„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. gruodžio 3 d., Nr. 6 (38)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Laikas ir žmonės

Svajonė popieriuje pražysta

Genovaitė Baliukonytė

Algimantas Mažeika

Bronelės gėlės žydi ir popieriuje

Devintą dešimtį įpusėjusi dzūkė Bronė Laukevičienė iš Alytaus rajono Švabalaukio kaimo dar guviai sukasi tiek virtuvėje, tiek gėlyne –  kiekvieną pavasarį ji pasodina šimtą jurginų krūmų, o vėlai rudenį savo jėgomis juos ir iškasa. Tokios energijos, darbštumo ir tvarkingumo daug kas galėtų pavydėti. Bet ne tik tai Bronelę išskiria iš kitų kaimo moterėlių. Nuo mažens prie sunkių žemės darbų pripratę jos pirštai dar visai nesugrubę – jie stropiai po popieriaus lapą vedžioja teptuką. „Nuo pat vaikystės mėgstu piešti. Kai tik darbų lauke nebelikdavo, tuoj griebdavau popieriaus lapą, dažų ir mano mėgstamiausios gėles vėl pražysdavo. Ir taip kiekvieną žiemą. Piešimas, kaip ir šventadieniai bažnyčioje, – jau tapo tradicija“, – šypsosi jaunatviškai atrodanti garbaus amžiaus moteris.


Laikas ir žmonės

Ūkininko dukros, partizanų rėmėjos, tremtinės, ilgaamžės…

Stasys POVILAITIS

Seserys Julija ir Anastazija
Deltuvaitės, 2010 ruduo
Autoriaus nuotrauka

Sakoma, kad Garliava yra Lietuvos tremtinių sostinė. Iš čia gyvenančių šeimų vos ne kas antras buvo išvežti į Sibirą.

Garliavoje  gyvenanti ilgaamžė Anastazija Deltuvaitė-Lapinskienė pasakoja: „Išvežė mūsų visą šeimą – tėvus Bernardą ir Petronėlę Deltuvas, bei mus, seseris Anastaziją, Albiną ir Juliją. Vyriausia sesuo Ona jau buvo ištekėjus ir gyveno greta mūsų, bet atskirai, tame pačiame Janaukos kaime, Prienų rajone. Ji, laimei, paliko neišvežta, nes gyveno jau kitame ūkyje. Sesuo Albina buvo su mergaite Lina. Ją išvežė drauge su mažąja. Vyras Antanas Šmerauskas pasislėpė, jo nerado ir neišvežė. O mūsų kaltė buvo ta, kad turėjome 30 ha žemės.“


Laikas ir žmonės

Tikėjosi sulaukti jubiliejaus

Gintarė Martinaitienė

Marcelė Lažauninkienė sulaukti
tiek sveikintojų nesitikėjo
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Spalio 15-ąją 100 metų jubiliejų paminėjo Lukšių seniūnijoje Plynių kaime gyvenanti Marcelė Lažauninkienė. Nors pati senolė jau nevaikšto, bet, kaip pasakojo jubiliatės dukra, atvykstančių svečių labai laukė.

M. Lažauninkienė yra kilusi iš septynių vaikų šeimos, tačiau gyva likusi tik ji viena. Gimė, augo ir visą laiką gyveno Lukšių seniūnijoje. Ištekėjo būdama 25-erių. Jos bendraamžis sutuoktinis Pranas šį pasaulį paliko prieš 31 metus. Kaip pasakojo jubiliatės dukra Stasė, taip gražiai, kaip gyveno jos tėvai, dabar turbūt išvis nėra gyvenančių ir sutariančių. „Niekad negirdėjome, kad pyktųsi, nesutartų ar įžeidinėtų. Labai vienas kitą mylėjo ir visada labai gražiai sutarė“, – prisiminimais dalijosi Marcelės dukra. Jubiliatė užaugino keturis vaikus: Stasę, Albiną, Gražiną ir Ireną, sulaukė devynių anūkų ir 12 proanūkių. Vienintelė Stasė su sūnaus šeima gyvena kartu su mama, o kiti šeimas sukūrę didesniuose Lietuvos miestuose.


Laikas ir žmonės

Šimtametė stebina guvumu

Gintarė Martinaitienė

Šimtametė Bronė Butkuvienė
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Lapkričio 19 dieną šimtmetį atšventusi Liepalotų kaimo gyventoja Bronė Butkuvienė dar ir kojines proanūkiams mezga, ir lysves ravi. B. Butkuvienė užaugo šešių vaikų šeimoje. Kaip pasakojo pati šimtametė, jos gyvenimas nebuvo rožėmis klotas. Gana anksti mirė jos vyras Viktoras, tad jai vienai liko ir namų rūpesčiai, ir vaikai. Bronė užaugino du vaikus – sūnų Vitą ir dukrą Janiną, kuri prieš porą metų staiga mirė. „Labai skaudu, kai reikia savo vaikus laidoti. Daug sveikatos man tai kainavo“, – kalbėjo jubiliatė. Ji džiaugiasi penkiais anūkais: Remigijumi, Andriumi, Almantu, Virgilijumi, Viktoru ir keturiomis proanūkėmis: Emilija, Patricija, Vygante ir Juste.


Bendruomenėse

Bibliotekininkės senjoros penkiolika metų kartu

Vytautas Bagdonas

Senjoros bibliotekininkės Taujėnų dvare

Spalio 29-osios priešpietę Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos salėje vyko Senjorų bibliotekininkių klubo 15-os metų jubiliejaus minėjimas. Šventėje dalyvavo aktyviausios klubo narės: Stasė Tankūnienė, Janina Satkūnienė-Tamulienė, Stasė Baronaitė, Teresė Pilkauskienė, Bronė Šiaučiulienė, Laima Klimantavičienė, Aldona Pilkauskienė, Danutė Steponavičienė, Janina Gaižauskienė, Stasė Pavilonienė,  Regina Bernotavičienė. Susilaukta ir svečių. Renginio organizatorė – Lietuvos bibliotekininkų draugijos Anykščių skyriaus pirmininkė Ligita Matulienė.


Apie skrydžius į Mėnulį

Praėjusią savaitę opozicijoje dirbantiems parlamentarams vieno balso persvara  pavyko po svarstymo patvirtinti įstatymą, kuriuo dėl sunkmečio sumažintos senatvės pensijos vėl būtų sugrąžintos į prieškrizinį lygmenį. Už Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo pataisas, kuriomis trumpinamas valstybinių ir senatvės pensijų, taip pat netekto darbingumo, našlių, našlaičių pensijų bei kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas sumažinimas, balsavo 64 Seimo nariai, 33 parlamentarai balsavo prieš ir dar 30 tautos atstovų balsuodami susilaikė.


Mums rašo

Įdomi ir prasminga senatvė Panemunėje

Ugnė Balaševičiūtė, Gabrielė Mažeikaitė,

Kauno ,,Aušros“ gimnazijos mokinės

Vytautas Gegužis (antras iš dešinės)
su Panemunės senelių namų gyventojais

Vykdydami projektą ,,Padėkime vargstantiems žmonėms“ (autorė mokyt. Marytė Gustainienė) nuvykome į Panemunės senelių namus. Čia gyvena beveik šimtas senelių.

Čia gyvenantis Vytautas Gegužis papasakojo savo gyvenimo kelią. Baigęs šešias pradžios mokyklos klases, jis įstojo į gimnaziją. Vėliau mokslus tęsė J. Naujalio mokytojų seminarijoje – vakarinėje gimnazijoje. 1948 metais baigęs gimnaziją tais pačiais metais įstojo į Veterinarijos akademiją ir 1953 metais gavo veterinarijos gydytojo diplomą.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija