„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (180)

2015 m. lapkričio 27 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Žuvusių eismo įvykiuose atminimas

Vida URBONIENĖ

Grupė renginio dalyvių
susikaupimo minutei atminti
žuvusius sustojo prie Rūpintojėlio

Prie Rūpintojėlio netrukus
plazdės atminimo liepsnelės

Skaistgirio bendruomenės narys
Alius Macis išdalins priemones
saugiam eismui užtikrinti

Policijos pareigūnai Gintarė
Vilkončienė ir Marijus Macis
dalija maldas į šv. Kristoforą
ir akcijos „Kyšis išpurvina“
informacinius lankstinukus

Skaistgirio miestelio bendruomenė šiemet pirmą kartą įsijungė į respublikinį projektą „Eismo saugumas bendruomenėse – 2015“, kurį šeštus metus organizuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos. Pagrindinis konkurso tikslas – šviesti žmones saugaus eismo klausimais, siekiant mažinti nelaimingų atsitikimų keliuose skaičių. Skaistgirio miestelio bendruomenė kartu su parapija ir kitomis nevyriausybinėmis seniūnijos organizacijomis trečiąjį lapkričio savaitgalį minėjo Pasaulinę žuvusių eismo įvykiuose atminimo dieną. Iš pat ryto Skaistgirio Šv. Jurgio bažnyčioje aukotos šv. Mišios už kelyje žuvusius. Klebonas kun. Andrius Trakšelis homilijoje kvietė maldoje prisiminti ne tik kelyje žuvusius, bet ir žuvusiųjų artimuosius – juk kiekviena žūtis, nelaimė skaudžiai sužeidžia ir gyvųjų širdis. Siekiant išvengti aukų, nelaimių pirmiausia reikėtų pradėti nuo savęs. „Ir iš tiesų ar mes patys tamsiu paros metu visada esame matomi gatvėje, ar vairuodami automobilį neviršijame greičio?“ – klausė kviesdamas pamąstyti kunigas. Po Šv. Mišių bažnyčios šventoriuje prie Rūpintojėlio tradiciškai buvo uždegtos žvakutės žuvusiems.

Keletą metų vykdomą projektą nevyriausybinėse seniūnijos organizacijose apžvelgė seniūnė Virginija Kaikarienė. Miestelio seniūnaitė Vida Urbonienė dėkojo visiems nelikusiems abejingiems vykdant projektus, aktyviai dalyvavusiems juose. Tą dieną Skaistgiryje svečiavosi ir su gyventojais bendravo Šiaulių apskrities VPK imuniteto skyriaus vyriausieji tyrėjai Gintarė Vilkončienė ir Marijus Macis. Svečiai ne tik pristatė vykstančią akciją „Kyšis išpurvina“, bet ir akcentavo, kad kasmet pasaulyje eismo įvykiuose žūsta apie 1,3 milijono žmonių. Pagal keliuose žūstančių žmonių skaičių Lietuva užima vieną iš pirmaujančių vietų Europoje. Nuo 2005 metų pasaulyje minima žuvusių eismo įvykiuose atminimo diena. Jos tikslas – išreikšti solidarumą bei dvasinį palaikymą šeimoms, išgyvenančioms skaudžias netektis. Pasak G. Vilkončienės ir M. Macio, Katalikų Bažnyčia mini ir šv. Kristoforą – keliautojų ir vairuotojų globėją.

Visi šio renginio dalyviai namo grįžo ne tuščiomis. Kiekvienas gavo po priemonę saugiam eismui užtikrinti ir maldos į šv. Kristoforą tekstą. Grįždami namo ne vienas stabtelėjo tose vietose, kur menami kažkada įvykę tragiški įvykiai. Vienur tose vietose auga artimųjų rūpesčiu pasodinti medeliai, kitur rymo kryžiai. Yra vietų, kurios menamos tik gyvųjų be jokio ženklo, kad čia užgeso gyvybė.

Skaistgirys, Joniškio rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija