"XXI amžiaus" priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. liepos 1 d., Nr. 3 (13)

PRIEDAI









Žmonėms yra ir bus reikalingas

Vytautas BAGDONAS

Bronius Tvarkūnas
yra daugybės amatų meistras

Apie daug ką dirbančius žmones lietuviai kartais sako: „Devyni amatai – dešimtas badas“. Tačiau apie Debeikių seniūnijos Meldučių kaimo gyventoją Bronių Tvarkūną niekas nekalba su pašaipa, nors jis yra daugybės amatų meistras: fotografas, metraštininkas, kraštotyrininkas, drožėjas, kryžių meistras, muzikantas, kultūros namų ansamblio dainininkas, bažnyčios choro choristas, Debeikių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios pastoracinės tarybos narys, Anykščių rajono politinių kalinių ir tremtinių organizacijos aktyvistas. Daug kas stebisi, iš kur sodietis semiasi energijos, visokių sumanymų. Juk pečius slegia daugiau kaip septynios dešimtys metų.

Gyvenimo mokykla – Sibire

Broniaus vaikystė prabėgo Ukmergės krašte, Brazgių kaime. Kai jis gavo pasą, prasidėjo naujas gyvenimo etapas – rūsti gyvenimo mokykla Sibire. 1951 metais Bronius kartu su broliais Juozu, Povilu, Stasiu, Petru, Antanu, seserimi Marijona, motina Marijona Tvarkūniene ir motinos mama Veronika Druskiene buvo ištremti į Sibirą. Dar 1948 metais suimta ir dešimčiai metų nuteista Broniaus sesuo partizanų ryšininkė Adelė kalėjo Vorkutoje. Po sunkios kelionės gyvuliniais vagonais, vėliau Jenisiejaus upe barža Tvarkūnai atsidūrė Krasnojarsko srities Novosiolovo rajone. Broniaus tėvas Karolis mirė dar 1947 metais ir palaidotas Žemaitkiemio kapinėse. Išpuoselėta Tvarkūnų sodyba, statyta 1939-aisiais, ištrėmus jų šeimą, buvo nugriauta.

Kai tremtiniai buvo išsodinti iš baržos, krante juos su rusiškais keiksmais ir bizūno pliaukšėjimu pasitiko kolūkio „Zaria“ pirmininkas. Jis rėkavo, kad vaikai ir seniai nereikalingi, netinkami darbams, visus vadino „banditais“, „tarybinės liaudies priešais“. Tremtinių šeimos buvo įkurdintos šiame kolūkyje ir turėjo kęsti nežmoniškas gyvenimo ir darbo sąlygas. Kolūkio pirmininkas iš Tvarkūnienės tuoj konfiskavo atsivežtą siuvamąją mašiną. Vėliau, truputį prakutę, vaikai jai nupirko kitą siuvamąją mašiną. Kolūkyje jiems teko prižiūrėti ir kirpti avis. Bronius ganė su kitais kolūkiečiais ir karves, dirbo kitus darbus. Jis buvo pasiųstas į mašinų ir traktorių stotį mokytis traktorininko specialybės.

Po Stalino mirties tremtiniams šiek tiek palengvėjo. Pasirodęs kaip gabus traktorininkas, Bronius buvo pasiųstas ir į kombainininkų kursus. Jie vyko Sušenske, kur kažkada gyveno Leninas. Mokantis vairuoti kombainą, instruktorius Broniui pradėjo pasakoti, kad Leninas Sušenske buvo tremtyje, čia kūrė revoliucinius savo planus. Bronius ėmė ir pašmaikštavo, kad Sušenske gyveno du tremtiniai – be revoliucijos vado, buvo ir antrasis – tai jis pats, kursų lankytojas. Mokytojas pasiteiravo, iš kur jis atvežtas. Sužinojęs, kad iš Lietuvos, nutilo. Daugiau niekad su Broniumi jokiomis temomis nesikalbėjo, tiktai apie kombainą.

Iš kolūkio vieną žiemos naktį Tvarkūnų šeima buvo „pavogta“ ir rogėmis su visa manta pergabenta per Jenisiejų į rajono miestą. „Žygiui“ buvo rengtasi iš anksto, susitarta su vietiniais žmonėmis. Tremtiniai tapo miesto gyventojais, o čia verstis buvo lengviau. Nors Bronius kurį laiką buvo nepatenkintas. Mat kolūkis jam skyrė naujutėlaitį kombainą, ir še tau, reikėjo jį palikti.

Marijona Druskytė, sukūrusi šeimą su Karoliu Tvarkūnu, susilaukė aštuonių vaikų. Taigi daugiavaikės šeimos motina buvo apdovanota „Motinystės šlovės“ medaliu. Tas medalis ilgai klaidžiojo, kol Sibire pasiekė M. Tvarkūnienę. Tuo metu galiojo įstatymas, kad daugiavaikė šeima, kurių motina apdovanota tuo medaliu, gali būti paleista iš tremties anksčiau laiko. Tad Tvarkūnų šeima galėjo važiuoti namo. Tačiau jie dar vieną žiemą liko Sibire, nes jau turėjo savo ūkelį, laikė karvę, ketvertą paršų. Kol išpardavė visą turtą, praėjo ne vienas mėnuo.

Į gimtinę grįžo ne visa šeima. 73 metų V.Druskienė mirė Sibire, buvo palaidota Ūlazų kapinėse. Jos palaikus šeima būtų kada nors parvežusi į Lietuvą, tačiau, kai buvo statoma hidroelektrinė ant Jenisiejaus upės, visi kapai atsidūrė po vandeniu.

Brolis Povilas po tremties neilgai gyveno Lietuvoje. Jis sukūrė šeimą su tremtine vokietaite ir jie apsigyveno Krasnojarsko krašte, Rybinsko rąjone. Jų šeima neblogai įsikūrė, vaikai išsimokslinę, turi gerai mokamus darbus. Povilas puikiai tebekalba ir rašo lietuviškai. Progai pasitaikius, atvažiuoja paviešėti į gimtinę. B.Tvarkūnas tremties išgyvenimus, savo šeimos istoriją surašė knygoje „Į Sibiro tremtį“, ją iliustravo savo nuotraukomis. Tos knygos tėra tik keli egzemplioriai, nes ji išspausdinta kompiuteriu ir padauginta kopijavimo aparatu.

Iš Sibiro – į Sibirą

B.Tvarkūnas pasakojo, kad tremtiniai lietuviai, nepaisydami sunkių darbo sąlygų, nepriteklių, kamuojančios nostalgijos, rasdavo laiko kultūringai pasilinksminti, susirinkę švęsdavo šventes, dainuodavo, šokdavo. Lietuvius ten visaip koneveikė, įžeidinėjo tik iš pradžių. Greitai visi pamatė, kad lietuviai yra darbštūs, pareigingi, sąžiningi žmonės, tad jais pasitikėdavo, skirdavo į atsakingus barus. Kai tremtiniai ruošdavosi keliauti į Lietuvą, agituodavo juos pasilikti, viliodavo didžiuliais atlyginimais, puikiais butais.

Broniui teko dirbti ne tik juodus darbus. Kai nusipirko fotoaparatą „Smena“, tapo visiems reikalingu fotografu. Fiksavo juostoje vestuves, laidotuves, tremtinių suėjimus, darė dokumentų nuotraukas. Paskui kultūros skyrius Bronių įdarbino kino mechaniku, nes reikėjo sąžiningo, negirtaujančio, apie kino techniką nusimanančio žmogaus. Derliaus nuėmimo metu buvo sudaryta agitbrigada, kuri važinėdavo po kaimus ir koncertuodavo. Po koncerto Bronius rodydavo meninį filmą „Čiapajevas“. Kartais ir jis paimdavo akordeoną, padainuodavo. Su ta koncertine brigada ir filmu jis nuvažiavo šimtus kilometrų, pabuvo daugybėje kaimų.

Grįžęs iš tremties Bronius, kaip ir kiti šeimos nariai, apsigyveno Pageležiuose, įsidarbino durpyne. Po kurio laiko jis vėl susirengė į Sibirą. Mat Novosiolovo kultūros skyriuje buvo likęs jo profsąjungos nario bilietas, tad Bronius parašė laišką ir paprašė jį atsiųsti. Atėjo laiškas su kvietimu atvažiuoti vėl padirbėti kino mechaniku. Žadėjo gerą atlyginimą, naują aparatūrą. Bronius susiviliojo pasiūlymu ir išvažiavo į Sibirą. Ten apsigyveno uteniškių tremtinių Repšių namuose. Bet gimtinė vis traukė. 1959-aisiais jis palydėjo į Lietuvą Repšius, po kurio laiko patraukė namo ir pats. Dar Bronius prisimena, kaip jis su Remigijumi Repšiu nusipirko motociklus, paskui geležinkeliu parsisiuntė į Lietuvą.

Gyvenimas Meldučiuose

Grįžęs į Lietuvą, kurį laiką Bronius dirbo Pageležių durpyne. Paskui perskaitė laikraštyje, kad Anykščių rajono kolūkiui „Tarybinis artojas“ reikalingas elektromonteris. Ten ir išvažiavo. Tiesa, jau su žmona Laima, su kuria susituokė 1962-aisiais. Jauna šeima buvo apgyvendinta Meldučių kaime. Čia gyvena iki šiol.

Čia Bronius irgi nesiskyrė su fotoaparatu. Įsigijęs naujesnių fotoaparatų, sugebėjo padaryti meniškų, išraiškingų nuotraukų, kurios tiko ne tik gyventojų albumams, dokumentams, bet ir stendams, parodoms. Pluoštus fotografijų dovanojo Debeikių apylinkės tarybai, ir taip gimė savotiška iliustruota to krašto istorija. Keitėsi apylinkės vykdomojo komiteto pirmininkai, viršaičiai, seniūnai, keitėsi ir jų požiūris į praeities relikvijas. Daug jo nuotraukų tiesiog dingo ar buvo sunaikinta. Jis mano, kad kai kas šitaip stengėsi perrašyti krašto istoriją. Sunaikinsi nuotraukas, ir visi pamirš, kad veikė kolūkiai, vykdavo kolūkio šventės, buvo organizuojamos iškilmingos vaikų vardynos. Pasak Broniaus, kas buvo, reikia viską išsaugoti ir palikti ateinančioms kartoms, parodyti jaunimui. Todėl fotografas iš senų negatyvų vėl atkuria neišsaugotas nuotraukas.

Fotografas pasidarytų ir tremtinių gyvenimo nuotraukų. Tačiau dalį jo parsivežtų iš Sibiro negatyvų sunaikino... sūnelis Valentinas. Mat seniau fotojuostos buvo gaminamos iš degios medžiagos ir vaikai mėgdavo žaisti, padeginėti juosteles. Bet ir iš to, kas liko, Bronius padarė įdomių nuotraukų. Ir dabar jis, kad ir kur važiuotų, vis fotografuoja. Broniaus suręstoje klėtyje įrengta muziejinė ekspozicija, kur gausu jo nuotraukų. Vieną spalvotą nuotrauką B. Tvarkūnas ypač mėgsta. Joje jis nufotografuotas su šalies prezidentu Valdu Adamkumi. Per šalies vadovo inauguraciją Bronius nešė Debeikių miestelio vėliavą. Ištaikęs patogų momentą, pasakė Prezidentui, kad nori su juo nusifotografuoti, šis sutiko, ir V.Adamkaus asmens sargybinis juodu nufotografavo.

B. Tvarkūnas buvo susižavėjęs ir filmavimu, turi nemažai prifilmavęs 8 mm pločio juostų. (Anksčiau nebuvo videokamerų, tad mėgėjai tenkinosi filmavimu į tokias kino juostas.) Apie tai, kaip nusipirko kino kamerą, projektorių ir kitą kino techniką, jis prisimena su šypsena. Kartą nuvažiavo į Maskvą, nes buvo girdėjęs, kad ten galima nusipirkti tuo metu labai populiarų „Zaporožec“ markės automobilį. Bet ten buvo didžiulės eilės žmonių. Grįžo Bronius be automobilio, bet užtai su kino aparatūra.

B. Tvarkūnas yra parengęs Meldučių, Kalvelių, Čekonių kaimų metraščius, užrašęs dabar jau išnykusių Ažubalių, Dambuvkos, Marimpolio kaimų istorijas. Nuo 1991 metų B. Tvarkūnas savo klėtelėje organizuoja tradicinius Kalvelių, Meldučių ir Ažubalių kaimų gyventojų sambūrius „Sveiki, kaimynėliai“. Žmonės suėję linksminasi, bendrauja, prisimena Amžinybėn išėjusius, pagerbiami garbūs kraštiečiai.

Debeikių bibliotekos darbuotojos B. Tvarkūną mini geru žodžiu. Jis bibliotekoje organizuoja savo drožinių parodas, medžio darbais papuošė biblioteką. Neseniai čia organizuota foto - ir kino aparatūros paroda, o eksponatus parodai atvežė Bronius. Kultūros namuose, kur saviveikloje irgi dalyvauja B. Tvarkūnas, išvysi jo dovanotų senienų, namų apyvokos daiktų. Jei prireikia scenos dekoracijų – visada į pagalbą ateis veiklusis Bronius. Jo klėtelės sienas puošia medžio drožiniai: kryžiai, suvenyrai.

Kryžių ir altorių meistras

Bronius yra padaręs daug kryžių. Pirmąjį Bronius išskobė 1988 metais, jis pastatytas Debeikių kapinėse ant nagingo statybų meistro Ivano Botlingio kapo. Antrasis kryžius iškilo 2001 metų vasarą Skiemonių seniūnijos Žiogų kaime, partizanų žūties vietoje. Ornamentuotas kryžius papuošė ir Skiemonių seniūnijos Kudoriškių kaimą – arkivyskupo Teofilio Matulionio gimtinę. Broniaus skobti kryžiai stovi Rundžių, Jackagalių, Paandrioniškio, Margavonių kaimuose, kur įamžintos Lietuvos partizanų kovų ir žūties vietos.

Broniaus daryti kryžiai puošia Žemaitkiemio ir Burbiškio bažnyčių šventorius, Adomynės miestelį, poetės iš Ažuožerių, Sibiro tremtinės Janinos Cibienės kapą. Kalvelių kaime, kur veikia Aknystų pensiono filialas, buvo gana nyku, tad B. Tvarkūnas nusprendė aplinką papuošti dailiu kryžiumi. 2004-ųjų pavasarį jis pastatė kryžių netoli savo namų, Meldučių ir Kalvelių kaimų kryžkelėje. Jame užrašė: „Viešpatie, apsaugok Lietuvą nuo neprietelių“. Mat labai „sirgo“ už prezidentą V.Adamkų. O kai šis vėl tapo Prezidentu, Bronius senąjį užrašą pakeitė nauju: „Viešpatie, saugok Tėvynę Lietuvą“. Restauravus Papšių Šv. Antano koplyčią, Bronius pagamino jai altorių, taip pat altorių padarė ir Čekonių kapų koplyčiai. Bronius restauravo Čekonių kapinių vartus, į jų nišas įkėlė šventųjų skulptūrėles, kurias pokario metais išniekino šaudydami stribai. Debeikių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčiai Bronius dovanojo pusantro metro aukščio laikrodį. Ne veltui parapijos klebonas kun. Vincentas Stankevičius tikinčiuosius kvietė pasimelsti už geradarį.

Likimas siuntė jam išbandymų, bet nepagailėjo ir talento, ryžto, energijos. Nors metų našta jau bando lenkti pečius, senatvei, ligoms, tinginystei jis nemano pasiduoti. B. Tvarkūnas visuomet buvo, yra ir bus kitiems reikalingas.

Anykščių rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija