam gimstant. „Toks įstatymo pakeitimas reikštų valstybės požiūrį, kad gimimo dieną naujas žmogus atsiranda iš nebūties, staiga pradeda egzistuoti. Tačiau iš tiesų gimęs vaikas yra tas pats žmogus, kuris iki gimimo gyveno mamos įsčiose. Nėra objektyvaus pagrindo diskriminuoti mažiausių iš mūsų. Vaikus turime pradėti saugoti nuo jų gyvenimo pradžios – dar iki gimimo”, – sakė K. Zamarytė-Sakavičienė.

„Abortas – ne tik negimusio vaiko gyvybės nutraukimas. Moksliniai tyrimai rodo, kad abortas daro didelę žalą ir mamos fizinei bei psichinei sveikatai. Tad padėdami mamai, mes saugome vaiko gyvybę, o gindami negimusį kūdikį, mes saugome moterį“, – kalbėjo K. Zamarytė-Sakavičienė.

Vilkaviškio dekanato Šeimos centro ir Visuomenės sveikatos biuro pakviesti vilkaviškiečiai spalio 29 dienos vakare irgi dalyvavo akcijoje „Renkuosi gyvybę“.

Dekanato Šeimos centro savanoriai prieš vakaro šv. Mišias 23 uždegtas žvakeles (oficialiais duomenimis, tiek abortų pernai buvo padaryta Vilkaviškyje) padėjo prie altoriaus, kunigai pakvietė pasimelsti už tuos, kuriems dėl įvairių priežasčių neleidome gyventi, ir už tuos, kurie ryžosi ir atliko tokias procedūras. Žvakelės, sudėliotos po dvi, pleveno per Mišias, o po jų buvo išneštos ir padėtos ant pagrindinių katedros laiptų. Kaip pastebėjo žmonės, jos priminė, jog pernai neleista gyventi vienai mokyklos klasei.

Prieš katedrą susibūrę įvairaus amžiaus žmonės, šeimos su mažais vaikais žiebė žvakeles ir ant tako išdėliojo didelės širdies kontūrus su jos viduje pulsuojančia maža širdele. Tėvai jautriai aiškino mažiesiems šių žvakelių užžiebimo prasmę. Niekas neskubėjo skirstytis. O vienas vyriškis atėjo su paketu žvakių jau žmonėms prasiskirsčius. Jis sakė, ką tik per televiziją išgirdęs informaciją apie akciją ir negalėjęs ramiai sėdėti namuose.

Ateityje galimybė ir siekis išsaugoti gyvybes bus realūs, jei tik neliksime abejingi, jei suteiksime pagalbą krizinio ar neplanuoto nėštumo atvejais (www.neplanuotasnestumas.lt), pareikšime savo nuomonę dėl šiuo metu Seime svarstomo naujo Vaikų teisių pagrindų įstatymo projekto, kuriuo siekiama panaikinti vaiko apsaugą iki gimimo. Manantys, kad vaiko teisė gimti turi būti išsaugota, gali pasirašyti peticiją interneto puslapyje www.laisvavisuomene.lt/lt/. Vilkaviškio dekanato Šeimos centras šiemet akcijoje dalyvavo antrąkart.

Birutė Nenėnienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija