"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. vasario 11 d., Nr. 1 (11)

PRIEDAI









Kanklių karalienei - 100 metų

Šimtametė kanklių karalienė
Ona Mikulskienė Lietuvoje
pasigenda kanklių muzikos

Lietuvoje ir išeivijoje kanklių karaliene tituluojama Ona Mikulskienė sausio 30-ąją šventė garbingiausią šimtmečio jubiliejų. Prieš dešimt metų sugrįžusi iš anapus Atlanto gyventi į Lietuvą, garbioji jubiliatė buvo sveikinama sostinės Gerontologijos ir reabilitacijos centre. Vilniaus Arkikatedroje O. Mikulskienės jubiliejaus progai skirtose Padėkos šv.Mišiose skambėjo kompozitoriaus Alfonso Mikulskio (1909-1983) tautinės Mišios „Už kenčiančią Lietuvą”, kurias atliko valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva”.

Ona Mozoliauskaitė-Mikulskienė gimė 1905 metais Omske, į Rusiją ištremto lietuvio knygnešio šeimoje. 1922 metais grįžusi į Lietuvą, po studijų Klaipėdos konservatorijoje visa širdimi pasinėrė į lietuvių kultūrinį bei visuomeninį darbą. Nuo 1936-ųjų talkino savo vyrui, kompozitoriui ir dirigentui Alfonsui Mikulskiui, kartu su juo 1940 metais Vilniuje įkūrė lietuvių tautinio meno ansamblį „Čiurlionis”, kuris Lietuvoje per ketverius metus sunkiomis sąlygomis surengė apie 300 koncertų.

Pasak muzikologo Vaclovo Juodpusio, legendinio ansamblio, veikusio Lietuvoje (1940-1944), Austrijoje (1944), Vokietijoje (1945-1949) ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (1949-1991), kanklių orkestro vadovei O. Mikulskienei teko ypatinga misija - iš arti stebėti ir aktyviai dalyvauti „Čiurlionio“ ansamblio gyvenime ir kūryboje nuo pradžios iki paskutiniųjų veiklos metų. 1940-1949 metų ansamblio kelią O. Mikulskienė nuosekliai aprašė ansamblio dienoraštyje, išleistame 2000 metais Vilniuje.

Garsi kanklininkė sako, kad kiekviena Lietuvoje praleista diena teikianti jai begalinį džiaugsmą, tačiau O. Mikulskienė Lietuvoje pasigenda kanklių muzikos per radiją, televiziją. „Amerikoje tarp lietuvių kanklės labai gerbiamos, jų muzika prilyginama arfos skambėjimui, o Lietuvoje kanklių muzikos niekur negirdžiu, lyg jos ir nebūtų”, - pastebi guvumo ir humoro nestokojanti O. Mikulskienė.

Jubiliejaus proga kanklių karalienę sveikino JAV ambasadorius Lietuvai Stivenas Malas, Lietuvos muzikų rėmimo fondo prezidentė Liucija Stulgienė, Lietuvos dailės muziejaus kanklių trio, vadovaujamas profesorės Linos Naikelienės, dainavo Gintarė Skėrytė ir kt.

Pagal Eltą

Tomo Černiševo (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija