„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. rugpjūčio 13 d., Nr. 4 (36)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Amatai

Kepėja, siuvėja...

Bronius VERTELKA

Visų darbų meistrė pakruojiškė
Liucija Uržienė
Autoriaus nuotrauka

Liucija Uržienė jau keliolika metų gyvena Pakruojyje, tačiau jos atmintyje neblėsta iš gimtinės išsinešti  vaizdai. Augdama kaime mokėjo dirbti beveik visus vyriškus ir moteriškus ūkiškus darbus, sėsdavo prie verpimo ratelio ar į audimo stakles, neblogai siuvo, netgi sugebėjo padaryti nestiprų naminį  vyną ar  troškuliui numalšinti tinkamą salyklinį alų. Gyvendama Šiliškio kaime dainavo chore. Jau 21-erius metus dalyvauja etnografiniame ansamblyje. Išgarsėjo kaip pasakorė. Liucijai visada buvo lengviau žodžiu  pasakyti nei raštu parašyti. Pasakodavo  patirtus gyvenimiškus įvykius, pridėdavo ir savos kūrybos. Kad turi lankstų liežuvį, buvo pastebėta dar mokyklos suole. Deklamuoti jai geriausiai sekėsi. O etnografinio ansamblio koncertuose klodavo savo mamos prisiminimus iš tarnystės pas ūkininkus laikų ar  šiaip įdomius nutikimus. Turėjo pasiruošusi apie 20 tokių pasakojimų – nesiskundė atmintimi, savo minčių užsirašyti nereikėjo. Išėjusi į sceną tik pradžioje jaudindavosi. Paskutinį kartą L. Uržienė pasirodė Pakruojo kultūros centro scenoje praėjusį vasarį.

 Pakruojiškė – žinoma kepėja. Ji namuose iš ruginių miltų kepa duoną. Jos rankų sušildyti duonos kepalai iškeliavo į įvairias pasaulio šalis. Pakruojyje tinkamos krosnies neturi, todėl jos  paruoštą tešlą kubilėlyje išsiveža Mažeikonių kaime ūkininkaujantis sūnėnas, o iškepa  jo žmona ar nuvažiavusi Liucija. Tokios gardžios duonos, kokią kepdavo anksčiau, pakruojiškė  nebegalėtų pasiūlyti, kadangi nebeišauginama reikiamos kokybės rugių. Anksčiau namuose jų pasisėdavo, todėl ir duona išeidavo tikrai skani.   Koncertuojant su etnografiniu ansambliu, Liucija būtinai ir savo keptos duonos nusiveždavo. O ją kepti išmoko iš  mamos. Kaime  būdavo įprasta valgyti namuose keptą duoną. Jai užmaišant į tešlą niekada nedėdavo mielių.  Liucija tikisi, jog duonos kepimo amatą pratęs  sūnėno ūkininko žmona.

L. Uržienė sugeba net nagines siūti. Į mokyklą eidama pati jomis avėjo. Tada kaime pjaudavo raguočius ir jų odą panaudodavo naginėms. Odas išdirbdavo vadinami garboriai. Kaip siuvamos  naginės, Liucija nusižiūrėjo iš savo senelio. Pokario metais bateliai būdavo nueiti  į bažnyčią, o  mokyklą pasiekti tikdavo naginės. Jos žiemą taip sušaldavo, kad net barškėdavo. Lakstydami vaikai po klasę  džiaugdavosi, kad jų apavas barška. Kai išpjovė gyvulius ir nebebuvo odos, nagines siuvo iš gumos. Savo gamybos naginėmis Liucija apavė  ne vieną etnografinio ansamblio dalyvį.

Paskutinį kartą naginių siuvimo amato L. Uržienė mokė  Balsių etnografinėje sodyboje  stovyklavusius vaikus.

Jaunystėje pakruojiškė iš šiaudų darydavo sodus, eidavo padėti šeimininkauti per laidotuves ar vestuves. L. Uržienės gimtinėje išliko tėvų sodyba, bet joje šeimininkauja kiti žmonės. Tebestovi  šimtametės liepos, klevai. Suspaudžia širdį, matant dar prosenelių statytus namus. Mirus vyrui ir  atvykus gyventi į Pakruojį, Liucija ilgisi gimtojo Šiliškio kaimo, kur liko jos nugyventi 70 metų.              

 Pakruojis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija