"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2003 m. birželio 6 d., Nr. 2 (5)

PRIEDAI









Dailininkų šeima

Dar ir šiandien daugelis Jonavos rajono Kulvos seniūnijos senųjų gyventojų prisimena Beišių kaime gyvenusią Mačiulių šeimą. Joje augo penki vaikai. Tėvai gyveno vargingai, vaikai tegalėjo baigti tik Kulvos pradinę mokyklą. Tik viena Genovaitė Kaune baigė šešias klases.
Tačiau keturios Mačiulių dukros ir sūnus, nors ir mažai ragavę mokslų, iki pat senatvės išsaugojo polinkį į meną. Šiandien tėvų sodyboje gyvena sūnus Juozas. Ir jam jau greitai sukaks 80 metų; susidomėjęs piešimu būdamas septyniolikos, šio pomėgio neatsisako ir dabar. Pirmieji piešiniai buvo atliekami guašu, o šiandien jis tapo aliejiniais dažais.
1950 metais J.Mačiulis pradėjo dirbti Ukmergės medžio apdirbimo kombinate, vėliau dirbo Jonavos kooperatyve sandėlininku bei AB „Achema“ geležinkelio ceche pakrovimo ir iškrovimo meistru. 1986 metais išėjo į pensiją. Daug jo peizažų, tapytų aliejiniais dažais, buvo eksponuojama ne vienoje parodoje Jonavos krašto muziejuje.
Lidija Mačiulytė-Skrebutėnienė šiuo metu gyvena Kaune. Nors moteris peržengė 80-ies metų ribą, piešimo ji dar neatsisako. Jos tapyti peizažai 1986-1987 metais buvo eksponuojami visose Jonavos rajono tautodailininkų darbų parodose. Įdomu, kad 1997 metais L.Skrebutėnienės iniciatyva buvo organizuota visos Mačiulių šeimos narių dailės darbų paroda.
Genovaitė Mačiulytė-Noreikienė, šiandien gyvenanti Vilniuje, taip pat jau peržengė 80-ies metų slenkstį. Genovaitė ne tik yra dalyvavusi daugelyje tautodailininkų parodų, kurios buvo surengtos 1984-1997 metais Jonavoje. Už savo tapytus darbus, eksponuotus parodoje Vilniuje, ji 1984 metais buvo apdovanota garbės raštu. O dar 1954 metais jos darbai buvo eksponuoti Liaudies ūkio pasiekimų parodoje Maskvoje. Ir čia ji gavo garbės raštą, jai buvo paskirta piniginė premija.
Danutės Mačiulytės-Dambrauskienės šiandien jau nėra tarp gyvųjų. Ji mirė 1987-aisiais, sulaukusi tik 57 metų. Palaidota Karveliškių kapinėse, Vilniaus rajone.
Be piešimo, Danutė dar domėjosi ir skulptūra, nemažai tautodailininkės drožinių, įvairių skulptūrų ne tik puošia Kulvos bažnyčią, jų turi įsigiję ir privatūs asmenys. Danutės darbai ne kartą buvo eksponuojami Jonavos rajono tautodailininkų parodose, jos kūrinių, kaip ir sesers Genovaitės, 1954 metais buvo pateikta Maskvoje.
Nėra tarp gyvųjų ir dar vienos Mačiulių dinastijos menininkės - Aldonos Mačiulytės. Ji mirė 1989-aisiais, sulaukusi 76 metų, palaidota šalia tėvų Kulvos kapinėse. Kaip ir sesuo Danutė, be tapybos, ji daug dirbo gamindama šventųjų statulėles. Jos paveikslų ir drožinių galima rasti ne vienoje Lietuvos bažnyčioje. Dar būdama jauna, nutapė Kulvos bažnyčią. Nemažai jos drožinių ir šiandien puošia šią bažnyčią. Aldonos darbai buvo demonstruoti ne vienoje rajono tautodailininkų darbų parodoje, jos sukurti rūpintojėliai ženklina ne vieną rezistencijos ir atgimimo vietą.

Alfonsas ZUBRECKAS
Jonavos rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija